Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 6 vastausta, 6,471 - 6,476 (kaikkiaan 6,476)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Asetus on vasta tulossa voimaan eli vielä saa myydä jos saa kaupaksi.

    MaalaisSeppo

    Metsänomistajaahan ko kielto ei kai koske. Eihän esim pystykauppa aiheuta mitään metsäkatoa. Puun ostajan toimet ratkaisevat.

    Puun myyntivaheen päästöt ovat tosi pienet. Ehkä tilakäynti ja muutama paperi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä metsäkatoasetus koskee kaikkea markkinoille tulevaa puuta sen jälkeen kun asetus tulee voimaan. Tarkoittaa että jos rakennat navetan tai sähkölinjan, se puu on metsäkatopuuta eikä kelpaa kuin kotitarvekäyttöön? Suomen markkinoille? Ei varmaan ainakaan vientiin.

    Entäs heikentämiskielto: nyt olisi kartoitettava ikimetsät, mutta niitä ei taida onneksi olla muualla kuin Pohjois-Suomessa ja vanhimmissa kansallis- ja luonnonpuistoissa? Määritelmästä riippuu löytyykö niitä enemmän vai vähemmän. Yhden kuulemani määritelmän mukaan 60 vuotta hakkaamatta ollut olisi ikimetsää.

    MaalaisSeppo

    Puuhan kai tulee markkinoille vasta kaadon jälkeen. Harva mo navetoita tai sähkölinjoja rakentelee.

    Toi 60 v rajassa kai on joku pinta-ala raja. Ehkä ei koske pieniä länttejä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä metsäkatoasetuksella voi olla merkitystä puun markkinoinnissa jos vaikka rakennetaan isoa sähkölinjaa Suomen poikki. Mutta kuten sanottu, soveltaminen on vielä levällään, joten tämä on silkkaa spekulaatiota tässä vaiheessa.

    Kommentti HS.fi:ssä Erkki Lähteen haastattelun alla: ”Konsulttitoimisto Afryn tekemän selvityksen mukaan tällä hetkellä EUn alueella puupohjaisten tuotteiden käytöllä säästetään 390 miljoonan tonnin co2 päästöt, mikä vastaa 50 miljoonan ihmisen päästöjä. Samassa raportissa arvioidaan että puupohjaisten tuotteiden käyttöä edelleen tehostamalla olisi mahdollista nostaa päästövähennys tulevaisuudessa jopa 700 miljoonaan tonniin!”

    https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000010322727.html

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tilastoja maailman metsistä. Maittaisia tuloksia kohdassa ”dashboard”. Vertaa esimerkiksi karttoja ”land cover” ja ”forest change” jonkin maan/alueen kohdalta. Land cover näyttää tämänhetkisen tilanteen ja forest change nettomuutoksen.

    Metsäpalojen lisäksi metsätalous nimetään hieman yllättäen suureksi metsänhävittäjäksi esimerkiksi Kanadassa ja Australiassa (net = gain – loss). Toisaalta metsän laadun heikkeneminen on erotettu luokkaan ”disturbed”.

    Lasketaankohan harvennus ja avohakkuu tässä tarkastelussa metsän häviämiseksi, vaikka kasvillisuus palautuu? Esimerkiksi Suomen ja Ruotsin kohdalla näkyy ”tree cover loss”, vaikka metsävarat kuitenkin koko ajan kasvavat.

    Edit ke 24.4.

    http://www.globalforestwatch.org

Esillä 6 vastausta, 6,471 - 6,476 (kaikkiaan 6,476)