Keskustelut Metsänhoito Miksi hirvikanta-arvioissa sallitaan systemaattinen virhe?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 174)
  • Miksi hirvikanta-arvioissa sallitaan systemaattinen virhe?

    Luken hirvitietotaulukoista selviää, että tämän vuosikymmenen alin talvikanta saavutettiin vuonna 2011, noin 85 000 yksilöä.

    Vuonna 2017 talvikanta oli Luken mukaan 88 500 (95 % luottamusväli 76500 – 101000 hirveä).

    Liikenneviraston mukaan hirvikolareita oli vuosina 2010…..2012

    1351+1222+1366 = 3939.  Kolmen vuoden keskiarvo 1313

    Liikenneviraston mukaan hirvikolareita oli vuosina 2015…..2017

    1808+1881+1824 = 5513. Kolmen vuoden keskiarvo 1838

    Hirvikolareiden määrä on kasvanut 40%

    Hirvien määrä on kanta-arvioiden mukaan kasvanut vuoden 2011 minimin 85 000 yksilöstä vuoden 2017 määrään 88 500.

    Hirvien määrä on kasvanut arvioiden mukaan 4%.

    Liikennemäärät ovat jonkin verran kasvaneet, mutta myös riista-aitoja on rakennettu lisää, joten kolmen vuoden kolareiden keskiarvot kuvaavat varmaan aika hyvin kolareiden määrän kehitystä ja siten hirvikannan kehitystä.

    Onko mahdollista, että kolarimäärä kasvaa 40% ja hirvikanta vain 4% ?

    Kolarikehityksellä  laskettuna 2017 talvikanta olisi 1,4 x 85 000 = 119 000

    Luke kyllä laskee määrät oikein, mutta laskennan lähtötiedot ovat väärät. Laskenta perustuu lähinnä  koirien antamaan raportointiin hirvikannan koosta ja rakenteesta, jolloin lopputulos on virheellinen.

     

  • Planter Planter

    Kyllä Timpan mainitsemilla tekijöilläkin on oma merkityksensä, mutta  en sentään usko -30% vaikutukseen.

    Katselin eri riistakeskusalueiden lukuja. Itseäni kiinnostavassa Varsinais-Suomessa havinnot per päivä ovat lisääntyneet vuosista 2016-2017, eikä muuallakaan varsinaisella puuntuotantoalueella ole kovin suuria muutoksia suuntaan tai toiseen.

    Pohjois-Suomi: Lappi, Oulu, Kainuu näkyy vetävän koko valtakunnan havainnot alas. Siellä ei nähdä oikein mitään….kaamos on tehnyt tehtävänsä.

    No tulipahan saatua Keski-Suomen pojilta kootut selitykset, miten siellä hirvet ovat taas loppumassa…..vaikka eivät olekaan.

    Salonpoika

    Pikkasen kommenttia havaintojen määrään näin tupaukkona jahtia tänä syksynä seuranneena. Jahtikyvyn heikkeneminen epäilytti jo viimesyksynä ja poisjäämisen ratkaisi lopullisesti kun jokunen viikko sitten laitettiin uutta rautaa polveen. 45 syksyä olin kiväärin kanssa jahissa josta 36 porukan vetäjänä, nyt jätin homman nuoremmille ja hyvin on homma pojilla pelittänyt. Omat luvat tuli täyteen 24.10. ja nyt ovat sitten avitelleet naapureita mahdollisia pankkilupia odotellessa. Mutta tuosta havaintojen määrästä. Meillä ainakin runsaan kannan aikana havaintomäärät putosi reilusti siirryttäessä ajoketjusta koirajahtiin. Kun koira saa sopivan viisaan elukan eteensä saattaa siinä pyöriessä mennä koko päivä ja alueella olevat muut kymmenen hirveä saavat olla ihan rauhassa. Muutaman miehen porukalla on aikalailla tuuria että se näillä saloilla sattuu passiin. Seisontahaukku kun nykyisin on kovin harvinainen, liekö susilla osansa asiassa. Ilman yhteislupaa ja hyvää naapuriseurueiden yhteistyötä koirajahti olisi hyvinkin turhauttavaa.

    Timppa

    Kyllä meilläkin havainnot vähenivät, kun siirryttiin koirajahtiin, mutta siitä on yli 20 vuotta.  Tuskinpa enää esimerkiksi viimeisten 10 vuoden aikana on tapahtunut merkittäviä muutoksia tuossa koira-/miesajosuhteessa.  Muutosta on saattanut tapahtu siinä suhteessa, että koirat ovat ovat kehittyneet ja niitä enemmän.

    Timppa

    Löytyihän sitä tilastotietoakin.  Esimerkiksi vuonna 2009 koira-ajossa tai kairanhaukulle hiipimisessä 55375 miespäivää ja 2018 vastaavasti 61339 päivää.  Yhden tai useamman ajajan passiketjulla 2009 7656 miespäivää ja 2018 vastaavasti 4476 miespäivää.  Muutos ollut siis suhteessa varsin pieni.  Selittää hyvin vähän.

