Keskustelut Metsänomistus Metsätaloudesta riistatalouteen ?

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 77)
 • Puuki

  ”Toisaalta hirvenlihan vuotuinen arvo on 50 miljoona euroa. Jos siitä jaettaisiin hyötyä saamattomille haitankärsijöille 10% maksamalla sitä 10€/ha vuokraa (onko kohtuuton vaatimus?), voitaisiin maksaa 5 miljoonan hehtaarin vuokra.”

  1 € / ha ? Aika vaatimaton korvaus. Ehkä hyvä alku kuitenkin.

  Mutta minne ne 5  milj. € kaatolupa tulot haihtuu käytännössä? Jos niistä käytettäisiin edes suurin osa taimikkotuhojen korvauksiin, niin tilanne paranisi nykyisestä.

  Planter Planter

  Riistanhoitomaksusta ja pyyntilupamaksusta annetun lain 6 §:n mukaan kaatolupamaksuina kerätyt varat on käytettävä ensi sijassa hirvieläinten aiheuttamien vahinkojen ehkäisemisestä ja korvaamisesta aiheutuviin menoihin.

  Tuossa linkissä sitä tuli tutkittua, mihin rahat menevät. Ei kannata lähteä taistelemaan byrokratiaa vastaan. Parempi laskuttaa tuhot suoraan maanvuokrana.

  https://www.metsalehti.fi/keskustelut/aihe/suuri-puhallus/

   

   

  suorittava porras suorittava porras

  Tuossa suorassa vuokrassa on muitakin ongelmakohtia määrän lisäksi . Ne jotka vahinkoja kärsivät ,  saavat riittämättömän korvauksen ja niille , jolla ei vahinkoja esiinny , maksetan perusteettomasti .

  Laitapa kokeeksi vuokrapyynnöksi 10€/ha . Lyön vetoa , että metsästyseura sanoo vuokrasopparin irti välittömästi tai ei allekirjoita sitä , jos ehtoja muutetaan vuokrausperusteiden osalta . Sopimuksia voidaan purkaa molempiin suuntiin. Nimikkeellä ”ei sovellu hirven metsästykseen” sopimus on helppo purkaa .

   

  Ihmeellinen kitinä on edelleen voimissaan , vaikka V-S 2:n kaatotilanne hirvien osalta alittaa jo reilusti ARN:n ja Luken  asettaman tiheystavoitteen. Tätä taustaa vasten lupia on haettu riittävästi , eivätkä viranomasitahot ole olleet esteenä . Eri asia , jaksavatko/katsovatko metsästäjät tarpeelliseksi  kaataa riistaa sen määrän , mitä ovat lupia anoneet . Hirvitalousaluekohtaisista ennusteista on helppo lukea , missä mennään ja minkä tahon kohdalla kenkä puristaa, jos puristaa.

  jees h-valta

  Ensimmäistä maksullista sopimusta tarjosi kyllä minullekkin se metsästysseura jonka kaas ensimmäisen sopimuksen  tein. Lisäksi on tullut lihaa lähes vuosittain. Oli juuri se koirienkoulutusseura eli kennelkerho seuran nimenäkin. Hoitanut leiviskänsä mallikkaasti ja tyytyväisyys ollut kait molemminpuolista. Nyt en vielä ole ketään seuran tuttua nähnyt mutta esim. tänään ei ainakaan mitään toimintaa näkynyt. Taitaa olla nytkin kaadot jo loppusuorilla. En kyllä nähnyt yhtään hirvenjälkeäkään että senpuoleen homma klaari. Hirvivahingot nyt siellä aika vähäisiä jo monen vuoden ajalta.

  Metsuri motokuski

  Tuo planterin esitys kaatolupien siirtämisestä maanvuokriin ei ole hassumpi esitys. Mutta ongelmana on se, jonka planterkin totesi, että kun valtio kerää rahaa metsästäjiltä jollakin perusteella niin totuuden nimissä sille potille onkin muita ottajia ja varsinaiseen toimintaan johonka varoja kerätään ohjautuu minimaalinen summa.  Vasta nostettiin metsästyskortin hintaa ja uusi byrokraatti perustettiin organisaatioon. Näin käy kaatolupamaksujenkin osalta niillä rahoitetaan paljon muutakin toimintaa kuin hirvien vahinkojen maksua.

  Tämä taas ei johdu metsästäjistä vaan metsästäjät ovat vain byrokratian maksumiehiä. Niin ja kyllähän ne metsänomistajat tahtomattaankin omalla omaisuudellaan taitavat rahoittaa aika merkittävästi myös tätä riistahallinnon byrokratiaa. Olisko sitten näin että riistatalouden budjetissa kaatolupatulot ovat merkittävä osuus jonka korvaaminen vastaavalla tulolla muulta on vaikeaa ? Byrokratia suojelee byrokratiaa. 🙂

  Planter Planter

  ”Jokainen metsästysseura joka haluaa maksaa vaikka tuota 10 euron vuokraa / ha pohtii välittömästi onko sijoitus kannattava. Jos näin ei ole niin alue pudotetaan listalta pois.”

  Puhdasoppista hirvitaloutta, pohditaan sijoituksen kannattavuutta.

  Pitää paikkansa, ettei ole metsästäjien vika, että kaatolupatulot eivät ohjaudu oikeaan tarkoitukseen. Myönnän senkin, että ei oikeastaan ole reilua ”omaa metsästysseuraa” kohtaan lähteä korottamaan maanvuokraa. Mutta se on kuitenkin ainoa työkalu, joka on metsänomistajien käytössä. He hoitavat tehtävänsä mallikkaasti parissa viikossa. Oikeastaan meillä on ”yhteinen vihollinen” riistahallinto, joka estää metsästäjiä tekemästä sovittua tehtävää.

