Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 3,191 - 3,200 (kaikkiaan 8,217)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Visakallo Visakallo

    Jaksollinen kasvatus turvaa parhaiten metsien osalta luonnon monimuotoisuuden säilymisen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ville Rannan pilapiirros: Näin hoidettiin ilmastonmuutos ja turvattiin talouskasvu!

    http://www.iltalehti.fi/villeranta/a/fdb08f2e-6ea2-4998-955c-d4f2b19b6137

    Timppa

    Yle juskisdti eilen ”merkittävän” uutisen, jonka mukaan 80 % suomalaisisdta kannattaa metsien lisäsuojelua.

    Tässä kommenttini.  saa nähdä, julkistavatko

    Yle on kyllä tällä kyselyllään saavuttanut todellisen journalismin pohjanoteerauksen. Aivan yhtä pätevä tutkimus kuin, jos kysyttäisiin kadunmiehiltä haluavatko he parempaa palkkaa tai eläkettä.

    Toivoisi joskus keskustelua asiasta miten Suomi pärjää energiapulan ja korkeiden energiahintojen kanssa. Tai onko metsätaloudella vaikutusta maaseudun pysymiseen asuttuna. Tai kannattaako uhrata laajoja metsäalueita tunnin junien rata-alueiksi, kun nytkään ei kaikkia liikenneväyliä pystytä pitämään edes siedettävässä kunnossa.

    Tai pohdintaa onko noille kansallispuistoille jatkossa käyttäjiä. Ulkolaisiin turisteihin ei voi perustaa toimintaa. Sen on pandemia osoittanut. Energiapula ja energian korkeat hinnat lisäävät turismin vähenemistä. Eikä kannata uhrata kasvavia metsiä tuirhan pantiksi, kuin niiden puutavaraa tarvitaan ilmastonmuutoksen tyorjuntaan, työllistämään suomalaisia ja tuottamaan verotuloja hurjasti velkaantuvalle Valtiolle.

     

    Kurki

    https://yle.fi/uutiset/3-12472042

    Liian vähän tiedetään myös siitä, miten muuttuva ilmasto vaikuttaa lajien kykyyn sietää uusia olosuhteita vanhoilla esiintymisalueillaan. Helsingin yliopiston tutkijoiden tutkimus osoittaa, että niilläkin lajeilla, joiden levinneisyysalueet eivät ole muuttuneet, lajien runsauksissa nähdään suurta vaihtelua muuttuvan ilmaston seurauksena.

    Siinähän se sanotaan.

    Luonto itse on suurin Suomen lajien uhanalaisuuden aiheuttaja.

    Metsien suojelulla siihen ei voi vaikuttaa.

    Pitkän seurantajakson aikana Suomen ilmasto on lämmennyt kaksi astetta, ja siitä ovat tutkimuksen mukaan hyötyneet eniten hyönteiset. Toisaalta maailmanlaajuisesti on havaittu, että lämpötilan jatkuva nousu ja lumipeitteen väheneminen altistavat myös monien lajien kannat rajulle laskulle.

    Tuo 2 asteen nousu tapahtui jo 1930-luvulla ja sen jälkeen on ollut kylmempää aina 2000-luvulle ja nyt on oltu jonkin aikaa yhtä lämpimissä lukemissa kuin 1930-luvulla.

    Mutta Suomen tämä vuosi on ollut jälleen 2 astetta kylmenpää kuin viimeisten 14 vuoden keskiarvo eli ollaan taas ikävä kyllä kylmässä kaudessa. Suomen ilmasto oli koko viime syksyn normaalia kylmempää ja talvikin kylmän kauden normaali eli koko vuosi saattaa olla tuon 2 astetta kylmempää, kun puuttuu enää vain 2 kuukautta. Viime yönä oli Etelä-Pohjanmaalla -4,2 pakkasta. Siellä meni tämän vuoden kuusten vuosikasvut.

    Onneksi Ilkka Ahmavaara on merkannut lämpötiloja ylös.

    https://rantai.fi/author/erakkodlc-fi/

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kurki vetelee taas mutkia suoriksi oikein urakalla: metsien suojelu ei vaikuta lajien uhanalaisuuteen! Eiköpä niihin vaikuta muutkin ympäristötekijät kuin lämpötila? Minua aina harmittaa kun punkkien leviämisen syynä esitetään lämpeneminen, kun lämmin ilma ei synnytä yhtään uutta punkkia ja sitten luullaan ettei ilmiölle voida ihmistoimin mitään. Sama tässä lajien suojelussa, kyllä me voimme.

    Kurki

    Metsien suojelulla siihen ei voi vaikuttaa.

    Miten suojelulla voi auttaa lajin runsastumista, jos se elää kituuttelee elinympäristön äärirajoilla kylmyyden tai muiden syiden vuoksi, jotka Suomessa on epäsuotuisat.

    Ja näitä näitä lajeja on paljon eikä esimerkkejä ole vaikeaa löytää.

