Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 831 - 840 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Jätkä

    Uusi sellufirma Valtion piikkiin. Nimeksi sopisi Valmet.  Raaka-aine tulisi etupäässä Metsähallituksen metsistä, eli ne eivät tuottaisi ylitarjontaa kolmelle suurelle.

    Puunkorjuuorganisaatio kannolta tehtaalle on jo valmiina. Tonttimaata löytyy omasta takaa, eikä parin miljardin satsaus tehtaaseen olisi kuin hitu ”siellä”. Puun tuonnille niin kova tuontimaksu, että se ei kannattaisi.

    Tolopainen

    Meinaako Jätkä lähteä uudestaan cullocinsa kanssa palstalle ja Jovain hoitelee rattorilla  puiden ajon tehtaalle, joka on palstan  vieressä.Tuolle työmaalle ei ay kommareilla ole sitten mitään asiaa.

    Jätkä

    Mitä tuo onneton Tollo mökeltää? ? ?

    Metsänmies

    Suomeen ei tule enää mitään firmaa valtionpiikkiin. Joskus se voisi olla hyvä, että tulisi. Keskustan Mauri Pekkarinen ehdotti muutama vuosi sitten, että Suomeen perustettaisiin valtiojohtoinen kaivosyhtiö. Se oli hyvä ajatus. Nythän kaikki nykyiset ja tulevat kaivokset ovat ulkomaalaisomistuksessa.(Terrafame on poikkeus, mutta sekin siirtyy ulkomaalaisille, jos saadaan kannattavaksi). Maurin ehdotus tietysti hylättiin, hyvä, että ei kommunistiksi haukuttu.

    sikari

    Jätkä puhuu asiaa. Näin toimi Kekkonen aikoinaan ja homma saatiin käyntiin. Miksi ei nykyään?

    oksapuu

    Mikäpäs siinä…

    Kilpajuoksu pohjoisen puusta on alkanut. Kemijärvellä olisi tontti valmiina…

    Apli

    Pitkään on vellonut huhu metsäpiireissä, että Kuopion uuden sellutehdashankkeen takana olisi UPM. Nyt kun sen jokilaakson siis Jämsänkosken ja Kaipolan paperitehtaiden konekannasta suurin osa alkaa olla teknisen käyttöikänsä päässä niin puuvirrat suht merkittävät ohjautuisi ei vanhan ystävän tehtaalle Äänekoskelle vaan Kuopioon. UPM päätös olisi helppo sillä sen kassa ja rahoitus asema kestää kyllä vaikka 2 sellutehtaan rakentamisen jos haluja siihen on. Tämä tietysti spekulointia ennen kun päätöksiä kuullaan. Kiinalaisten maine maailmalla heikkenee, samoin luottamus, Huawei on yksi osoitus siitä, valtaa ei Kiinalaisille haluta enää antaa ja hyvä niin.

    Tolopainen

    Eiköhän sellurintamalla tapahdu jotain nopeimmin Kemissä, jonne tulee ML:lle seuraava investointi, joko vanha tehdas korjataan tai rakennetaan uusi. Seuraava lama aika olis sopiva aika toteuttaa investointi, kun on saatavilla työvoimaa ja materiaaleja edullisesti. Kommareiden valtiojohtoiset yritykset ovat menneen talvenlumia. Valtion ei kannata mitään investoida, se saa rahaa kaikista tehtaista ilman riskiä, kun sillä on verotusoikeus. EU valtiot eivät tehtaita rakenna, ne avustavat yrityksiä toteuttamaan investoinnit, kouluttavat työvoimaa ja hoitavat tuontisuojan EU:n ulkopuolelta tulevaa kilpailua vastaan suurella määrällä sertifikaatteja ym. lupaviidakolla. Miksi metsänomistajat eivät olis mukana rahoittamassa seuraavaa investointia Kemiin, varmaankin miljardin omarahoitus on helppo raapaista kasaan metsänomistajilta 10k€/per sierainpari riittäisi. Eläkeyhtiöt voitaisiin ottaa myös mukaan ja jättää nuo teehuoneet täällä kertaa pois.

    Puuki

    Kun se poikamiehen ja Savonsellun yhteinen ongelmakin ”iliman pilluu” on jo ratkaistu ainakin toisen osalta suotuisasti, niin suoattaa hyvinnii tulla savvoon uupeeämmän tehashi.

    UPM ja SE perustaneet uusia metsätoimistoja viimeaikoina alueille, joista aiemmin vähensivät niitä.

    Tolopainen

    Tehtaat kannattaa tehdä merenrantaan, laivalla ne tuotteet kuitenkin on vietävä, ja jätevesille meri on paras paikka. Turha sotkia noita sisäjärviä. Vanha infra Kemissä säästää rahaa satoja miljoonia. Torniossa kuluu tehtaan kuluttama sähkö jaloteräksen tuotantoon, saadaan sekin sitten uusiutuvista rakka-aineista ja hiilitase paranee. Fennovoimaa odotellessa.

Esillä 10 vastausta, 831 - 840 (kaikkiaan 876)