Keskustelut Metsänhoito Metsätalouden vesistövaikutukset

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 205)
  • Visakallo Visakallo

    A.Jalkanen asettaa nyt kyllä Nikon ja Reiman käsityskyvyn vähän liian kovalle koetukselle.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Kiitos A. Jalkanen, sullahan on innokkaita kavereita ;\

    Ja muistutuksena vielä tämä muutaman vuoden vanha suurempi löydös tuolta samalta porukalta.

    …huomattiin vuonna 2017, että metsäojitusten aiheuttamat ympäristövaikutukset ovat pysyviä. Aiemmin ajateltiin, että metsäojituksilla olisi vain lyhytaikaisia vaikutuksia, jotka poistuisivat noin 30 vuodessa. Ojitus kuitenkin muuttaa suoaluetta siten, että sen vesistökuormitus on pysyvästi suurempi kuin luonnontilaisen suon.

    – Kun ennen ojitusalueiden typpikuormitus oli 500 tonnia, uusissa arvioissamme se on 8 500 tonnia eli 18-kertainen. Kyse on valtavasta muutoksesta, joka johtuu juuri siitä, että otamme ensimmäistä kertaa huomioon sen, että kuormitus on pysyvästi muuttunut luonnontilaisiin soihin nähden, sanoo Luonnonvarakeskuksen johtava tutkija Mika Nieminen.

    Metsätalouden fosfori aiemmissa laskennoissa ihmisperäisistä 1-3%, nyt 20%

    (PDF) Metsätalouden vesistökuormitus: nykykäsitys ja tulevaisuuden menetelmäkehitys (researchgate.net)

    Niko

    Nostokoukku

    Niin ne kilot muuttuu tonneiksi ja prosentti kymmeniksi prosenteiksi. Johtuukohan siitä, kuka tutkimuksen kulloinkin tilaa. Vanha tapahan on, että tilaaja maksaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Enää tarvitsisi tietää paljonko luonnontilaisen suon valumavesissä olisi typpeä. Sitten tietäisi että lisäsikö vai vähensikö ojitus kuormitusta. Oli nyt miten vain, joka tapauksessa kaikenlaiset vesistöpäästöt pitäisi saada mahdollisimman alhaisiksi. Ennallistaminen voi avittaa tässä.

    Kurki

    Luken tutkimusten (mm. Mika Nieminen) mukaan menee siis näin typen osalta. Tutkimuksen mukaan typpipäästöjä tulee 5 milj.ha ojitusalueilta 8000 tn/v, joka on 1,6 kg/ha/v. Ilmasta tuleva typpilaskeuma on eteläisessä Suomessa 3 – 4 kg/ha/v eli ojitusalueet puhdistavat typpeä. Tämä tuntuu loogiselta tulokselta ottaen huomioon, että puut ja muut kasvit tarvitsevat ojitetulla suolla kasvuunsa paljon typpeä.

    Juuri näin. Luken tutkimus ei ollut huomioinut typpilaskeumaa, joka on suurempi kuin tutkimuksen ojitusalueiden päästö 1,6 kg/ha/v.

    Typpilaskeuma on Etelä-Suomessa 3..4 kg/ha/v ja Pohjois-Suomessa 1-2 kg/ha/v.

    Suomen maa- ja vesipinta-alalle 34 milj.ha voi laskea typpilaskeumaa keskimääräisellä  2,5 kg/ha/v mukaan yhteensä 85 000 tn/v, joka on kymmen kertainen ojitusalueilta tulevaan typpeen nähden, josta suurin osa menee vesistöihin myös. Sisävesille 3,1 milj.ha typpilaskeumaa tulee suoraan vesiin 3,1 milj.ha*2,5 kg/ha= 8000 tn eli sama kuin ojitusalueilta.

    Ojitusalueet puhdistavat typpi ja forsforipäästöjä, sillä ovat pääravinteita, joita metsä kasvaessaan käyttää.

    Luonnon soilla biomassan kasvu jää neljäsosaan metsien kasvusta, joten typpilaskeuma luonnon soilta vesistöön solahtaa melkein sellaisenaan.

    Niko ei taida tietää, että luonnon suot ovat valtava kasvihuonekaasu päästö +12,4 Mekv-tn/v metaanipäästöjen vuoksi. Ojitusalueiltahan  metaanipäästöjä ei tule. kun ojitus lopettaa ne.

    Reima Muristo

    B-kurki ei sitten tiedä että järvi on myös päästölähde, muuttuu vielä suuremmaksi päästölähteeksi kun suolta tulee turvesakka järven pohjaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Vapo Oy:n turvetuotantoalueiden vesiensuojelun taso Parkanon, Kihniön ja Karvian alueella

    s. 26 Taulukko 8. Valumaveden laatu turvetuotantosoilta ja luonnontilaisilta soilta

    https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/33515/Majalahti_Tiina.pdf?sequence=1

    Tuohon rinnalle pitäisi nyt laittaa sadannan ravinnepitoisuudet ja metsäojitetun alueen pitoisuudet.

    Nostokoukku

    Kaikki ojitetut suot eivät kasva merkittävästi puuta. Jonkinlainen kiehkura reunoilta on puista aluetta, mutta varmaan 80% pinta-alasta on typensidonnaltaan muutaman keltaneulasisen tattaran varassa.

    Kurki

    B-kurki ei sitten tiedä että järvi on myös päästölähde, muuttuu vielä suuremmaksi päästölähteeksi kun suolta tulee turvesakka järven pohjaan.

    Kepu-Reimalla on varmasti mielessä Littoisten järvi, johon ei laske yhtään ojaa.

    Rane

    ”mutta varmaan 80% pinta-alasta on typensidonnaltaan muutaman keltaneulasisen tattaran varassa.”

    Tulihan Gruppalta tarkka prosenttiluku,vaan missä tämä suo on?

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 205)