Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 1,571 - 1,580 (kaikkiaan 8,216)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • jees h-valta

    Haapa tuhoutuu vaikka isoksi pääsisikin. Hirvet kalvaa kuoren ympäri puuta kuin ihminen kaulatessaan haavan. Ja siihenhän se tarina aina päättyy. Tänään juuri kiersin pohjois-satakunnan palstaa ja viime talvena hirvet kalvaneet yli puolet h-haavoista jonkinverran tai paljon rungoistaan. Tuo sama käy lepälle, liekö sitten hirvellä lajitunnistuksessa ongelma. Mutta se joka hämmensi todella paljon oli että alikasvosmännikkö ei oltu syöty, SIIs miksi ei? Männikköhän siihen nyt sitten tulee sitä mukaa kun haapoja kuivuu päältä pois.

    Visakallo Visakallo

    Haapa on hirvelle kuin Mäkkärin toteemi nälkäiselle ohikulkijalle. Jos männikössä tai sen välittömässä läheisyydessä on haapoja, alueesta tulee hirvien vakituinen ruokailupaikka, jonka sijainti jää niiden luisen pään muistiin, vaikka myöhemmin onnistuisi haavat paikalta hävittämäänkin. (Onnistuu vain ja ainostaan myrkyttämällä!) nimim. ”Kokemusta asiasta jo kuudelta vuosikymmeneltä”

    Gla Gla

    Kuusitaimikon läpi menee selkeä polku, joka on peurojen tekemä ja ylläpitämä. Joitain haapoja tuolla on, jotka aikanaan jätin monimuotoisuuspuiksi. Nyt totesin, että ahdasta alkaa olla, joten kaadan osan talvella. Ennen noita kaadettiin jäniksille. Sittemmin jänikset on harvinaistuneet ja tilalle tullut rusakot. Nykyään silti peurat ja hirvet tuntuvat nämä kaluavan puhtaiksi, jos tulee luminen talvi. Lumettomana aikana kysyntä ei niin kovaa ole.

    Onneksi hyväkasvuisessa kuusikossa haavan vesat jää pian jalkoihin, joten eiköhän vesomisongelma aikanaan poistu ilman myrkkyäkin. Ja kun peurat on haapoja jo vuosien mittaan kaulanneet, kuitupuun kokoisena lahoksi päätynyt puu ei tunnu niin herkästi vesovan kuin terveet yksilöt.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Täällä kaupungissa kauriit ja rusakot näkyvät jättävän haavat rauhaan; ilmeisesti muuta syötävää on riittämiin. Ja kyllä: joinakin talvina on ollut luntakin paljon.

    MaalaisSeppo

    Ei hirvet isoja haapoja kalua. Pienet, ohutkuoriset kelpaavat. Hybridit ehkä erityisesti.

    Valkoposkihanhille on perustettu ruokailupeltoja, etteivät sotke parempia peltoja. Voisiko samaa soveltaa sorkkaeläimille. Perustetaan haapaviljelmiä, joihin eläimet keskittyvät ja pysyvät näin poissa esim männiköistä. Jessen haavikoissa olisi jo hyvä alku. Kemera-tukeen pitäisi sisällyttää korvaus. Aluksi tietysti tutkimusapuraha MMM ministeriöstä kattamaan mm Jessen kulut. Anneli voisi koordinoida.

    Puuki

    Ei kelpaa isot pystyhaavat hirville , kun on muutakin syötävää siitä se johtuu.   Poltinpuiksi luulisi haavikot kelpaavan hyvin , jos on vielä kaulattu valmiiksi kuivumaan.     Lienee hirvilläkin erilaisia makumieltymyksiä;  jossain tottuvat haapojen syöntiin jossain syövät muita lajeja mieluummin tai niitä lajeja joita on parhaiten  saatavissa.  Pihlaja ja haapa on jossain mainittu maistuvan hirville parhaiten.   Haapapuiden kuoresta saattavat saada jotain sopivia mineraaleja, haapa imee maasta ohutta hiekkaakin kun kasvaa niin nopeaan.  Laittaisin haavikoista huolissaan olevana syrjemmälle nuolukiviä sitä kuorintaa estämään, ellei sitten ole aikomus kasvattaa polttopuuta enemmälti.

