Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 8,031 - 8,040 (kaikkiaan 8,216)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Metsuri motokuski

    Anneli : Mitä jalostusarvoa vielä kasvattaisit.  Nykyiset sellutehtaat ovat biotuotetehtaita jossa kaikki sivuvirratkin hyödynnetään.

    Sahateollisuus sahaa puutavaran ostajan mittoihin.  Ei suomen lankuista voida kaikista höylätä paneelia tai tehdä huonekaluja joita kukaan ei osta kalliin hinnan vuoksi.

    Tuo jalostusarvo on sellainen ikuinen mantra jota hoetaan mutta harva osaa sanoa onko tuotteet kilpailukykyisiä ja ostaako niitä kukaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    En ole alan ekspertti mutta esimerkiksi sellua viedään maasta edelleen suuria määriä. Entäs se iltapäivälehden seurantajuttu jossa Pasi Jaakkonen seurasi kuusen matkaa Etelä-Koreaan: olisiko kuusi voitu sahata jo täällä rimoiksi ja lähettää ne matkaan lautojen sijasta? Puukuitu kankaaksi ja vaatteeksi ja muiksi tekstiileiksi puuvillan sijaan?

    Nostokoukku

    Nykyiset sellutehtaat ovat edelleenkin vain tehtaita. On irvokasta liittää siihen muotisana bio. Siitä olen Motokuskin kanssa samaa mieltä, että jalostusarvoa on vaikea nostaa. Niin kauan kuin muistan siitä on puhuttu, rahaa ja tupakkia on palanut. Muuta ei ole tapahtunut kuin että sellu on ehkä vähän valkoisempaa. Jalostusarvoa voidaan kyllä nostaa, mutta mihinkä saadut tuotteet loppusijoitetaan. Tyhjiin kaivoksiinko? Metsäteollisuudella olisi jo nyt sukkahousutehtaita, jos markkinat vetäisivät ja tuottaisivat paremmin kuin sellu.

    Gla Gla

    On hyvä, vaikkei uusi ajatus jalostaa puuperäiset materiaalit täällä. Ei kuitenkaan riitä, että näin pitäisi tehdä. Pitää esittää keinot, jolla lauta kannattaa sahata rimoiksi täällä ja viedä vasta sitten Koreaan. Eli miten talouselämä saadaan kehittymään toiveiden mukaiseen suuntaan. Mikä on pullonkaula, joka asiaa tällä hetkellä rajoittaa?

    Toisaalta tällainen jalostusarvon nosto ei liity mitenkään tuotannon määrään. Jalostusarvoa voi nostaa, silti meillä on tarvetta kasvattaa puun tuotantomääriä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Oletko Gla sitä mieltä että meillä voidaan lisätä puun tuotantoa ekologisesti kestävästi? Miten se tapahtuu ja miksi edes pitäisi?

    Gla Gla

    Kestävän kehityksen periaatteisiin kuuluu uusiutuvat raaka-aineet. Uusiutumattomien käyttö on tällä hetkellä järjettömän suurta. Niitä pitää korvata uusiutuvilla.

    Minusta puun tuotannon ja käytön lisäys on vähinten huono vaihtoehto. Aluksi vaikka 3 miljardin ihmisen vähennys tuskin on realistinen tavoite, joten jäljelle jää uusiutuvan tuotannon lisäys. Se myös on ainoa asia, johon Suomessa on mahdollisuus vaikuttaa.

    Puun kasvun nopeutuminen ei ole ekologian kannalta ongelma. Muutenhan metsien ajoissa tehdyt hoitotoimenpiteet olisivat ympäristölle vahingollista. En ole tietoinen, että uudistamisen viivästyminen tai raivausrästit olisivat ympäristön kannalta tavoiteltavia.

    Scientist Scientist

    Kyllä meillä  korkean jalostusarvon tuotteita,  mutta kyse on myös määristä. Esim Ahlström tekee monia tuotteita selluloosasta. Stanolien ja syöpälääkkeiden määrä on pieni. Monia muitakin kemikaaleja on mahdollisuus tehdä puusta. UPM kai suunnittelee jotakin biokemikaalitehdasta Saksaan.

    Huonekalut olisi yksi mahdollisuus, mutta uusien brändien luonti on vaikeaa. Nyt ne tehdään itäEuroopan puusta Ikean toimesta.

    Korkean jalostusarvon tuote on myös hyvä kirja, joka säilyy kirjahyllyssä yli 100 vuotta. Minulla tällaisia useita  mm Cajanderin metsänhoito’oppi.

    Puuki

    Äänekoskella esim. on luomulannoitetehdas sellutehtaan vieressä. Kyllä siinä voi käyttää jo bio-etuliitettäkin ihan hyvin.

    Metsuri motokuski

    Kyllähän äänekosken ympärille rakentuu melkoinen biotehdas keskittymä. On liimapuuta, bio kuitua vaatteisiin tulossa ja jne. Kyllä noille selkutehtaille voi käyttää bio sanaa. Sitä vain Annelilta kysyin että kun hän haluaa lisää jalostusta niin olisko jotain muuta kuin rimojen sahausta.

    Vaikea on sahankin rimoja sahata jos ostaja haluaa ne itse sahata 80 % edullisemmin.

    Nostokoukku

    Luomulannoitetehdas biotehtaan vieressä???? Onpa melkoinen sanahirviö. Mitä luomulannoitetta voidaan tuottaa tehtaassa? Olen nähnyt luomulannoittajia, lehmiä ja hevosia, toiminnassa, mutta että niitä on jo alettu kutsua tehtaaksi, menee jo vähän pitkälle. Luomulannoitetta ei voi tehdä sellutehtaan sivuvirroista.

Esillä 10 vastausta, 8,031 - 8,040 (kaikkiaan 8,216)