  Suorittava porras: ”Laitapa kokeeksi vuokrapyynnöksi 10€/ha . Lyön vetoa , että metsästyseura sanoo vuokrasopparin irti välittömästi tai ei allekirjoita sitä , jos ehtoja muutetaan vuokrausperusteiden osalta . Sopimuksia voidaan purkaa molempiin suuntiin. Nimikkeellä “ei sovellu hirven metsästykseen” sopimus on helppo purkaa .”

  Meidän seurassa on rehtiä ja rehellistä porukkaa, eivät taatusti lähde valehtelmaan tuollaista…ettei sovellu hirven metsästykseen.

  Tilannehan on muuttunut totaalisesti, kun on siirrytty ajometsästyksestä koirien käyttöön. Kyllä ne seulovat kaikki kivikot ja tuovat sieltä hirvet esiin paikkoihin, joista ne voidaan kaataa ja kuljettaa pois.

  Eivät koirat tiedä sallittujen metsästysalueiden rajoja. Omalla työmaallakin kävi koira, joka ei kuulemma ollut oman seuran, vaan jostain muualta. Ihan hyvä, että kävi, mutta ei sillä ole mitään merkitystä onko alue vuokrattu metsästyskäyttöön tai ei, yhtälailla koira ”metsästävät”. Mestarihirvikoira kulkee sata kilometriä vuorokaudessa ja rajavartiostosta on tulllut noottia, etteivät hirvikoirat välitä mitään valtakunnan rajasta.

  ”Ihmeellinen kitinä on edelleen voimissaan….”

  Kaikki maan johtavat metsänhoidon asiantuntijat ovat sitä mieltä, että nyt ollaan tekemässä suurta  kömmähdystä, kun uudistusalasta istutetaan kuuselle 80%, hirvistä johtuen.  Metsäammattilaset ovat ottaneet sen vakavissaan, muuta riistahallinto pitää sitä ”ihmeellisenä kitinänä”.

  https://www.metsalehti.fi/artikkelit/kohti-uusia-metsanhoidon-kommahdyksia/

  suorittava porras suorittava porras

  Metsänomistajien suhtautuminen hirviin vaihtelee melkoisesti . Itse olen kohdannut työni merkeissä yleensä varsin maltillisia isäntiä . Tällä palstalla vaikuttaa porukka , joka saa hepulin yksistäkin hirven jäljistä maillaan .

  Tänä päivänä työmaalleni pöllähti neljän nuoren hirven lauma ruokailemaan. Soitin välittömästi ilmoituksen hirvien vielä tehdessä tuloaan maanomistajalle , joka on seuransa jahtipäällikkö. Hän totesi alueella liikkuvan 8 yksilöä . Tuossa vaiheessa olin kertonut vasta kahdesta. Kun kerroin tulleen vielä kaksi lisää , hän totesi , että pitää katsoa viikon kuluttua onko aihetta jahtiin. Lupia on vielä jäljellä .

  Kyseessä oli keskimääräistä suuremman metsätilan isäntä  , metsätalousyrittäjä . Sen verran hirvien oleskelu on otettu huomioon hakkuutöissä , että männyn ja koivun hakkuutähteet jätetään koholle palstalle hirvien syötäväksi . Tämä siksi , että taimikot säästyisivät . Aina eivät ole säästyneet . Tila on aivan talvehtimisalueen ytimessä.

  Visakallo Visakallo

  suorittava porras: ”Tällä palstalla vaikuttaa porukka , joka saa hepulin yksistäkin hirven jäljistä maillaan”.

  Oltaisiinko suorittava kuitenkin asiallisia toisiamme kohtaan. Jos olisit ollut mukana kesäretkellä, et kirjoittaisi noin. Näyttää siltä, että toisten ihmisten todellisten ongelmien vähättely on joillekin huonon itsetunnon korjausaine.

  suorittava porras suorittava porras

  Totesin vain , että suhtautuminen vaihtelee . Todellisia vahinkoja en vähättele. Niistä on riittävät näytöt esimerkkini maanomistajan metsissäkin. Taimikoita on jouduttu paikkailemaan useampaan kertaan . Olen myös harventanut samaisen talvehtimisalueen toisella reunalla männikön , josta on maksettu täydet tuhokorvaukset ja tuomittu metsä tuhoutuneeksi . Harvennus kuitenkin tehtiin ja jäljelle jäi metsä  , joka on laadultaan parempi,  kuin moni täysin hoitamatta kasvanut .

  Tein myös sen , minkä pystyin mahdollisten tuhojen torjumiseksi , eli ilmoitin uhasta. Asiakas ei kuitenkaan kiirehtinyt . Jos omalle kohdalle   sattui vastaava tilanne aikana,  jolloin omistin metsää , se päättyi pikaisesti riistalaukaukseen . Havaintoaika , paikka ja hirvien määrä tuli lisäksi kirjattua ”oma riista”-järjestelmään.

  wanhajätkä

  Jokainen metsänomistaja voi ihan vapaasti kilpailuttaa metsästysvuokrasopimuksensa. Tehkää niin älkääkä kitiskö. Ei tältä foorumilta tarvitse lupaa kysyä. On ihan simppeliä tekasta naapureiden kanssa yhtymä ja aloittaa metsästysmatkailu jos siltä tuntuu.

  Vai onkohan se sittekkään niin simppeliä. Mitään estettä siihen ei ainakaan ole ja teillähän on loistoidea. Tulen ihan kateelliseksi heti kun ensimmäinen teistä alkaa metsästysbisineksen. Tuon avajaisiin korin kaljaa… ja voin olla se ensimmäinen asiakas.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 77)