Keskustelut Puukauppa Nettotulon optimointi

Viewing 10 replies - 61 through 70 (of 115 total)
  • Nettotulon optimointi

    Kyseessä on perintönä saatu metsäpalsta, jossa on päätehakkuukelpoista  (MHYn arvion mukaan) puuta noin 200.000,- arvosta.  Siis koko palsta on pääsääntöisesti yli 100 vuotiasta tukkipuuta.

    Vaihtoehtojahan on pääpiirteittäin kolme, joiden verovaikutukset ja sitä myötä nettotulo on hyvinkin erilainen. Ne ovat:

    *  tehdä päätehakkuu ja pitää maapohja, jolloin puunmyyntituotto on pääomatuloverotettavaa. Perintöverotettua osuutta ei huomioida mitenkään.

    * myydä metsä palstana, jolloin perintöveron laskennassa huomioitu osuus vähennetään myyntihinnasta

    * tehdä päätehakkuu ja myydä saman verovuoden aikana maapohja, jolloin puun myyntituotosta vähennetään myyntitappiona perunkirjoitusarvo.

    Lisäksi tietysti mahdollisuutena on edellisten yhdistelmät, mutta mitä vaihtoehtoa näppituntumalta pidätte parhaana ja miltä tahoilta ja missä järjestyksessä kannattaa pyytää tarjouksia?

    Metsään sijoittaminen on jatkossakin varteenotettava vaihtoehto, mutta erinäisistä syistä johtuen ei kyseisellä metsäpalstalla.

     

  • Tolopainen

    Lienee aika harvinaista, että puunmyynnistä joutuisi veroja maksamaan, ne on noita etelä-Suomen asioita, jossa myyntitulot on kymmeniä tuhansia hehtaarilta.

    A.Jalkanen

    Jokainen sukupolven vaihdos on erilainen. Hommaan löytyy apua netistä kun kirjoittaa hakukoneeseen metsän sukupolvenvaihdos. Kirjoja on myös muuan muassa Metsäkustannuksen julkaisu. Lisäksi neuvojat: pankit, Mhy, metsälakimies Tuomo Pesälä, Väinö Sikanen. Itse käytin näitä kaikkia ja päädyin lopulta myymään perintömetsän ja korjasin perintöveroarvon myyntihintaa vastaavaksi.

    En tiedä onnistuuko enää nykyisin käyttää ns taulukkoarvoja kun lähes koko maa on laserkeilattu. Ennen oli mahdollista periä runsaspuustoinenkin palsta edullisesti jos ei ollut metsäsuunnitelma ajan tasalla. Yksi hyvä neuvo: keskustelkaa perijöiden kanssa mitä he haluavat metsän kanssa tehdä. Toinen: tehkää edunvalvontavaltuutus sen tilanteen varalle että ette pysty itse toteuttamaan tuota suunnitelmaa.

    Remie

    <h2>Verottaja ei jätä paljoa tulkinnan varaa, melko selvää kieltä,ellei ala luovimaan.</h2>

    <h2>Puukauppa tehdään joko pystykauppana tai hankintakauppana</h2>
    Pystykaupassa puun myyntitulo on aina kokonaan metsätalouden pääomatuloa. Pystykaupalla tarkoitetaan puukauppaa, jossa ostaja huolehtii hakkuusopimuksessa määritellyn puutavaran hakkuusta ja kuljettamisesta käyttöpaikalleen. Puun kauppahinta sisältää vain puutavaran kantoraha-arvon.

    Jos olet sopinut puun ostajan kanssa sellaisesta pystykaupan rahoituspalvelusta, jossa puun myyntisaatava siirtyy pankille, pankin sinulle maksama puun myyntisaatavan kauppahinta on pystykauppatuloa.

    Hankintakaupalla tarkoitetaan puukauppaa, jossa metsänomistaja etukäteen sitoutuu toimittamaan sovitun puutavaran ostajalle tiettynä aikana. Käteiskaupalla tarkoitetaan puukauppaa, jossa puutavara kuljetetaan myyntipaikalle ja myydään ostajalle ilman etukäteissopimusta. Hankinta- ja käteiskaupassa puun kauppahinta sisältää korvauksen sekä myydystä puusta että puutavaran valmistamisesta ja kuljettamisesta.

    Hankinta- ja käteiskaupassa puun myyntitulo on kokonaan metsätalouden pääomatuloa, jos puutavaran hakkuun ja kuljetuksen hoitaa ulkopuolinen henkilö tai esimerkiksi metsänhoitoyhdistys. Jos hakkuu- ja kuljetustyön eli hankintatyön tekee metsänomistaja itse, metsätalouden pääomatulon määrä lasketaan niin, että puun myyntitulosta vähennetään hankintatyön arvo.

    Lue lisää hankintatyöstä.