    Lahokaviosammal on Etelä-Ruotsissa ja Oslon vuonossa elinvoimainen eli on eteläinen eri ilmaston laji ja juuri siitä syystä aina vähälukuinen Suomessa. Etelä-Ruotsissa metsien käsittely ja hakkuut ovat Suomen kaltaisia ja silti elinvoimainen.

    Suomessa lajin luokitus on pysynyt ennallaan jo 20 vuoden ajan. Parantunut  edellisestä arvioinnista 2010 ER (äärimmäisen uhanalainen) nykyiseen EN (erittäin uhanalainen) .

    Laji esiintyy kaikilla lahopuilla ja kannoilla etupäässä lehdoissa ja puronvarsissa, jotka ovat suurimmaksi osaksi hakkuiden ulkopuolella ja on näitä uhanalaisia lajeja, jotka pitäisi ottaa pois uhanalaisluokituksesta siitä syystä.

    Tämä on kummallista, Ruotsissa lehtoja on jo luonnostaan enemmän ja että se on yleinen siellä ja metsiä sen vuoksi voi hakata surutta, mutta Suomessa uhanalainen elinympäristönsä äärirajoilla eikä metsiä saisi hakata ollenkaan.

    https://laji.fi/taxon/MX.43478/occurrence

     

    Timppa

    Ei kelvannut kommenttini Ylelle.  Sulkivat koko keskustelun.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Timppa. Erittäin hyvä asia, että kansalaiset ovat myönteisiä metsien suojelulle: se tietää hyvää maksuhalukkuudelle. Keinoja on useita: Metsähallituksen metsien suojelu, Luonnonperintösäätiön yksityisrahoitus, valtion budjettirahoitus suojeluohjelmiin. Kansallispuistoista saadaan alueellisesti kattava perusrakenne tiukasti suojeltuja alueita, jotka vähentävät painetta käyttää talousmetsiä virkistykseen. Parhaassa tapauksessa ne vähentävät talousmetsien käsittelyn arvostelua, kun ihmismassat ohjautuvat rakennetuille reiteille kansallispuistoihin.

    Kurjelle. Tuo kirjoittamasi pätee varmaan lahokaviosammaleeseen ja muutamaan muuhun lajiin. Kun tietomme lajeista on kuitenkin vajavaista, olisi varovaisuusperiaatteen mukaista toimia niin että mahdollisimman monelle lajille (mukana ne täysin tai osittain tuntemattomat) tarjotaan mahdollisuus säilyä ja levitä. Käytännössä tämä tarkoittaisi biodiversiteettistrategian toteuttamista ts. suojeluohjelmien toteutus ja jonkin laajuinen ennallistamisohjelma. En itsekään kyllä tekisi niin kuin (oliko Vantaalla) äskettäin kävi että suunniteltu datakeskus tms. jouduttiin siirtämään kyseisen sammaleen ja jonkin toisen lajin takia pois toiseen paikkaan.

    Sitä ihmettelen onko muissa EU-maissa käynnissä vastaavaa suojelukeskustelua kuin meillä. Eikö 30 %:n osittainenkin suojelu aiheuta tiuhaan asutussa Keski-Euroopassa paljon pahempia pinta-alan riittävyyden ongelmia?

    Tomperi

    Olen liikkunut ulkomailla, on maajoka on kolme kertaa suurempi kuin Suomi,  väkiluku noin kymmenkertainen, silti siellä on luonnonsuojelualueita enemmän kuin Suomessa, ja suurimmat ovat tiukemmin suojeltua kuin yksikään luonnonsuojelu alue Suomessa.  Luulktavasti tuo 30 % perustuu siihen…. kun on vakaa populaatio, populaation koko pienenee suhteessa olevaan elintilaan,  kun elintila tai elinympäristö pienenee puoleen, populaation koko pienenee puoleen, kun vakaan populaation tila on pudonnut 30 prosenttiin,  sen jälkeen populaation koon ennustettavuus häviää täysin, populaatio voi säilyä, heiketä, tai kadota lopullisesti.  Maagiseksi tuon 30 % tekee se, että se toimii tetri maljoissa laboratorio olosuhteissa kuin suurilla nisäkkäillä linnuilla…. missä tahansa sen voi havaita pitävän paikkansa.

     

    Puuki

    Useimissa maissa ei ole jokamiehen oikeuksiakaan. Suojelu onnistuu niissä maissa siis yksityisestikin helpommin.   Jokin 30 %,n suojelu pinta-alasta ei voi olla toimiva jos/kun oikeasti toimivat suojelutoimet ja mielipitteet niistä on hakusessa .  Jos luullaan esim. että jk:n julistaminen päämenetelmäksi metsänhoidossa ja min. 3 puulajia/metsäkuvio-pakko  toimisi parhaiten juuri Suomessa,niin  pieleen menee.    Kun nyt pitää suosia sekapuustoisuuden lisäämistä ja estää luonnontuhojen lisääntymistä (mm. metsäpalot, kuoriaistuhot, sienituhot varsinkin kuusikoissa, tuulituhot) niin ei onnistu yksi ja sama (päättäjille lopattu ) tapa joka paikkaan.

Esillä 10 vastausta, 3,191 - 3,200 (kaikkiaan 8,217)