Keskustelut Tekniikka Moottorisaha metsänomistajalle

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 157)
 • Moottorisaha metsänomistajalle

  Moro palstalaiset,

  Nyt kysyn teiltä palstalaisilta ”kokeneempien neuvoa” moottorisahan valinnassa. Olen seurannut kirjoittelua ja muutama tuntuu tekevän sahalla oikesti töitä joten varmaan eri merkkien ja mallien puolet ovat tulleet esille. Lisäksi olen ymmärtänyt että merkeillä on omat kannattajansa ja tuttu merkki tuntuu istuvan käteen paremmin kuin se toinen.

  Varsinainen tarve olisi metsänomistajana tuulenkaatojen katkonta polttopuiksi ja jos yksittäistä runkoa ei kannata hakea metsästä niin voin karsia rungot ja sahata muutamaan osaan jolloin ne jäävät metsään lahopuiksi. Voi olla että jonkin mielestä tämä on turhaa työtä mutta otan sen enemmän kuntoiluna ja ulkona olemisena. Varsinaiset hakkuut tehdään motolla enkä enää rupea miestyönä tekemään edes ensiharvennusta. Joitakin ranka- ja kuitupuun kokoisia voisin itse satunnaisesti kaataa. Kun ikää on päälle 60 niin voimat ei enää tässä iässä lisäänny eikä selkä tai olkapäät tule terveemmiksi.

  Olen haarukoinut sopivia malleja jotka olisivat painonsa puolesta harkittavia: Echo 390 ESX, Husqvarna 543 XP, Stihl 241 C-M (ehkä Stihl 201 C-M ja ehkä Echo 362WES -nämä ovat jo eri sarjaa kuin nuo kolme ensimmäistä) ja mahdollisesti Husqvarna 445 II. Viimeisin onkin maatilasaha ja komposiittirunkoinen mutta onko se selvästi huonompi kuin nuo ammattimalliset? Ainakin on puolisen kiloa painavampi. Varmaankin 13 tai 14 tuuman laipalla pärjää, sen pidemmästä tuskin on omaan käyttöön lisähyötyä.

  Sahattavaa olisi varmaan 10-20 m3 vuodessa, joskus enemmänkin. Joku voisi miettiä kannattaako tuollaista määrää varten edes hankkia moottorisahaa, mutta usein on tullut eteen sellainen tilanne jossa saha olisi paikallaan.

  Eniten arvostan sahassa luotettavuutta, varmatoimisuutta ja kestävyyttä, kohtuullisen hyvää varaosien saantia (voin odotella viikon-parikin jos tarvitsee tilata jos saha on muilta ominaisuuksiltaan hyvä), kohtuullisen helppoa huollettavuutta (ettei tarvitse purkaa kaikkea pöydälle jotta pääsee vaihtamaan esim jonkin letkun) ja hyviä käyntiominaisuuksia (esim saha pysyy tyhjäkäynnillä kun sen laittaa maahan ja antaa käydä vaikka muutaman minuutin).

  Mikä olisi oma suosikkinne? Onko jossain mallissa ollut ongelmia (esim M-Tronic) ja tiedättekö näissä malleissa sellaisia ”ominaisuuksia” jotka harmittaisivat käyttäjää (esim helposti tukkeutuva ilmansuodatin, pakkasessa katkeavat muovikynnet, sammuminen lumisateessa, öljysäiliön tai öljypumpun vuotaminen tai muut tällaiset pienet mutta pitkän päälle miestä syövät asiat).

 • Jänkhäjoonas

  Itsekin käynyt käpistelemässä noita. En vain tiedä miksi ihmeessä pitäisi hommata 241, kun jokusen sata grammaa painavampi 261 on huimasti tehokkaampi

  Visakallo

  Juuri näin. Niitä tuulenkaatoja polttopuiksi pätkiessä sen eron viimeistään huomaa!

  pihkatappi

  Stihl 241 on ainakin itselle sopivan kokoinen ja muotoilu muistuttaa Husqvarnaa. Eli en ole sahannut 261 stihlillä, mutta 241 on kyllä itselle ollut hyvä hankintahakkuulle riittävän väännön ja kätevyyden ansiosta. Jos paino ei ole mikään ongelma, ottaisin isomman ammattikäyttöön tehdyn Husqvarnan tai ison Stihlin, jos tuulenkaadot ovat etupäässä järeitä, eli Husqvarnan 50 kuutioinen tai jopa 60 kuutioinen malli. Bensan kulutuksella on merkitystä, eli lähinnä tankkausvälin takia, pikku stihlin (201) tankki on pieni, tuulenkaadon äärellä kestänee 30 min karsia ja pätkiä, jolla isoa runkoa pääsee puoleen väliin. En missään nimessä suosittele isoihin tuulenkaatoihin pienintä sahaa, katkaisut polttopuupituuksille sujuu parhaiten isolla sahalla.

  Rane

  Pienen sahan  hyödyt (paino)tulee esiin kun tehdään jatkuvasti pienirunkoista hakkuuta.Haitat  taas kun tekee esim. satunnaisia tuulenkaatoja.Tehonpuute täydellä terällä sahatessa ja paksuissa oksissa.Hyvällä pikkusahallakin toki ne tuulenkaadot tekee.

  Puuki

  Akkusaha on kevyt ja kätevä, kun ei pelaa liian kauan yhdellä latauksella,niin  manu älyää lähteä ajoissa pois metsästä eikä väsy liiaksi.

  Rane

  Tuossa kun putsailin akkukäyttöisellä lehtipuhaltimella puimuria niin piti kolme kertaa ladata.Hyvin puhaltaa niin kauan kuin akku kestää mutta kyllä vielä bensavehkeet taitaa voittaa.

  Puuki

  Bensan käryn pois jääminen on parasta akkusahassa.   Pieniin harvennuksiin yms. sopii ihan hyvin , varsinkin jos hankkii vara-akun tai kaksi.   Samat akut sopii sitten muihinkin saman merkin akkukäyttösiin.

  Berza

  Stihl 201 on kaikkien aikojen paras saha hankinta miehelle, ellei puusto ole järkejään tukkipuuta. Tosin kohtuullisen kallishan se on. Neljäs menossa tätä 200 sarjalaista.

  Ola_Pallonivel

  Saa varata heti nelinumeroisen summan rahaa, jos meinaa akkusahan ostaa.

  Raksalle ne passa kyllä oikein hyvin, mutta ei vielä oikein metsään.

  Sulli

  Pirusti kaatuu myrskypuuta, 10 -20 m3 vuodessa? Tietenkin jos on isot alat, itellä tulee pari puuta/ 30 ha noin viiden vuoden välein.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 157)