Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 2,381 - 2,390 (kaikkiaan 8,217)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Keväällä 2021 julkaistu artikkeli Metsätieteen Aikakauskirjassa: Koivula M. ja Vanha-Majamaa I. Eri hakkuu- ja luonnonhoitomenetelmien vaikutukset monimuotoisuuteen Fennoskandiassa.

    ”Hakkuumenetelmällä sinänsä on melko pieni merkitys uhanalaiselle lajistolle, mutta luonnonhoitotoimet ovat huomattavasti tärkeämpiä; hakkuissa jätettävä säästöpuusto vähentää hakkuiden negatiivisia lajistovaikutuksia sitä paremmin, mitä enemmän puustoa jätetään. Lajien säilymiselle on ensiarvoisen tärkeää kasvupaikkaolosuhteiden säilyminen ja jatkuvuus, lahopuun säästäminen ja tuottaminen, vanhojen puiden osuuden lisääminen ja sekapuustoisuuden ylläpitäminen.”

    https://metsatieteenaikakauskirja.fi/article/10481

     

    Timppa

    Siis kyse siitä ovatko tutkijat vai metsänomistaja, joka tuntee metsänsä huolissaan luontokadosta.  Oletko Anneli huomannut sitä omissa metsissäsi?

    Sen olen kyllä huomannut, että metsälaiduntamisen loputtua meiltä hakamailta hävisivät metsot. Senkin olen huomannut, että kuhankeittäjä ja hiirihaukka ovat jävinneet.  Ei meidän metsänhoidolla oe noihin mitään vaikutusta.

    aegolius

    Olin juuri tuohon liittyen kieli poskella tekemässä ”päätelmiä”.

    Kuolleen puun määrän sanotaan olevan hyvin tärkeä metsäluonnon monimuotoisuuden kannalta. Tämä määrä on kuvaajan mukaan kolminkertaistunut vuodesta 1990 vuoteen 2015 ja uusimman VMI13:n mukaan kuollutta puuta on Etelä-Suomen metsähehtaarilla keskimäärin 4,9 kuutiota eli määrä olisi edelleen kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Tällä tahdilla meillä on yli 10 kuutiota kuollutta puuta hehtaarilla vuonna 2032. Samaan aikaan kuitenkin uhanalaistuminen ja tyytymättömyys Suomen metsien hoitamiskäytänteisiin on rajusti lisääntynyt. Ovatko toimenpiteet olleet vääriä? Mitä jos kuollut puu pitäisikin poistaa metsistä nopeasti viimeistä kiintoa myöden, jotta yleinen tyytyväisyys ja uhanalaisuustilanne palaisi 1990-luvun tasolle? Kieli poskellahan tätä kirjoitan, mutta harmittaa silti se, että realistista tietoa on niin harvalla, mutta jyrkkä mielipide lähes kaikilla.

    Petkeles Petkeles

    Saa nähdä miten käy. Sukupuuttovelkaa meillä on tietääkseni 50-luvulta asti. Se tulee rinnalle ja ohi kuin kuminauha.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jyrkkä mielipide monella, totta. En ole huolissani luontokadosta omassa metsässäni: on rankasti avohakattu, mutta toisaalta on laajasti myös huomioitu monimuotoisuutta.

    Tarkoitin edellä sitä, että neuvojan täytyy ottaa selvää neuvottavan ajatuksista ja puun ostajan pitää ottaa selvää myyjän ajatuksista. En esimerkiksi heittäisi lausetta ”oletko miettinyt mitä juuri sinä voi tehdä omassa metsässäsi” ellei kyseessä olisi ryhmään ”luontokadosta huolestuneet” kuuluva metsänomistaja. Tuota viimemainittua ryhmää saattaa huojentaa tieto siitä mitä vaikuttavaa käytännössä voi tehdä, ja mitä muut jo tekevät. Tieto yleensä lisää tuskaa, mutta tässä tapauksessa se voi lieventääkin sitä.

    aegolius

    >Tutkija kysyi ja ihmiset vastasivat.

    Kyllä. Tutkija ei kuitenkaan kerro mitä kysyi eikä sitä mitä vastattiin. Tehdään vaan ylimalkainen omien asenteiden ja rahoittajan mukainen ”artikkeli”.

    >Mikä tässä oli vastenmielistä?

    1. Tutkijan pitäisi olla mielipiteidensä suhteen objektiivinen. ”Ongelmaa nimeltä luontokato ei ole olemassa.” Miksi tutkija lähtökohtaisesti olettaa, että se on olemassa ja toisin ajattelevat ovat väärässä? Eihän hän luontokadon olemassaoloa tutkinut.

    2. ”Moderni kestävyysajattelu ei kuulu tähän ajatusmalliin”. Taas. Käsitettä ”moderni kestävyysajattelu” ei ole. Tutkijan oma mielipide on, että mo:n kestävyysajattelu ei ole tämän päivän tasolla, jos ajattelee eri tavoin kuin tutkija itse. Tätä(kään) ei tutkittu.

