Keskustelut Tekniikka Moottorisaha metsänomistajalle

Esillä 7 vastausta, 151 - 157 (kaikkiaan 157)
 • Moottorisaha metsänomistajalle

  Moro palstalaiset,

  Nyt kysyn teiltä palstalaisilta ”kokeneempien neuvoa” moottorisahan valinnassa. Olen seurannut kirjoittelua ja muutama tuntuu tekevän sahalla oikesti töitä joten varmaan eri merkkien ja mallien puolet ovat tulleet esille. Lisäksi olen ymmärtänyt että merkeillä on omat kannattajansa ja tuttu merkki tuntuu istuvan käteen paremmin kuin se toinen.

  Varsinainen tarve olisi metsänomistajana tuulenkaatojen katkonta polttopuiksi ja jos yksittäistä runkoa ei kannata hakea metsästä niin voin karsia rungot ja sahata muutamaan osaan jolloin ne jäävät metsään lahopuiksi. Voi olla että jonkin mielestä tämä on turhaa työtä mutta otan sen enemmän kuntoiluna ja ulkona olemisena. Varsinaiset hakkuut tehdään motolla enkä enää rupea miestyönä tekemään edes ensiharvennusta. Joitakin ranka- ja kuitupuun kokoisia voisin itse satunnaisesti kaataa. Kun ikää on päälle 60 niin voimat ei enää tässä iässä lisäänny eikä selkä tai olkapäät tule terveemmiksi.

  Olen haarukoinut sopivia malleja jotka olisivat painonsa puolesta harkittavia: Echo 390 ESX, Husqvarna 543 XP, Stihl 241 C-M (ehkä Stihl 201 C-M ja ehkä Echo 362WES -nämä ovat jo eri sarjaa kuin nuo kolme ensimmäistä) ja mahdollisesti Husqvarna 445 II. Viimeisin onkin maatilasaha ja komposiittirunkoinen mutta onko se selvästi huonompi kuin nuo ammattimalliset? Ainakin on puolisen kiloa painavampi. Varmaankin 13 tai 14 tuuman laipalla pärjää, sen pidemmästä tuskin on omaan käyttöön lisähyötyä.

  Sahattavaa olisi varmaan 10-20 m3 vuodessa, joskus enemmänkin. Joku voisi miettiä kannattaako tuollaista määrää varten edes hankkia moottorisahaa, mutta usein on tullut eteen sellainen tilanne jossa saha olisi paikallaan.

  Eniten arvostan sahassa luotettavuutta, varmatoimisuutta ja kestävyyttä, kohtuullisen hyvää varaosien saantia (voin odotella viikon-parikin jos tarvitsee tilata jos saha on muilta ominaisuuksiltaan hyvä), kohtuullisen helppoa huollettavuutta (ettei tarvitse purkaa kaikkea pöydälle jotta pääsee vaihtamaan esim jonkin letkun) ja hyviä käyntiominaisuuksia (esim saha pysyy tyhjäkäynnillä kun sen laittaa maahan ja antaa käydä vaikka muutaman minuutin).

  Mikä olisi oma suosikkinne? Onko jossain mallissa ollut ongelmia (esim M-Tronic) ja tiedättekö näissä malleissa sellaisia ”ominaisuuksia” jotka harmittaisivat käyttäjää (esim helposti tukkeutuva ilmansuodatin, pakkasessa katkeavat muovikynnet, sammuminen lumisateessa, öljysäiliön tai öljypumpun vuotaminen tai muut tällaiset pienet mutta pitkän päälle miestä syövät asiat).

 • Teufelin Zumi

  EDIT

  jees h-valta

  Metsänmies, en todella kanna sahoja kuivaan enkä lämpimään. Siellä ne kulkee avolava-auton kovakatteen alla eli säätila on juuri niin todennäköinen mitä se ulkona on. Silti TODELLAKAAN ei ole ongelmia ollut. Ja moottorisahausta sitten taas kyllä menee useampi tankillinen jos sillä teen, päiväänsä. Raivurissa minun ajolla vain menee tankillisella 2,5-tuntia joten sillä menee aamupäivä ja ruokapaussin jälkeen en nyt viitsi enää uudesti ajella palstalle kun matkaakin hiukan ja päivä kuitenkin lyhyt valoisuudeltaankin. Yleensä siinäkin saa vaatteet jo riittämiin märiksi.

  AMMATTIMIES

  MINÄ TEKIN TÄNÄÄNKIN TÄYTENKIN,PÄIVÄN HYVIN PELASI TIILI E1,OLTUT OKELMIA OLI PAKASTA 15RAATIA SEKÄN,KUIVA LUMI E1 TARVINTUT TALVIN SARJOJAN.MUISTAN KUTEN TAKAN VUOSINAN,OLI KULOPI MYÖSKIN OLI VARMA,SAHA E1 PELKÄNTYT MITÄÄN KELIJÄ.ARTO ONKON  AIKOTKON,TEHTÄ HAKUU HOMAA,TALVIN AIKANAN.

  Mettämakuri

  Ottaako ammattimies tilhin yöksi pirttiin kuivaamaan?

  Mettämakuri

  Mie sahasin 4 tankillista, 12 oli pakkasta hyvin toimi hva. 545 at.

  arto

  Ei ole hakkuista koneeet tekee. Raivurilla olen vielä tänään aloitin uuden alueen. 4,6 ha.tein normi päivän. Torstasiin asti sitten kinkun savustukseen ja joulun viettoon työt jatkuu joulun jälkeen. Meillä aamulla – 22 illasta – 17 pölylunta satoi päivällä 3 cm

  mettäapina

  Laittaisin kyllä 501:sen Echon,edullinen,tehokas ja luotettava,nyt omallani 1000 mottia tehny,ja ainoo varaosa ketjujen ja laippojen ynnä tulppien lisäksi ollut ketjunkiristin jonka ite särjin tyhmyyttäni.?? Ja edit,kyseessä 14. saha 30 vuoden aikana,on kokeiltu husset ,jonseredit,muutama stilhi,yks partneri ja muutama asiakkaan mökkisaha. Rupiaa arvostaan tasasta käyntiä,ei ketju laukkaile tyhjäkäynnillä, ja herkkukiekat saa säätöavaimella haettua ilmanalaan sopivaks,ja se toimiva kahvanlämmitys! Toisin kun esim. husse 357:jossa selkämurtumatoipilaana suli muovit rukkasiin kun kahvanlämmitystä reilun 20-asteen pakkasessa käytin!

Esillä 7 vastausta, 151 - 157 (kaikkiaan 157)