Keskustelut Luonto Metsot

Esillä 7 vastausta, 61 - 67 (kaikkiaan 67)
 • Metsot

  Kertokaapa asiaa paremmin tuntevat, miten nämä asiat oikein ovat. Tähän asti kun on aina selitetty, että metsojen ja teerien väheneminen on johtunut avohakkuista ja metsänhoidosta. Millä tavalla metsänhoito on muuttunut, kun niitä metsoja on nyt ihan metsästettäväksi asti? – Vai onko mahdollisesti kaikki nämä vuodet haukuttukin väärää puuta?

 • A.Jalkanen A.Jalkanen

  Ulos luontoon -ohjelmassa rengastettiin helmipöllö ja mainittiin ’pöllöjen nälkävuosi’. Oletettavasti jakso oli tänä vuonna kuvattu? Jos tänä vuonna on ollut nälkävuosi, se tarkoittaa, että myyriä on ollut maastossa vähän. Mitenkäs se on mahdollista, että samaan aikaan metsäkanalintujen pesinnät ovat onnistuneet hyvin? Vaihtoehtoishypoteesin mukaan huonoina myyrävuosina käy niin, että pedot syövät myyräravinnon puuttuessa riistalintujen munat ja poikaset.

  http://www.riistakolmiot.fi/raportit/riistakolmiolaskennan-raportti-kesa-2021/

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Myyräkannat olivat siis alhaiset tänä kesänä suurimmassa osassa Suomea ja kuten em. linkissä sanottiin, metsäkanalintujen pesintä onnistui tänä vuonna hyvin. Ehkä huonoiten niillä alueilla, joilla on myyriä eniten (Keski-Suomi, Rannikko-Pohjanmaa ja Pohjanmaa). Mitä pedot siis söivät tänä kesänä?

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Voiko sittenkin olla mahdollista, että tämä professori heikki henttosen ideoima vaihtoehtoissaalishypoteesi ei sittenkään pidä paikkaansa?

  Kysyin asiasta luken ryhmäpäälliköltä, johtava tutkija otso huitulta (näkyy tuosta ajalkasen linkistä). Sanatarkka kirjallinen vastaus: ”…Myyrät siis romahtavat syklien aikana pohjalukemiin joka tapauksessa – pitkälti alle kettukantaa ylläpitävän tason, jolloin ketut ensin a) syövät kaiken vaihtoehtoravinnon, sitten b) romahtavat ravinnon puutteeseen…”

  Tämä huituhan on henttosen oppipoika ja oikea käsi. Henttosen hypoteesin ja tuon huitun todistuksen mukaan kettujen ja muiden myyränsyöjien olisi pitänyt romahduttaa kanalintukanta juuri tänä vuonna. Ja sen jälkeen romahduttaa oma kantansa ravinnon puutteeseen.

  Lukelta löytyy aiheesta laaja tutkimus (henttosen hypoteesihan on vain tuulesta temmattu idea): ”…Vaihtoehtoissaalishypoteesin mukaan metsien yleispedot siirtyisivät hyödyntämään linnunpesiä myyräkantojen romahtaessa. Saamamme tulokset eivät kuitenkaan tue tätä olettamusta, pesätuhot ovat olleet suurimmillaan hyvinä myyrävuosina…”

  ”…Tiede korjaa erheensä, mutta joskus siihen voi mennä pitkä aika. Näin käy erityisesti silloin, kun vallitsevan käsityksen takana on riittävän suuri auktoriteetti…”

  arto arto

  Meillä pikkupedot laitettu nahkoiksi. Näkyy lintukannassa viime lauantai tuli taa erästeltyä.  Yli 40 kpl näkyi lintuja teertä metsoa ja pyytä. Muutama meni reppuun.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Sen verran pitää vetää puheita takaisin, että alueellisia kesälaskennan 2021 taulukoita ei vielä näy muille kuin riekolle. Tilannekuva siis tarkentuu myöhemmin syksyllä.

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Kyllä tilannekuva on selkeä jo nyt. Hakee riistakolmiot.fi/taulukkoraportti, niin löytyvät tämänkinvuotisen kesälaskennan tulokset.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  No nyt näkyy! Tulokset heittelee vähän alueelta toiselle. Ihan tarkkaa analyysiä ei pysty tekemään kun myyrämääristä ei ole alueellista tietoa, mutta aika positiiviselta näyttää linnut. Metsolla tosin kantojen kohenemiset jäävät muita lajeja vaatimattomammiksi – tosin Rannikko-Pohjanmaa parantaa kunnolla.

Esillä 7 vastausta, 61 - 67 (kaikkiaan 67)