Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Viewing 10 replies - 6,481 through 6,490 (of 6,495 total)
  • Metsien hiilinielu

    Tagged: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Puppeliskukkula

    ”Jos osa meistä vähentäisi hakkuitaan, se kyllä lisäisi hiilinieluja heti Suomen tasolla”, kirjoitti A Jalkanen. Toki, mutta isoa pitempiaikaista kuvaa ajatellen en voi olla lisäämättä, että toisaalla tuon osalta uusiutumattomien raaka-aineiden käyttö lisääntyisi ja kumpikohan se aikaa myöten on parempi, käytetäänkö uusiutuvia vai uusiutumattonia.

    Sitten metsän hiilinielusta. Hyvä kasvuisella maapohjalla oleva palsta jossa asumme, on täysin luonnosuojelualueen sisällä, toki maantie tästä kulkee. On tullut pitkän aikaa  seurailtua ko. luonnosuojelualuetta ja vertailtua noihin metsien hiilinielu oletuksiin, joita kaikkia ei toki voi kiistää, mutta oman ääreltämme näkemän valossa osa noista hiilinielun kaikkivoipaisuuksista tuntuisi menevän enemmän vilkkaan mielikuvituksen piikkiin. Hoitammattoman metsän puut taistelevat olemassaolotilastaan toisiaan vastaan, kasvu kärsii ja on heikkoa, puita kuolee ja heikennyttyään elävätkin ovat alttiita mm. myrskytuhoille. Parikymmentä vuotta sitten meidän puolelle  kaatunut iso kuusi kasvaa jo pikkukuusia, eli kyllä nuo nielut päästelevätkin hiiltä. Ainakin tässä meidän äärellä täytyy huomioida, että tuo suojeltu metsä ei missään nimessä ole luonnontilaista, vaan entistä hyvää talousmetsää. Pikkupoikana hyvin kauan sitten isän mukana mesätöissä saadettiin hakata luonnotilaista ja muistikuva siitä on, että ei siellä niin runsaasti kuutioita ollut. Enimmäkseen aika harvaa, toki oli viitaakin, joku ylispuu, vesakkoa, aukeatakin. Kun aikaa myöten entiset talousmetsät muuttuvat tuohon suuntaan, niin hiilinielutkin vähenevät.

    Ikävä sanoa, mutta näistä suomalaisten metsien hiilinieluvaatimuksista jää ilkeä epäilys, että  nuo varsin hulvattomat hiilipäästelijät pyrkivät näin kaatamaan päästönsä suomalaisten metsien ja metsänomistajien taakaksi.  Eikä tuota ihmettele, olipa EU:ssa tai sen takana, niin kovasti kotiinpäin vetävät valtiot kaatavat tekosensa tyhmemmän nyhverön taakaksi. Eli niin kuin sanonta kuuluu, ”tyhmemmän eväät syödään ensiksi”.

    JK A Jalkaselta kysyisin, kun puu kaadetaan, niin maan hiilen sidonnan kannalta kanto katsotaan maaksi (näin kirjoitit aikoinaan, Kiitos siitä), kuuluiko oksatkin maaksi? Runko pois vietäväksi?

    A.Jalkanen

    Kurki osaa hiilinielumatematiikan paremmin kuin minä, mutta ymmärtääkseni kasvihuonekaasujen inventaariossa lasketaan vuotuinen poistuma niin, että kasvusta vähennetään metsästä poistuvat osiot ja metsään jäävät osiot siirtyvät ”laatikkoon” maaperä. Osa luonnonpoistumasta jäänee pystylahopuuksi? Maassa osan oletetaan hajoavan nopeasti ja osan kuten kantojen säilyvän pitempään. Maaperän hajotusta lasketaan malleilla, jotka ottavat huomioon mm. vuotuisen lämpötilan. Turvemailla tällä on varsinkin suuri vaikutus maaperäosion taseeseen.

    Juuri tästä monimuotoisuus- ja hiilinielumatematiikasta keskustelen Hesarissa nimimerkin TA kanssa: tuleeko hakkuita alentaa vai eikö?

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010400821.html

    AJ:

    Jatkan vielä vähän hakkuista ja pääsen näppärästi takaisin mielipiteen otsikkoon. Suomessa hakataan kieltämättä hyvin suuri osa vuotuisesta metsien kokonaiskasvusta. En silti alentaisi tasoa kovin merkittävästi, koska toimenpiteen kaikkia mahdollisia seurausvaikutuksia ei tiedetä.

    Sopivaa hakkuutasoa ei pidä johtaa pelkästään nykyisestä kasvusta, vaan lisäksi pitää huomioida metsien ikärakenne, kehitysennusteet ja se millaisiin metsiin hakkuut kohdistuvat. Metsämme ovat jo siirtymässä nopeimman määrällisen kasvun ikärakenteesta parhaan arvokasvun vaiheeseen, eli varttuneiden ikäluokkien pinta-ala kasvaa. Tilannetta voi seurata valtakunnan metsien inventoinnin tuloksista.

    Jos hakkuumääriä nyt alennetaan paljon, mitkä hakkuut jäisivät tekemättä?

