Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Jovain

    Höpö höpö mehtäukko, vaikea on todella uskoa, että on näin lahjomatonta. Jauhetaan mieluummin puuta paskaa ja varsinainen asia painetaan villaisella.

    Niinkö todella väitetään, että puukauppaan ja korjuuseen ei liity hämärähommia. Puuta katoaa tien varsilta ja laaneista. Se ei varsinaisesti liity puukauppaan, mutta se, että väitetään, ettei puukauppaan liity samaa ongelmaa, on jo aika paljon sanottu ja että liittyy henkilöön.

    Puukaupassa metsänomistajan puilla käydään kauppaa.  Sitä käydään ostajan toimesta, ja sitä käyvät myös tiimit omaan lukuunsa. Ituniskat ja maajussit ovat heikoilla tässä väittelyssä.

    Tolopainen

    Se on hyvä että kauppakäy, kun urakoitsija ajaa puut tienvarteen ja laputtaa ne vastuu puiden siirtelystä siirtyy ostajalle vieköön vaikka huitsin nevadaan.

    Jätkä

    Metsänomistajan puilla käy kauppaa pääsääntöisesti vain metsänomistaja. Sen jälkeen kun puista on mittaustodistus kirjoitettu ja maksu saatu, puut ovat ostajan, joka voi käydä niillä kauppaa vappaasti, taikka olla käymättä.

    Jos Sellufirma on ostanut leimikon, josta tulee laadukasta tukkia selkeästi yli oman tarpeen, se voi kätevästi ajattaa ne yhteistyökumppaninsa sahalle ja ladata puutavara-autoon tarvitsemaansa kuitupuuta 3 – 4 kuormaa ikäänkuin maksuksi tukeista. Tästä kaupantekomuodosta hyötyvät molemmat yhtiöt, eikä pelkästään metsänomistaja.

    Tolopainen

    Puiden omistusoikeuden siirtyminen on merkitty kauppakirjaan ja yleensä kaadettaessa, eli ostaja vastaa puiden laadusta ja määrästä metsästä alkaen maksu yleensä tulee kuukauden päästä hakkuusta.

    mehtäukko

    Juuri noin käy vaihtokauppa kuin Jätkä esittää.

    Jos ole Jovain vähänkään seurannut aikaasi, tiedät lukeneesi että puupinoja on hävinnyt ( varastettu tai vahingossa) laaneista.

    Kaiva vaan MARKIISI kyläkaupan varastosta, ja ala etsiä puuttuvia motteja…😂

    sikari

    Jovain tässä esim. sinulle apua ongelmaasi. Helppo seurata myymiesi puiden hämäriä häviämisiä. Poralla reikä jokaisen puun kylkeen ja paikannin sisään ja oksasta tappi. Helppoa saada mielenrauha.https://ppo-elektroniikka.fi/paikannus-ja-seuranta

    Visakallo Visakallo

    Tolopainen: ”Oikeaa määrää millekään puutavaraerälle ei ole olemassakaan kaikki ovat likiarvoja ja siitäkin saa poiketa plus miinus neljä prosenttia. Mitä olen seurannut metsään. fi määrästä, motomitta aukossa on poikennut n.10% ylöspäin ja tukkiosuus ollut isompia ja kuitumäärä pienempi arviota.”

    En tarkoittanut esim. metsään.fi puumääriä, jotka eivät monestakaan syystä voi olla kovin tarkkoja leimikon juuri sen hetkisiä puumääriä.

    anttik anttik

    Se on mitä harvesterin tilinauha sannoo, ja se on siinä.. 🙂

    Visakallo Visakallo

    Jovain: ”Niinkö todella väitetään, että puukauppaan ja korjuuseen ei liity hämärähommia. Puuta katoaa tien varsilta ja laaneista. Se ei varsinaisesti liity puukauppaan, mutta se, että väitetään, ettei puukauppaan liity samaa ongelmaa, on jo aika paljon sanottu ja että liittyy henkilöön.

    Puukaupassa metsänomistajan puilla käydään kauppaa. Sitä käydään ostajan toimesta, ja sitä käyvät myös tiimit omaan lukuunsa. Ituniskat ja maajussit ovat heikoilla tässä väittelyssä.”

    Mihin kokemuksiin ja todennettuun tietoon nämä Jovainin esittämät asiat perustuvat? – Vai onko ongelma sittenkin vain vääränlaisissa ”ituniska- ja maajussi” -puunmyyjissä? Eikö toisenlaisten puunmyyjien puukaupoissa olekaan tätä ongelmaa?

    Tolopainen

    Kukaan ei tiedä koskaan leimikosta myydyn puuerän oikeaa määrää. Kaikki mittaustulokset ovat likiarvoja, on vain sovittu että käytetään motomittaa, joka antaa suhteellisen tarkan likiarvon ja vielä myyjän eduksi. Todellinen puumäärä on kuitenkin pienempi kuin motomitan antama määrä.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 876)