    3. Jo jutun toinen virke on vastenmielinen: Havainto kertoo kuitenkin enemmän länsimaisen kulttuurin yleisistä ihanteista kuin metsänomistajista monimuotoisuuden vaalijoina.

    4. Noin 40 prosentille metsänomistajista suojavyöhyke rannassa, säästetty kalliomännikkö ja tekopökkelö hakkuuaukolla tuottavat hyvän mielen monimuotoisuuden huomioimisesta. Milloin ja millä avohakkuulla on jätetty tekopökkelö, siis yksi? Virke tuollaisena on vastenmielinen ja metsänomistajaa aliarvioiva. Jos oli tarkoitus luetella nykyiset monimuotoisuuden vuoksi tehtävät toimet, lista jää pahasti vajaaksi. En ymmärrä virkkeelle muuta tarkoitusta kuin halventaa metsänomistajaa ja korostaa tutkijan omaa ”erinomaista käsitystä vaadittavista toimista”, joita ei kuitenkaan esitetä.

    5. Myös uhanalaisten lajien esiintymiä voidaan hakkuissa kierrellä, jos ne vain ovat tiedossa eikä niitä ole liikaa. Miten tätä on mahdettu kysyä tutkimuksessa? Milloin ja mitä on ”liikaa”? Voiko enää epämääräisempää olla? Miten sellaista voisi kierrellä, mitä ei ole missään kenenkään tiedossa – tai edes olemassa? Apuraha on saatu ja käytetty, mutta oikeaksi tiedettä tekeväksi tutkijaksi ei taida tästä henkilöstä olla.

    6. Käytännössä vastuu monimuotoisuuden huomioinnista jätetään mielellään hakkuu- ja hoitotoimenpiteitä suunnitteleville metsäammattilaisille. Pöllön talossa kävi alkuvuodesta putkimies vaihtamassa vesikierron paisuntasäiliön. Jätin käytännössä vastuun työstä LVI-alan ammattilaiselle, vaikka työtä seurasinkin sivusta. Teinkö väärin? Miksi työn tilaajan pitäisi olla joka alalla se suurin asiantuntija? Vai nälviikö tutkija vain jälleen? Toki perehtyneimmät kertovat miten homma hoidetaan, mutta harvassa ovat ne, jotka tietävät tarkkaan mitä haluavat. Näkeehän sen jo keskustelupalstoilta nopeasti kuinka ”pihalla” varsinaisista mahdollisista toimista kritisoijatkin ovat. Onko täydellinen toimenpidekielto se paras vaihtoehto?

    7. Voimme puhua heikon kestävyyden ajatusmallista, jossa on lähtökohtaisesti ajatus tasaveroisista kestävyyden ulottuvuuksista, mutta jossa metsien talouskäyttö asettaa lopulta raamit monimuotoisuuden suojelulle. Tutkija puhuu ”modernista kestävyysajattelusta” ja tässä ”heikosta kestävyydestä”. Tutkijalle ei voi olla vierasta käsite kestävä kehitys. Se tarkoittaa, että ympäristö, ihminen ja talous otetaan tasavertaisesti huomioon päätöksenteossa ja toiminnassa (lähde: ympäristöministeriö).

    Vielä jutun lopussakin tutkija hyppää tuloksistaan tekemään päätelmiä, joita en tunnista. Kuulun itse tähän ”oleellisimmat päätökset on tehty jo ennen yhteydenottoa metsätalouden ammattilaiseen” -ajatusmalliin, mutta luontokatoa en tunnista. Tunnistan kyllä kiihtyvän uhkien kasvamiseen perustuvan ajatusmallin.

    Edit. Sen verran täytyy vetää takaisin, että jutun lopusta löytyvien linkkien takaa löytyy joitain kysymyksiä. En vaan ymmärrä miten niistä voi tehdä tässä jutussa tehtyjä johtopäätöksiä.

