Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

  • Tämä aihe sisältää 6,494 vastausta, 130 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten VisakalloVisakallo toimesta.
Esillä 10 vastausta, 441 - 450 (kaikkiaan 6,495)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • risuparta

    visu se näkee maksettuja vaikuttajia jokaikisessä viestissä!

    Kukas sinun propagandasi maksaa?

    Visakallo Visakallo

    Omasta pussista on mennyt koko ajan,  joten on ollut oltava tarkempi jutuissaan. Kaurisnäen heitto oli sitä luokaa, ettei kukaan tee sitä ilmaiseksi, tai sitten pää on jo umpilaho.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tolopainen suree öljynjalostuksen kohtaloa – sehän pitää jollain aikavälillä ajaa alas ja keskittyä biopolttoaineisiin.

    Laskin joskus turpeen nettokasvu ja vertasin käyttöön. Saldo riippuu vuodesta paljon mutta kasvu ja käyttö olivat samaa kertaluokkaa.

    Kurki

     

    Kurki

    Suomen pinta-alasta 1/3 eli noin 10 miljoonaa ha on turvemaita, joista turveteollisuus hyödyntää vain alle 1 %. Turvetta käytetään Suomessa, Ruotsissa ja Virossa vähemmän kuin turvevarat kasvavat. Turvetta tuotetaan samoilta alueilta energiaksi ja kasvualusta- sekä ympäristönhoitokäyttöön.
    Maatunut turve sopii hyvin energiaturpeeksi.

    Suomessa turpeen kasvu on noin 40 TWh/a ja käyttö 16–25 TWh/a.

    Löysin tämän kommentin nettikeskustelusta vuodelta 2007.

    https://www.tiede.fi/keskustelu/15618/ketju/vihreat_aina_vaarassa

    Viime vuosina turvetuotanto on ollut 10..20 TWH/a luokkaa.

    https://www.koneyrittajat.fi/media/Julkinen/Liitteet/Tapahtumat/Turveristeily2018/Salo_turpeen_tuotanto.pdf

    Puuki

    Turpeen noston yhtenä haittapuolena on vesistökuormitus.   Mutta siitäkin voidaan päästä nostamalla turvetta ilman ojitusta.  Kasvuturvetta on ainakin jo opittu nostamaan märiltäkin soilta hyvin leveätelaisilla kaivinkoneilla.

    Ojitus vähentää CH4 päästöjä :   ( Ojanen )    Oj.suo 2 – 25 g / m²/ v.    Ojikot+muuttumat  1,2 +- 0,5 g / m² / v.     Turvekankaat  -0.28 +- 0,04 g / m² / v.

    C02 päästöt :  Luonnontilainen suo  -50 – 100 g /m²/v.     Rehevät turvekankaat oli siis 190+-70 g/m²/v  päästölähteitä,  ja karut  -70 +-30 g/m²/v  nieluja .   (Maaperältään.)   Hyvä puun kasvu tekee rehevistäkin tk:sta  nieluja .

    CO2 , N2O ja CH4 ; Ojitetut suot koko Suomi :    Maaperä yht.   + 2,3 +- 10 Tg/v

    Puusto               – 16,2           Tg/v

     

    Tolopainen

    Valitettavasti turvetuottajat pilasivat maineensa takavuosina, kun lietteet valuivat soilta paikallisiin järviin, siellä  sitä humusta nyt on ikuisesti koskaan nuo järvet eivät palaudu ennalleen. Meillä laitettiin sellaiset suot suojeluun, joista vedet valuvat jokivesistöjen kautta mereen ja otettiin järvien läheltä soita turvetuotantoon.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tällaista pohdintaa vuonna 2014!

    16.10.2014

    Luonnontilaisia ja rauhoitettuja soita arvellaan olevan noin 5 miljoonaa hehtaaria eli puolet soiden kokonaisalasta. Loput ovat metsätalouden, maatalouden ja pieni osa myös turvetuotannon käytössä.

    Wikipedian mukaan turpeen kasvunopeus, siis pituuskasvu ylöspäin, on keskimäärin vain 0,5 milliä vuodessa. Tätä vauhtia sitä siis kertyy 1 kuutiometri per 2000 neliötä suota vuodessa, jos oikein laskin. Hehtaarille kertyy 5 mottia vuodessa. (Paljonkohan tuon 5 motin hinta olisi, tekisi mieli verrata metsän tuottoon?)

    Turpeen käyttö on noin 25 milj. mottia vuodessa. Jos miljoonan turvemotin kasvuun tarvittaisiin 200 000 hehtaaria, ja 25 miljoonan kasvuun 5 milj. ha, tarvittava määrä tuoretta turvetta voisi siis periaatteessa kasvaa luonnontilaisilla soilla.

    Tästä laskelmasta puuttuu kuitenkin vielä oleellinen osio, eli mikä on kasvavan turpeen ja käytettävän turpeen tilavuuksien suhde, siis kuinka paljon tiheämpää turve on 50 prosentin käyttökosteudessa ja syvemmältä jyrsittynä kuin pinnalla kasvavana? Jos oletan että käytetty turve on kaksi kertaa niin tiheää kuin kasvava turve, ei luonnontilaisten soiden tuotto enää riitä kattamaan kuin puolet vuotuisesta käytöstä.

    Silti – jääkauden jälkeen 10 000 vuoden aikana kertyneitä turvevaroja riittää louhittavaksi pitkäksi aikaa, eikä turvetuotanto tarvitse kuin erittäin pienen osan koko suoalasta. Pinta-alaa siis riittää sekä tuotantoon että suojeluun, johon pitäisi varata tietenkin vain monimuotoisuuden kannalta arvokkaimmat ja harvinaisimmat suotyypit.

    Tolopainen

    Kasvavasta turpeesta yli 90% on vettä  eli, tuota kuiva-ainetta eli poltettavaa tavaraa tulee vajaa 500l hehtaarilta, sekin maatuessaan menetää tilavuutta ja massaa, että jos varovainen arvio olisi että 50l kasvaa  nostettavaa turvetta vuodessa hehtaarilta. Tämä ihan outsaiderin karkea arvio.

    sitolkka

    Kun alueelle saatiin yksikin pieni turvesuo, niin sen jälkeen kaikki metsätalouden päästötkin laitettiin sen piikkiin. Vedet likaantuneet valtaosin metsätalouden takia. Viljelysseuduilla maanviljelystä myös. Kaikkiin uusiin turvesoihin on jo kauan vaadittu pintavalutuskentät ja usein se vaatii myös pumppauksen. Ei sieltä enää kiintoaineita tule toisin kuin metsäojista.

Esillä 10 vastausta, 441 - 450 (kaikkiaan 6,495)