Keskustelut Tekniikka Moottorisaha metsänomistajalle

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 157)
 • Moottorisaha metsänomistajalle

  Moro palstalaiset,

  Nyt kysyn teiltä palstalaisilta ”kokeneempien neuvoa” moottorisahan valinnassa. Olen seurannut kirjoittelua ja muutama tuntuu tekevän sahalla oikesti töitä joten varmaan eri merkkien ja mallien puolet ovat tulleet esille. Lisäksi olen ymmärtänyt että merkeillä on omat kannattajansa ja tuttu merkki tuntuu istuvan käteen paremmin kuin se toinen.

  Varsinainen tarve olisi metsänomistajana tuulenkaatojen katkonta polttopuiksi ja jos yksittäistä runkoa ei kannata hakea metsästä niin voin karsia rungot ja sahata muutamaan osaan jolloin ne jäävät metsään lahopuiksi. Voi olla että jonkin mielestä tämä on turhaa työtä mutta otan sen enemmän kuntoiluna ja ulkona olemisena. Varsinaiset hakkuut tehdään motolla enkä enää rupea miestyönä tekemään edes ensiharvennusta. Joitakin ranka- ja kuitupuun kokoisia voisin itse satunnaisesti kaataa. Kun ikää on päälle 60 niin voimat ei enää tässä iässä lisäänny eikä selkä tai olkapäät tule terveemmiksi.

  Olen haarukoinut sopivia malleja jotka olisivat painonsa puolesta harkittavia: Echo 390 ESX, Husqvarna 543 XP, Stihl 241 C-M (ehkä Stihl 201 C-M ja ehkä Echo 362WES -nämä ovat jo eri sarjaa kuin nuo kolme ensimmäistä) ja mahdollisesti Husqvarna 445 II. Viimeisin onkin maatilasaha ja komposiittirunkoinen mutta onko se selvästi huonompi kuin nuo ammattimalliset? Ainakin on puolisen kiloa painavampi. Varmaankin 13 tai 14 tuuman laipalla pärjää, sen pidemmästä tuskin on omaan käyttöön lisähyötyä.

  Sahattavaa olisi varmaan 10-20 m3 vuodessa, joskus enemmänkin. Joku voisi miettiä kannattaako tuollaista määrää varten edes hankkia moottorisahaa, mutta usein on tullut eteen sellainen tilanne jossa saha olisi paikallaan.

  Eniten arvostan sahassa luotettavuutta, varmatoimisuutta ja kestävyyttä, kohtuullisen hyvää varaosien saantia (voin odotella viikon-parikin jos tarvitsee tilata jos saha on muilta ominaisuuksiltaan hyvä), kohtuullisen helppoa huollettavuutta (ettei tarvitse purkaa kaikkea pöydälle jotta pääsee vaihtamaan esim jonkin letkun) ja hyviä käyntiominaisuuksia (esim saha pysyy tyhjäkäynnillä kun sen laittaa maahan ja antaa käydä vaikka muutaman minuutin).

  Mikä olisi oma suosikkinne? Onko jossain mallissa ollut ongelmia (esim M-Tronic) ja tiedättekö näissä malleissa sellaisia ”ominaisuuksia” jotka harmittaisivat käyttäjää (esim helposti tukkeutuva ilmansuodatin, pakkasessa katkeavat muovikynnet, sammuminen lumisateessa, öljysäiliön tai öljypumpun vuotaminen tai muut tällaiset pienet mutta pitkän päälle miestä syövät asiat).

 • Ola_Pallonivel

  Jätä ainakin 543 ostamatta, jos et halua sitä jatkuvasti rassata. Minulla on se lämpökahvoilla ja pettymys on ollut hintaansa nähden. Käy liikkeessä tutkimassa Stihl 251 mallia, kun et lämpökahvoja tarvitse. Muovirunko, mutta pienet puuhailut luulisi kestävän.

  Visakallo

  Tomi Salo: ”Varsinainen tarve olisi metsänomistajana tuulenkaatojen katkonta polttopuiksi”

  Se onkin sellaista hommaa, ettei siinä ainakaan mikään halpa mökkisaha kauaa kestä.

  arto

  Nyt saa halvalla jonserediä 2052 wha . Löytyy kaikki lisukkeet . Toimii kelillä kuin kelillä

  Ola_Pallonivel

  No mikä se halpa hinta on?

  jees h-valta

  Tomille vinkiksi että 201:n Stihl kyllä suoriutuu tuulenkaadoista ja pystykuivista moitteettomasti ja on todella helppo saha. Ei huolta eikä huoltos sanoisin. Ja kelvä. Se tärkein ominaisuus.

  arto

  Poistossahan ne on eli huima alennus. Jos vaan enää liikkeistä löytää. Nettikaupassa 3 kpl. Siellä ei hinta tipu.  400 ekua hiukan yli  oli tuttu ostanut

  Kasper

  Tomi oletko tietoinen saat sahan verotuksessa vähennyksiin samoin alvit pois. Lopulliseksi hinnaksi jää noin puolet ostohinnasta. Ei kannata ostaa mitään halppis sahoja.

  jees h-valta

  Kävin noin viisi vuotta vanhan sahan kanssa ensimmäisen kerran huollossa koska vetonaru pätkähti poikki. Käskin samalla vaihtaa tulpan ja putsata ilmansuodattimen. Hän tietty teki työtä käskettyä. Pudisteli vain päätään että ilmanputsarin voisi joskus kyllä vähän useammin putsata. Oli kuulemma hiukka päästänyt läpi. Tulppakin oli sökö tottakai. Vuodessa sentään väkisinkin 100-150 mottia tulee sahailtua. Kelillä kuin kelillä. Nyt viimeksi Kemera-kohdetta useimmiten vesisateessa kuin kuivalla ilmalla. Mutta jutun pointti olikin että Stihl 201:n ei häiriköinyt silti kertaakaan koko tuon viiden vuoden aikana. Olen toki ilmanputsarin päältä hanskalla joskus aina sipaissut irtonaiset pois. Kerran se jopa putosi vesiojaan ja hörppäsi käydessä vettä. Senkin sieti kunhan jaksoi hiukan varovasti vedellä uudesti käyntiin pienen kiinnijumituksen jälkeen. Todella alvit ja vähennykset ja saha ilman muuta ammattitasoa.

  Metsänmies

  Jos Tomi aikoo noista mainitsemistaan sahoista valita , niin olisin Stihlien kannalla. Makuasia, valitseeko kumman tahansa. 201 0n kevyempi ,tehoa on vähemmän, mutta kierroksia riittää. 241, painoa puoli kiloa enemmän, tehoa puoli Kw enemmän,hinta satasta vähemmän. Ketju pyörii 241 mallissakin riittävää vauhtia noihin puumääriin. Jos tarve on noin vähäinen, melkein kallistuisin 241 kannalle.

  Kasper

  On kokemusta monista sahoista. Ottaisin jonkin käyttöön  sopivan Husgvarnan.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 157)