    Tomperi

    Onko huolestunut vai ei, ei sillä ole mitään merkitystä siihen onko luontokatoa vai ei.  Voisko asiaa tarkastella esim lajikatona?  -60 luvulla löysin useita ns lintu loukun tähteitä, jopa niin hyviä että jopa virittämistä vaille valmiita, itse olen käynyt tarkastamassa rihmasisa joista teeri tuli saaliiksi, eu niillä tantereilla ole yhtään sellaista paikkaa johon voisi kuvitella loukun rihmasen virittämän saaliin toivossa. Ehkä Luontokadon näkee parhaiten kanalintukannoissa, 1800 luvulla metsoja myytiin pilvin pimein Helsingin torilla, metsojen joukoista Helsingin keskusmuseoon ostettiin albiino metsot jotka ovat siellä tänäkin päivänä.  Montako kilometriä tarvitse 1800 luvulla matkata pohjoiseen kun kohtasi riekon?  Lintuatlas antaa ihan liian positiivisen kuvan lintukannoista…. missä alkaa riekon esiiintyminen….  kuinka moni näkee keväiset pulmusparvet vuosittaiset, löytäisitkö suokukon muutttomatkallaan vaivatta,  kuuluuko kelo luontoon, moniko kelon löytää vaivatta etelä suomesta…. räkättirastas kannat romahtaneet täysin…. peltopyy,  luonto ei häviä mutta lajit katoaa lajien kannat pienenee hurjaa vauhtia, kottarsisparvet …. ei olepuhelinkoja eikä tuhatpäisiä pääskysparvija langoilla,  pitäisikö olla sittiäisistä huolissaan…   kuuluuko vaivatta kuovin ääni, koska kuulit päkättäjn eli taivaanvuohen äänen, johtuuko autojen kehityksestä se ettei nykyään tarvitse tuulilasia putsata hyönteisten raadoista, koska näit viimeksi keltavästäräkin, . voihan olla että ei tarvitse huoltakanta miksi se siitä muuttuu, Saksassa vielä muutama teeri ja metso, Liettuassa, Latviassa Virossa ehkä vielä jonkin verran, Etelä-Saksassa hevosen reet käyttämättöminä vuosia jo suojassa räystään alla….  ja eihän kuolleen puun määrä korreloi millään tavalla niitä hyödyntävien eliöden elinvaatimuksia

    JMa

    Aegolius linkkasi tutkimusselosteen, jonka syyllistävä ja aliarvioiva sävy tosiaan harmillisesti vähintäänkin särähtää korvaan.

    Linkin alareunassa oli kuitenkin linkki tutkimushankkeen sivuille, josta löytyy myös kyselylomake kysymyksineen.

    Selosteen mukaan yksi metsänomistajaryhmä eli viidesosa metsänomistajista ”on hälytystilassa luontokatokriisin vuoksi.” Kirjauksesta voisi päätellä, että tämä ryhmä käsittelee metsiään ensisijaisesti ’luonnonhoidollisin’ tavoittein ja on valmis omin kustannuksin suojelemaan merkittävän osan metsistään. Tällä ryhmällä periaatteessa pitäisi tai ainakin voisi olla merkittävästi (osin piilevää, ei-tilastoitua) toteutunutta metsiensuojelua. Erityisen mielenkiintoista olisi tietää, miten ryhmien toteutunut metsien käsittely ja tila (esim. lahopuun määrä ja muut monimuotoisuuteen vaikuttavat rakennepiirteet) eroavat toisistaan.

    Lahopuuhun liittyen, Tapio on koostanut varsin asiallisen ja monipuolisenkin lahopuukatsauksen jo muutama vuosi sitten, en muista tähän viitatun ainakaan viimeisen vuoden aikana tällä palstalla:

    https://energia.fi/files/3335/Lahopuut_ja_luonnon_monimuotoisuus_2019.pdf

    Puuki

    Lahoissa puissa elää mm. ötököitä , toukkia joita syö pikkulinnut.   Valkoisia lintuja ei juuri ole enää näkynyt viime aikoina (riekko, pulmuset) . Oliskohan lumen väheneminen ja mustikan väheneminen siinä syinä ? Kun ei mustikat kuki , ei ole hyönteisiäkään tarpeeksi metsissä  linnun poikasten ruoaksi.  Aikaistuneet keväät ja toistuvat takatalvet vähentää  myös usein metsäkanalintujen poikueita.   Kauriit ja hirvet syöneet mustikan varvut joita on vielä säästynyt , siltä mustikkakadolta kun ei ole tehty harvennushakkuita riittävästi.     Marjoista parhaat eli mesimarjat ja metsämansikat on myös  vähentyneet , melkein loppuneet kokonaan , kun metsämaita ei enää muokata auraamalla.

    Kurki

    Aegolius: Tällä tahdilla meillä on yli 10 kuutiota kuollutta puuta hehtaarilla vuonna 2032.

    Kuollutta maapuutahan tulee Suomen metsiin kymmeniä miljoonia kuutioita  hakkuissa joka vuosi. Järeämpiä pystypökkelöitä voisi tehdä esim. toisessa harvennuksessa männyistä ja koivuista jotain puolikymmentä hehtaarille ja ne sitten olisivat pystyssä pitempään. Aina on lenkotyveä sen verran joka hehtaarilla, josta tyvitukkia ei tule ja sen osan puusta voisi jättää lahoamaan.

    Tämä nykyisten jättöpuuryhmien ja riistatiheiköiden lisäksi kävisi minulle.

Esillä 10 vastausta, 2,381 - 2,390 (kaikkiaan 8,217)