     

    suorittava porras suorittava porras

    GPS:n yleistyminen on lisännyt havaintojen määrää . Esim. Jos koira seuraa hirveä tien yli ,on jälki helppo paikallistaa ja kirjata sen jättäjä havainnoksi . Tutka-aikaan tämä mahdollisuus jäi monesti käyttämättä .

    Koiran liikkeistä kertyy seurantalaitteen avulla valtava määrä hyödynnettävää tietoa . Koira on helppo ohjailla kerätyn tiedon perusteella paikoihin ,joissa hirvet viihtyvät ja  saavat koiran kerta toisensa saattajakseen.

    Kun käytössä on useampi koira yhtä aikaa ,hirvet löytyvät varmasti ,jos niitä on.

    Peoleo

    Kolaritilastot korreloivat melko hyvin hirvikannan koon kanssa. Suurin virhe tehdään siinä, että valtakunnallisen kolarimäärän muutoksen väitetään kertovan myös koko Suomen hirvikannan koon muutoksen suunnan ja suuruuden. Ei oteta laisinkaan huomioon, että hirvien riski joutua kolariin vaihtelee voimakkaasti maakunnittain. Tarkastelemalla takaisinlaskennalla saatuja hirvikannan maakunnallisia kokoja ja maakunnissa tapahtuneita hirvikolareita on havaittu, että esimerkiksi Uudellamaalla 100 talvehtivaa hirveä tarkoittaa 6 hirvikolaria loppuvuoden aikana. Toisena ääripäänä mainittakoon Lappi, jossa vastaava hirvimäärä tarkoittaa 0,7 hirvikolaria vuoden aikana. Muista maakunnista esimerkkinä mainittakoon Varsinais-Suomen 4,  Etelä-Savon 2 ja Kainuun 1 hirvikolaria 100 talvehtivaa hirveä kohden. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Uudenmaan ja Varsinais-Suomen  hirvikannan kasvu  voi vaikuttaa valtakunnallisen kolarimäärän lisääntymiseen vaikka Suomen kokonaishirvikanta olisi pienentynyt, kun kannan pienentyminen on tapahtunut pienen kolaririskin maakunnissa.  Turvallisinta onkin käyttää maakunnallisten hirvikolarimäärien muutoksia maakunnallisten hirvikantojen muutoksen arvioinnissa.

    Sama pätee muuten myös päivittäisten hirvihavaintojen määrän käytössä hirvikannan muutosten arvioinnissa. On aivan eri todennäköisyys nähdä hirviä metsästyspäivän aikana Etelä-Suomen pusikoissa kuin Lapin jängillä. Valtakunnallinen keskiarvo voi johtaa pahastikin harhaan.

    Mitä Salonpoika kirjoituksessaan mainitsi on totisinta totta. Havaintokorttiaineistosta nähdään selvästi, että siirtyminen 80- ja 90-luvuilla lähes kaikissa hirviporukoissa koirien käyttöön vaikutti havaittujen hirvien määrään. Viime vuosina koirien käytössä ei ole enää tapahtunut merkittävää muutosta ja päivittäisten havaintomäärien muutokset korreloivat melko hyvin hirvikannan koon muutosten kanssa.

    Hirvien nopea kaataminenkaan verrattuna edelliseen vuoteen ei aina kerro yksiselitteisesti hirvikannan koon kasvusta. Mikäli luvansaajille on asetettu joko suoranaisia määräyksiä lupaehtoihin tai painavia suosituksia kaadettavien hirvien iästä tai sukupuolesta, voi porukka joutua laskemaan suurimman osan hirvistä läpi passiketjun kunnes ”sopiva” tulee hollille. Seuraavana vuonna ilman määräyksiä ja suosituksia voidaan kaataa ensimmäinen eteen tuleva laillinen kanttura. Joka ei välttämättä ole huono asia, koska silloin pääsääntöisesti kaatuu hirviä siinä suhteessa kuin niitä on kannassa.

     

    wanhajätkä

    Tilastot on täällä pohjoisessa varsin epäuskottavia tähän aikaan. Paljon on porukoita jotka toimivat vain lain ja asetuksen mukaan. Kaadot on ilmoitettava pyyntiajan päättyessä tai seitsemän päivää, muistaakseni, Viimeisen luvan täytyttyä. Kaikki omariista ja yhdistyksen ohjeet on vain suositusluonteisia. Ei niillä ole mitään lain voimaa. Eihän ne pappaseurueet mitään toiveista välitä. Vain laki määrää.

    Planter Planter

    Kiitos Peoleo! Erinomainen vastine.

    wanhajätkä

    Tokihan täälläkin hirvikolareita sattuu mutta vähän. Suuri tekijä on liikennekäyttäytyminen. Täällähän on autoilijat tottuneet ajaan silmät harillaan penkkoja tiiraillen porojen takia. Silti poroja jää auton alle satoja per vuosi.

    Gla Gla

    Sama kuin täällä peurojen kanssa. Elikoiden määrä on kyllä siinä selittävä tekijä. Ei  riitä edes silmät harillaan ajo varsinkaan, kun suurin osa matkasta ajetaan lähivaloilla.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 174)