    Muutama vuosi sitten mäntykankaalla kaulatut haavat ei ole vesoneet enää ollenkaan.  Toimii hyvin kun tekee kaulaamisen ajoissa eikä vasta esim. leimikonteon yhteydessä .

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos näkyy, kannattaa lukea juttu Lieksasta, Kitsin metsäpaloalueesta. Miten alue poikkeaa nyt avohakkuualueesta?

    http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008262684.html

    ”Kitsi on osoittanut, että metsäpalo voi merkitä koko puuston kuolemaa, mutta metsää palo ei ole tuhonnut.”

    ”Avohakkuun jäljiltä metsästä puuttuu suurin osa paloihin ja kuolleeseen puuhun sitoutuneesta lajistosta. Myös kasvi- ja sienilajiston koostumus on erilainen, samoin selkärangattomien. Pölyttäjien kannalta metsäpaloalue on parempi, koska kuolleet puut ja kivennäismaalaikut luovat pesäpaikkoja pistiäisille. Lisäksi palojen jälkeen alueella kasvaa pölyttäjille tärkeitä kasveja heinien sijaan, esimerkiksi maitohorsmaa.”

    Tärkein asia: metsäpalo ei tuhoa metsää, kuten ei avohakkuukaan. Suurin ero metsäpalon ja avohakkuun välillä on lahopuun määrässä ja laadussa, lievien palojen kyseessä ollessa myös pystyyn jääneen puun määrässä.

    Jaksolliseen metsään saadaan erirakenteisuutta ja uhanalaisten tarvitsemaa resurssia jättämällä säästöpuuryhmiin runsaasti myös järeää ja kuollutta puuta sekä polttamalla niitä. Maanmuokkauskin lisää kivennäismaalaikkuja. Horsmaakin tulee riittävästi. Avohakkuusta voi halutessaan aloittaa myös jatkuvan kasvatuksen kierron.

    Puuki

    Kulotusta tehtiin ainakin vielä 80-luvun loppupuolella yksityismaillakin. Mutta sen kulut on korkeat eikä ole siksikään yleisesti käytössä.  Toinen haitta on kuloalueille usein tuleva metsän kasvatusta haittaava sieni (olikohan nimi mörsky tjms.) .

    Koemielessä noita voi tietysti tehdä, kun ei ole rahasta pulaa.  Kohta 30 vuotta kulunut ja aika heiveröiset taimikot näyttää olevan Kitsissäkin.   Parhaan näkönen kuva on otettu kivikko-/ suolämpäreestä jossa puut on tod. näk. saaneet kasvaa ilman palon vaikutuksia jo mäntyjen iästäkin pääteltynä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Monimuotoisuuskosteikko ennallistettu ilmeisen onnistuneesti Juuassa.

    http://www.aarrelehti.fi/jutut/artikkeli-1.1556402

    Kurki

    Metsälehden NRO 18 uutisessa ”Tornator  on kulottanut metsää Ruokolahdella”.

    Alueella tehtiin kovakuoriais – ja latikkalajistoselvitys, jossa löydettiin kaikkiaan 300 kovakuoriaislajia ja kahdeksan luteisiin kuuluvaa latikkalajia. En tosin usko että tutkijat ovat löytäneet kaikkia kulotuslalueen lajeista.

    Kulotusalueelta löytyi uhanalaisia lajeja 2 ja äärimmäisen uhanalaisia 1 (Isokesiäinen) ja vaarantuneeeksi arvioitu Tuhkalatikka. Lisäksi löydettiin 2 silmällä pidettävää lajia. Merkittävin löytö oli kuitenkin Balkanin latikka, joka nyt löydettiin toisen kerran Suomessa.

    Miten tällainen on mahdollista.

    Satunnaiselta kulotusalueelta löytyy äärimmäisen uhanalaisiksi, uhanalaisiksi, silmällä pidettäviksi luokiteltuja lajeja. Ymmärtäisin ketjun ostikosta, että joltain satunnaiselta kulotusalueelta Suomessa ei löytyisi juuri mitään lajeja eikä nyt ainakaan 300 kovakuoriaislajia.

    Eikö nuo löydetyt lajit pitäisi poistaa uhanalaisluokittelulistalta, kun niitä löytyy mistä vain satunnaiselta kulotusalueelta Suomessa?

Esillä 10 vastausta, 1,571 - 1,580 (kaikkiaan 8,216)