Keskustelut Tekniikka Moottorisaha metsänomistajalle

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 157)
  • Moottorisaha metsänomistajalle

    Moro palstalaiset,

    Nyt kysyn teiltä palstalaisilta ”kokeneempien neuvoa” moottorisahan valinnassa. Olen seurannut kirjoittelua ja muutama tuntuu tekevän sahalla oikesti töitä joten varmaan eri merkkien ja mallien puolet ovat tulleet esille. Lisäksi olen ymmärtänyt että merkeillä on omat kannattajansa ja tuttu merkki tuntuu istuvan käteen paremmin kuin se toinen.

    Varsinainen tarve olisi metsänomistajana tuulenkaatojen katkonta polttopuiksi ja jos yksittäistä runkoa ei kannata hakea metsästä niin voin karsia rungot ja sahata muutamaan osaan jolloin ne jäävät metsään lahopuiksi. Voi olla että jonkin mielestä tämä on turhaa työtä mutta otan sen enemmän kuntoiluna ja ulkona olemisena. Varsinaiset hakkuut tehdään motolla enkä enää rupea miestyönä tekemään edes ensiharvennusta. Joitakin ranka- ja kuitupuun kokoisia voisin itse satunnaisesti kaataa. Kun ikää on päälle 60 niin voimat ei enää tässä iässä lisäänny eikä selkä tai olkapäät tule terveemmiksi.

    Olen haarukoinut sopivia malleja jotka olisivat painonsa puolesta harkittavia: Echo 390 ESX, Husqvarna 543 XP, Stihl 241 C-M (ehkä Stihl 201 C-M ja ehkä Echo 362WES -nämä ovat jo eri sarjaa kuin nuo kolme ensimmäistä) ja mahdollisesti Husqvarna 445 II. Viimeisin onkin maatilasaha ja komposiittirunkoinen mutta onko se selvästi huonompi kuin nuo ammattimalliset? Ainakin on puolisen kiloa painavampi. Varmaankin 13 tai 14 tuuman laipalla pärjää, sen pidemmästä tuskin on omaan käyttöön lisähyötyä.

    Sahattavaa olisi varmaan 10-20 m3 vuodessa, joskus enemmänkin. Joku voisi miettiä kannattaako tuollaista määrää varten edes hankkia moottorisahaa, mutta usein on tullut eteen sellainen tilanne jossa saha olisi paikallaan.

    Eniten arvostan sahassa luotettavuutta, varmatoimisuutta ja kestävyyttä, kohtuullisen hyvää varaosien saantia (voin odotella viikon-parikin jos tarvitsee tilata jos saha on muilta ominaisuuksiltaan hyvä), kohtuullisen helppoa huollettavuutta (ettei tarvitse purkaa kaikkea pöydälle jotta pääsee vaihtamaan esim jonkin letkun) ja hyviä käyntiominaisuuksia (esim saha pysyy tyhjäkäynnillä kun sen laittaa maahan ja antaa käydä vaikka muutaman minuutin).

    Mikä olisi oma suosikkinne? Onko jossain mallissa ollut ongelmia (esim M-Tronic) ja tiedättekö näissä malleissa sellaisia ”ominaisuuksia” jotka harmittaisivat käyttäjää (esim helposti tukkeutuva ilmansuodatin, pakkasessa katkeavat muovikynnet, sammuminen lumisateessa, öljysäiliön tai öljypumpun vuotaminen tai muut tällaiset pienet mutta pitkän päälle miestä syövät asiat).

  • Jätkä

    petep. Luulet vaan! Testiin voidaan asettaa kriteerit, joilla tipautetaan haluttu kilpailija sievästi ulos vertailusta.

    Meillä on ollut kaikkia ammattisahoja rinnakkain ja monenlaisia opiskelijoita niitä käyttelemässä. Ikinä ei ole ollut yksimielistä raatia sahoja arvioitaessa. Jotkut vaan yksinkertaisesti haluavat painaa saahaa puuhun, toiset sahailevat vajailla kierroksilla, jollakin kytkin luistaa jne…

    Mutta kun on tarpeeksi kokemusta lähes kaikista mahdollisista sahoista, hyvän tunnistaa pian ja helposti. Ei tarvitse sahata kaikenkokoisia puita kaikissa olosuhteissa, vaan esim viiden minuutin kokeilu antaa varman tuloksen.

     

    petep

    petep. Luulet vaan! Testiin voidaan asettaa kriteerit, joilla tipautetaan haluttu kilpailija sievästi ulos vertailusta”

    Taitaa toimittajalla olla itsellä 201  omassa käytössä .  Jos nyt vähänkään voisi arvailla niin kyllä Echo leivotaan tuossa testissä voittajaksi . Ja eihän tähän asiaan sitä yhtä ja ainoaa totuutta ole olemassa .  Internettiä kun lukee niin törmää mitä erilaisimpiin faktapohjaisiin kokemuksiin . Eräällä oli ollut suurena ongelmana  Stihl 201 jäätyvät ”käynnistinkynnet ” . Ja toisen mielestä 201 on erittäin herkkä talvikelissä kaikille häiriöille .