    Harvennushakkuut nuorissa metsissä tulee aina tehdä, jotta ei menetetä tulevaa kasvua ja tukkisatoa. Varttuneet kuusikotkin kannattaa pääosin uudistaa ennen kuin kaarnakuoriainen ehtii niihin. Sen sijaan varttuneissa männiköissä uudistushakkuita voidaan jonkin verran siirtää tuonnemmaksi pienin riskein ja niitä voi myös lannoittaa.

    Lisäksi voidaan jättää hakkuiden ulkopuolelle suojelun arvoiset vanhat metsät, joissa on todennäköisesti myös suurimmat maaperän hiilivarastot. Turpeeseen kertyneitä hiilivaroja säästetään kasvattamalla korpia jatkuvapeitteisinä ja mataloittamalla ojia turvemailla. Turvemaiden kasvua nopeutetaan puutuhkalla.

    Kurki

    Nopein ja tehokkain tapa saada lisäkasvua metsiin on lannoitus, johon hakkuilla ei ole mitään vaikutusta, jos ne pysyvät viime vuosien tasolla. Turvemaita pitäisi lannoittaa vuosittain 100 000 ha, että siitä syntyisi merkittävää kasvua. Tuhkalannoitteita, jotka antavat 30 vuodeksi  lisäkasvua 2..3 m3/ha/v taitaa riittää 100 000 hehtaarille, mutta Metka tukea on varattu vain 10 000 hehtaarille. Kymmenen vuoden päästä lisäkasvua olisi 2..3 milj.m3/ha/v.

    A.Jalkanen

    Antaisin Metkaa tuhkaan niin paljon kuin sitä tarvitaan. Tulee kansantaloudellista hyötyä monta kautta. 100000 hehtaaria maksaisi 27 miljoonaa vuodessa.

    Mitähän tämä tarkoittaa Metka-ohjeissa: terveyslannoitustukea ei myönnetä kohteeseen, ”jolla puuston uudistaminen olisi kannattavampaa kuin sen kasvattaminen”.

    https://www.metsakeskus.fi/fi/palvelut/terveyslannoituksen-tuki

    Kurki

    Puppeliskukkula: Ikävä sanoa, mutta näistä suomalaisten metsien hiilinieluvaatimuksista jää ilkeä epäilys,

    Hiilinieluun lasketaan koko puun elävä biomassa (runkopuu, oksat, neulaset, lehdet, kanto, juuret ja hienojuuret) ja taimienkin kasvu eli kaikki 1,3 m ylittävät vesatkin. Hakkuusäästön = (metsien kasvu miinus poistuma) LUKE on laskenut viime vuodelta linkissä. Hakkusäästön hiilinielu sitten saadaan se kertomalla 1,3.

    https://www.luke.fi/fi/tilastot/hakkuukertyma-ja-puuston-poistuma/hakkuukertyma-ja-puuston-poistuma-2023-ennakko

    Puppeliskukkula

    Kiitoksia vastauksistanne A Jalkanen ja Kurki.

    Palaan (vatkaan) aijempaani. En vain voi olla ihmettelemättä sitä, että kun puun metsästä pois vienti katsotaan miinukseksi, niin sen puun uusiumattomien materiaalien käytön vähentävää vaikutusta ei huomioida plussaksi. Eli ei tuo vaikuta kokonaisvaltaiselta. Enkä myöskään voi olla ajattelematta sitä, että onko pitkässä juoksussa parempi käyttää uusiutuvaa materiaalia, eli puuta, vai hiilinielun nimissä estää uusiutuvan materiaalin käyttöä.

    Metsiemme pitäisi/pitää estää ilmastonmuutosta ja metsiemme pitäisi/pitää estää luontokatoa, säilyttää monimuotoisuutta, sekä antaa jokapäiväistä leipää ja hyvinvointi Suomeen hyvinvointia. On uskomattoman suuret vaatimukset metsillämme ja metsien omistajilla.

     

    Kurki

    On huono asia, että Metka-tuki koskee vain terveyslannoituksia, vaikka valtiovalta niitä hiilinieluja tarvitsisi, kun alituksista on puhuttu miljardien laskusta.

    Tuhkalannoituksen hinta ennen veroja vaihtelee noin 300–500 euron välillä riippuen kohteen koosta ja siitä, levitetäänkö tuhka helikopterilla vai traktorilla.

    Sisältääköhän tuo 300..500 e/ha hinta lannoitteen ja levityksen?

    Metka-tuki olisi tuhkalle 270 e/ha eli 100 000 hehtaarin kokonaislannoitustuki olisi todella aika vähän 27 milj.e/v, tosin koko Metka-tukiin on budjetoitu  38 miljoonaa.

    Linkki: https://www.metsalehti.fi/uutiset/terveyslannoitukseen-haettu-ennatysmaara-tukea/#5dfaa1a5

    A.Jalkanen

    Mistä Kurki sait luvun 270 miljoonaa? Olen nähnyt luvun 38 miljoonaa jossain.

    Kurki

    Korjaan tuon. Oikea luku on 38 milj.e.

    A.Jalkanen

    Puppelis: kyllä puun käyttö vähentää heti päästöjä, jos sillä esimerkiksi korvataan betonia rakentamisessa. Kuten HS pääkirjoituksessaan ehdotti.

Viewing 10 replies - 6,481 through 6,490 (of 6,495 total)