Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 571 - 580 (kaikkiaan 8,216)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Punkkikertausta… Punkkien elinkiertoa voi opiskella vaikka blogistani: metsanomistaja.blogspot.com. Maassa asustelevat pienjyrsijät ja maassa pesivät linnut, esimerkiksi rastaat (metsäkanalinnut, haahkat?), ovat tärkeitä kahdella tavalla. Ne ovat ravinnon eli veren lähteitä munista kuoriutuneille punkkien toukka-asteille sekä nymfeille. Nymfien ja aikuisten ykkössuosikki on kuitenkin isompi nisäkäs. Rastaista ja myyristä ym. toukat saavat lisäksi mukaansa taudinaiheuttajat, jotka ne sitten siirtävät kohdalle osuneeseen ihmiseen seuraavan veriateriansa mukana (nymfinä tai aikuisena).

    Koira kävi ulkona iltapissalla ja siinä tuli mukaan aikuinen punkki.

    Kun olette noin viisaita, miten nurmikosta saisi pois muurahaiset? Mustat pienet muurahaiset valtaavat alaa. Jossain esitettiin punkkien torjuntaan kalkitusta – mahtaisiko tuo karkottaa myös muurahaisia? Muurahaisista voi tosin olla myös hyötyä punkkien torjunnassa.

    Kun kysyin FaceBookissa, miten voikukan saa pois nurmikosta, yksi ehdotti että syö ne. Ehkä samaa konstia voisi soveltaa muurahaisiin! 😀

     

     

    Puuki

    Voikukalle on olemassa pihdit joilla nypitään ne juurineen pois. Syöminenkään ei ole huono ehdotus. Juuria voi käyttää kahvin korvikkeena (syksyllä) ja muita osia esim salaattiin (nuoret lehdet ja kukat) . Mauriaisia olen joskus torjunut muurahaiskarkotejauheella (myrkkyä). On olemassa karkoterasioitakin . Ei niitä muuten saanut sisältä pois. Tekevät pihalaattojen alle pesiä ja sieltä nurkkajuurta pitkin sisällekin.     Muurahaisia (tavallisia) voi koettaa vähentää ehkä sitenkin, että istuu muurahaispesässä  aatamin / eevan asusteessa niin kauan kuin pystyy (vanha suomalainen urheilulaji) ja sitten juoksee järveen ; sinne veteen ne jää muurahaiset sitten suurin osa ainakin.

    jees h-valta

    Vielä vähemmän punkkivaaraa jos tontilla on muurahaisia. Aitaus on se viisauden alku tontille. Ei sinne kyllä muualta punkkeja tule kuin nelijalkaisten luontaisten elukoiden mukana.

    Gla Gla

    Eilisessä luontoillassa tuli puheeksi se, miten eläimille annetut lääkkeistä yms. myrkyistä (koiran punkkilääkkeestä taisi olla juuri siinä kyse) jää jäämiä kasoihin, joilla monet pienemmät eliöt herkuttelevat. Jäämistä aiheutuu kuitenkin ongelmia, kun pieneliöt ei niitä kestä.

    Tuli taas mieleen se, miten paljon antibiootteja tms. aineita tuotantoeläimille etenkin muualla maailmassa annetaan ja miten se heijastuu luontoon. Esimerkiksi pelasta pörriäinen-kampanjan muodossa ja paljonko jonkun nurmikon kulman jättäminen leikkaamatta tähän auttaa. Eli tehdäänkö tavallisista ihmisistä syyllisiä asiaan, jonka kanssa eivät ole millään tavalla tekemisissä.

    jees h-valta

    En nyt tiedä onko pelasta pörriäinen-kampanja kenenkään syyllistämistä mutta ainakin itse haluan edesauttaa pihapiirin pörriäisten viihtymistä. Varsinkin perhosten runsaus antaa iloa aurinkoisina päivinä ihan mökkiläisen silmälle ilman taka-ajatusten mietintää. Enempi olisin edelleen huolissani näistä Roundupeista sun muista glyfosaateista. Pihapiirin pikkusuihkepulloja myöten. Aika huolettomasti monet käyttelee.

    Puuki

    Rikkaruoho-ja kasvitauti myrkyt kuten glyfosaatti niitä pörriäisiä pääosin tuhoaa. Antibiootit ja disperinit ym. joita syötetään esim. Tanskan sioille varulta vaikuttaa isompiin pörriäisiin eli meihin. Tai niihin jotka syö sitä tehokasvatettua ulkomaan lihaa.

    Gla Gla

    Ei niittämättä jättämisestä tietenkään haittaa ole ja saattaapa siitä olla jopa paikallisesti hyötyä. Kokonaisuutta ajatellen tietysti olemattoman vähän, mutta eipä muutama linnunpönttökään sen enempää vaikuta. Ongelmana on se, että tuollaisesta syntyy mielikuva, jossa pörriäiskato johtuisi nurmikoiden leikkaamisesta yms. hoidosta. Mutta jos ja oletettavasti kun taustalla on kemikalisoituminen yms. isommat asiat, ei niittämättä jättäminen ole se minimitekijä, jolla asiaan olisi vaikutusta.

     

    Puuki

    Pölyttäjiä voi tulla kuitenkin, ja tuleekin,  lissää paikallisesti , kun niiden elinoloja parannetaan.  Etelän laajat rikkaruohomyrkytykset ja viljan tuleennuttamiset glyfosaatilla  ei vaikuta  oman pihan pörriäiskantoihin (jos ei tule kaukokulkeutumia).  Ruoan kasvatuksen jatkumiseen kemikalisoituminen varmaan vaikuttaa myöhemmin, jos pölyttäjiä ei ole tarpeeksi.

    Gla Gla

    Minulla on se käsitys, että hyöntesten määrä on vähentynyt myös siellä, missä ei torjunta-aineita käytetä eli metsässä ja suojelualueilla. Ehkä hyönteiset liikkuu laajemmalla alueella kuin kotipihalla.

    Timppa

    Aika vaikea on arvioida hyönteisten tilannetta metsissä.  Jos alueella on runsaasti erityyppisiä uudistusaloja, niin tilanne on varmasti hyvä, koska silloin hyönteisillä on koko kesän mahdollista vierailla kukissa.  Tiheässä nuoressa metsässä kukkivia kasveja on vähän ja ainakin niistä riippuvaisia hyönteisiä vähän.

Esillä 10 vastausta, 571 - 580 (kaikkiaan 8,216)