    Imeisesti pitää  alkaa uittamaan sahaa umpihangessa että alkaa esiintymään jotain vikoja .

    Teufelin Zumi

    Testin lopputulos on ihan testaajan ikioma mielipide, jos nyt tämä ml:n michelin-testaajat testaa.

    Jätkä

    Pakkaslumen ylenmääräinen syöttäminen polttomoottorilla toimivaan vehkeeseen on silkkaa järjen köyhyyttä.

    Jos otetaan vaikka traktori, joka seisoo avotaivaan alla ja jonka moottorin imuilman tötterö on konepellin päällä – vain pari senttiä pellin yläpuolella ja täräytetään siitä kone käyntiin niin, että kevyt lumi imeytyy imuilmanpuhdistimeen, niin on se puhdistin minkälainen tahansa, koneelle syntyy ilmavaivoja. Jopa niin, että se tukehtuu. Samoin- jos jäähdytysjärjestelmä tukkeutuu , niinkuin M-sahassa usein käy suojalumella ritilä täyttyy – kone kuumiaa. Traktorissa tapahtuu sama, kun jäähdytysneste on liian vesipitoista, kierto loppuu ja kone kuumiaa, vaikka pakkasta olisi kolmekymmentä astetta.

    Mitä pienempi kone on, sitä herkempi on sen reagointi häiriöihin.

    AMMATTIMIES AMMATTIMIES

    EDIT

    arto arto

    Meillä ne sthilin miehet viettää kotona aikaa. Ei kuulema sahat toimi. Yksin jatkan vielä raivauksia. Kyllä husqvarna toimii. Suomessa vaan on talvet kyllä sahan pitää se kestää. Samoin jonredi moottorisaha ei koskaan ole Lumi metsässä hyytynyt.

    Metsänmies

    Älä arto turhaan moiti stihlejä. Ne toimivat aivan yhtä hyvästi, kuin ruotsalaisetkin raivaussahat. Olen itse sahannut vuosikausia stihleillä ( olen sahannut myös molemmilla ruotsalaisilla). Ei niissä ole ollut merkittävää eroa talviolosuhteissakaan. Kaikki sahat tarvitsevat talvella parempaa huoltoa, kuin kesällä. Meillä kaikki raivausmiehet viettävät aikaa kotonaan, olipa, huski jonski, tai stihli. Lunta on kahlata liikaa.

    Metsuri motokuski

    Samaa mieltä metsänmiehen kanssa. Hyvin ne on toiminut täälläkin.  Viimeksi viikolla monta tilhiä soi metsässä viitenä päivänä. Kaikki toimi hyvin koko päivän. Lunta ei nyt hirveästi ollut mutta puut olivat lumisia ja alkuviikon sato räntää. Laitteet talviasentoon ja menoksi. Oli myös näitä 201 ja nekin pelittivät hienosti. Varmaan olisi toiminut muutkin merkit.

    Tuo Arton itkupotku on vähän kuin oppilaiden kinastelu mikä metsäkone on paras. Onko komatsu , jontikka vai ponsse tai sitten joku muu. Kaikilla tehdään tai ajetaan puita osaavissa käsissä ja kaikkia voisi parantaa vielä.

    oksapuu

    Huomenna taas tilhin raivuri laulaa, ei ole täällä etelässä lunta…

    Kopistelin tuossa työpöydällä kytkimen palasiksi ja vaidoin uudet palikat. Kytkinmaljan laakerinkin olisi voinut vaihtaa vaan ei sattunut olemaan hyllyssä…

    Jätkä

    Maatalousoppilaitoksella on tuo traktorisota erittäin kova. Siis oppilaiden kesken. Meillä on myös sellainen koulu, jossa olen ravannut satoja kertoja pitämässä oppitunteja. Pahimmillaan kolme eri toimipistettä.

    Pahin tapaus oli muutama vuosi sitten, kun pari Jontikan kannattajaa oli peltotöissä tehneet kaikkensa, että Valtra laukeaa – ja laukesihan se. Kun tieto on, että vaihteisto pettää, niin onhan sen petettävä. Oli ollut aika ”sota”.

    Kuten tuossa edellä: Talvisarjat on sitä varten, että niitä käytetään. Mikä halvatun kunnia se on, että:”En ole koskaan laittanut mitään talvivarustetta sahaan – ja aina on toiminut”.

    Kyllä siinä on vissi ero, käykö moottori lämpöisenä vai kylmänä tai ylikuumana. On siinä ero sekä tehoissa, että kestävyydessä ja toiminnassa.

    Kuitenkin joskus hakkuusavotalla ollessani saha oli metsässä käytännössä koko talven. Kaksi ilmansuodatinta, terälaitteiden vaihdot, polttoainesuodatin jne vaihtuu kätevästi metsässäkin, kun sen osaa.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 157)