Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Tämä aihe sisältää 876 vastausta, 58 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Visakallo 3 kuukautta, 1 viikko sitten.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 876)
 • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

  Merkitty: 

  Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

  UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

  Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

  Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

  Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

  Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

  Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

 • Puuki

  Nythän jotkut sahat ovat ottaneet järeän tukin (180+) katkontaan. Missä suhteessa tavallisesta, alle puolen kuution tukkipuusta, tulee järeää ja normitukkia?

  Ainakin eräs saha hinnoittelee nuo niin, että se järeä tukki on saman hintaista kuin entinen normitukki ja sitä pienemmät on ”halpuutettu” .

  Osuudet riippuu mm. tukkien min pituuksista mutta kyllä tuolla keskikoolla niitä edullisempia tukkeja tulisi kuutioina luultavasti enemmän   tai suunnilleen saman verran kuin  järeitä.

  Tolopainen

  Tuo tukin hinnan nousu on hiukan näennäistä, kun tukkien laatuvaatimuksia on kiristetty ja saanto vastaavsti pienenee hinnanousu kutistuu aika olemattomaksi. Huonommissa leimikoissa hinnat voivat jopa laskea tai ei tarvitse mitään huonoja olla, kun napsitaan kolmosen kuitua tyvistä, hinta korjaantuu aika nopeasti.

  Jovain

  Parrua kuidun hinnalla ja sorvit tukin hinnalla. Voi olla myös, usein onkin kauppaan kuulumatonta sortimentiä.

  Korpituvan Taneli: Hyvin tunnut olevan puiden vastaanottajista perillä. Näin se kuuluu ollakin. Näkyvät yleensä myös mittalistoilla ja kerrotaan kaupanteon yhteydessä. Jos niistä poiketaan, on syytä epäillä muuta.

  Omaan lukuunsa puuhastelevien tiimien yhteyteen kuuluu usein klapituotanto, ainakin asiakaskuntaan.

  Puutavarayhtiölle kuutioiden puuttuminen, parhaimmillaan jopa 50 % tai enemmän, tarkoittaa puiden saamista, mutta vähemmän mitä puukaupassa oli tarkoitettu.

  mehtäukko

  Ei ole koskaan parrut menneet kuidun hinnalla. Jos tukiksi ylijäreä ja heikompi laatuinen mä/ ku on tukin arvoista sellun sijaan ei sekään ole niin hämärää..?

  Jovainin viime lause on mysteeri.

  Tolopainen

  Jovain on kehitellyt uuden salaliittoteorian. Koivukuitua hakataan ohi mitan ja myydään klapeina. Minulle urakoitsija oli tuonut jostain ylimääräisiä tukkeja kun kertymä oli arviota suurempi.

  sitolkka

  Keskustelu näyttää taas eksyneen kauas aiheestaan. Vastaus kysymykseen lienee, että ei mikään. Alkutuotanto on alkutuotantoa ja puun reaalihinta todennäköisesti paremminkin laskee, kuin nousee pitkässä juoksussa. Ei alkutuottajalle makseta mitään maataloudessakaan.

  Jovain

  Ei ne puut ilmaankaan voi haihtua, mutta mittalistalta ne kyllä puuttuvat. En oikein usko, että menevät puutavarayhtiölle, ei ainakaan tehdyn kaupan perusteella. Metsänomistaja jää niistä vaille ja toimitusosoitteet ovat jossain muualla, niin myös taloudellisen hyödyn osalta. Motomitassa kaikki on mahdollista, puuttuvat erät voivat unohtua vaikka markiisiin. Mehtäukko myös kuitua lajitellaan.

   

  mehtäukko

  Minkälaisesta ” mittalaitoksesta” on kysymys? Lupi-askin kannesta vai allakasta? Mikä on markiisi?

  Jos teet puukaupan vaikka solakasta kuivan kankaan harvennusmänniköstä pelkästään kuidusta, voihan sitä joku innostua lajittelemaankin. Mutta kun on nimi paperissa…

   

  Jätkä

  Aika usein kauppojen näyteikkunoita on suojaamassa markiisit. Myös matkailuvaunujen / autojen etusivulle usein asennetaan markiisi. Se on sateelta ja auringon paahteelta suojaava kankainen katoksen tapainen, joka valmistetaan markiisikankaasta.

  Kun Joovaan on tehnyt puukaupan, hän on siinä jymäyttänyt ostajaa oikein kunnolla. Ostaja on kostanut, eikä olekkaan hakannut metsästä lähellekään sitä määrää, mitstä Joovaan on haaveillut. Herra kuvittelee, että häntä on petetty ja metsästä on viety arvion mukainen määrä puuta.

  Tietenkin voi kuvitella, että ostajalle on kaikki mahdollista. Meillä eräs ituniska osti vanhapoika-köriläältä pilkkahintaan metsäisen tilan, josta ei oltu hakattu kolmeenkymmeneen vuoteen mitään. Kauppa oli erään osuuskunnan kanssa sellainen, että puuta hakataan niillä- ja niillä hinnoilla avohakkuuna, kunnes kauppahinta, ulosotossa olevat velat, uuden traktorin väliraha, uuden maasturin hinta ja kookas moottorivene saadaan maksuun.

  Tietenkin myös vähän verojen ja ulkomaanreissun maksuun. Näin tehtiinkin ja hakkuu pysähtyi vasta, kun nuo määrät tulivat täyteen. Seuraavana vuonna jatkettiin tekemällä pienempää aukkoa ja väljennyshakkuutakin.

  Jovain

  Nimi paperissa ei ole vielä rikos. Kaiketi ei sekään, jos tallennetaan moton mittaustietoja tietokoneen markiisiin. Mutta jos niitä mittatietoja pimitetään ja ne ”unohtuvat” sinne tietokoneen markiisiin, sitä voidaan pitää jo rikoksena. On yksi keino mittaustulosten manipulointiin, sitä myös käytetään.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 876)