    Apli

    https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/perinto/perint%C3%B6verolaskuri/

     

    Siinä laskuri perintöverolle, mutta juu jokainen tekee kuinka parhaaksi näkee.. Mutta apuja kannattaa käyttää vaikka se pikkusen maksaakin..

    Tolopainen

    Niin kannattaa huomata, että tuossa ei sanota mitään verotettavasta tulosta ja sehän on se mitä jää kun kaikki mahdolliset ja mahdottomat kulut on vähennetty eli uusi moottori-ja  raivaussaha, uudet metsurivarusteet, uusi moto ja metsätraktori, metsävähennys, matkakulut, polttoaineet, taukotuvan sähkö ja vesi, hakkuunvalvontakulu, myhistyksen jäsenmaksu, metsäretken kulut ruoka ja juomat, menovaraus, poistot ojista ja teista, taimikon aitauskulut ja tilitoimiston kulu kirjanpidosta ja veroilmoituksesta.

    A.Jalkanen

    Perintöjen osalta kannattaa huomioida myös melko uusi vähennys eli metsälahjavähennys. Perheitä palkitaan sillä siitä, että spv tehdään ajoissa. Toinen järkevä tapa siirtää metsää on kauppa, koska siinä syntyy metsävähennyspohjaa. Kauppahinta voidaan maksaa vaikka 10 vuoden aikana. Remien tapauksessa saattaisi osa pitkään hakkaamatta olleesta metsästä kelvata METSO-ohjelmaan, josta saa käyvän korvauksen pysyvästä rauhoituksesta ja perintö voidaan jakaa rahana. Jos on monta perillistä, pitää harkita kannattaako tehdä yhteisomistus vai yksinomistus, joka on joustavampi, kun on erilaisia rahan tarpeita.

    Puuki

    METSO-korvauksen taso riippuu metsän sijainnista.  Etelä-Suomessa kuutiokorvaus on suht. hyvä  mutta pohjoisempana ei niinkään vaikka puuta olis paljonkin suojelualueella.  Korvaushinnat on määritelty ko. alueen keskimääräisen metsän (ja ehkä kasvunkin mukaan). Jos maakunnassa on paljon nuorta metsää , niin kuutiokorvaus saattaa olla vain vähän yli kuitupuun kantohinnan . Tukkipuuvaltainen METSO-kohde tulee alihinnoiteltua. Toisaalta jossain E-Suomessa saattaa karun kasvupaikan käkkyrämännikkö tms. saada yllättäen arvonnousua.

    jörrikkä

    Ihan mielenkiintoisia kommentteja ja niiden rivien välissä olevia  oletuksia on useita. On esimerkiksi ihan kiva tietää metsäpalstoista maksetun hintoja, jotka ylittävät 30 prosentilla puuston arvon. Mulla kuitenkin on tapana tehdä päätökset saatujen tarjousten perusteella, eikä sellaisten mahdollisten tarjousten perusteella mitä ei ole tullut.

    Verotushan tässä tapauksessa tekee oman erityspiirteensä, jotta puun myyntituoton saa perintöveroasteikon mukaisella verotuksella, se edellyttää maapohjan myyntiä saman verovuoden aikana kuin puun myyntituotot syntyvät. Tämänkin varmistin etukäteen verottajalta. Siksipä avohakattu palsta myytiin ja siitä syntyy laskennallista verotuksessa huomioitavaa tappiota, mikä vähennetään pääomatulosta. Totta kai avohakatun palstan mätästys ja istutus aiheuttavat kustannuksia, mutta tässä tapauksessa ne kulut tulevat ostajalle,eivätkä siten pienennä omaa osuutta myyntituloista.

    On varsin omituinen näkemys, ettei metsää kannattaisi jättää perittäväksi, se on ihan samanlainen omaisuuserä kuin muutkin. Toki verotuksellisesti optimaalinen toiminta vaatii omat koukeronsa. Tässä tapauksessa otin selvää erilaisten asiantuntijoiden, verottajan ym. tahojen kanssa keskustelemalla ja muuten tietoja kaivamalla selville kaikkien vaihtoehtojen eri vaikutukset.

    Niile, jotka ovat arvelleet myyntitulojen menevän  sen siliän tien uusiin voi tuumata olevan jokaisen oma asia miten rahansa ja muun omaisuutensa käyttää. Omassa tapauksessa ”tase-erä” siirtyy paikasta A paikkaan B, C, D ja E.

    Metso olisi tietysti tuon palstan osalta voinut olla vaihto-ehto, mutta sen käsittely kestää pitkään ja lopputulos on epävarma.

    Yleisesti ottaen ihmiset tekevät oikeita päätöksiä, vääriä päätöksiä ja merkityksettömiä päätöksiä. Etukäteen asioista selvää ottamalla saa parhaan pohjan päätöksen tekoon, mikä tässä nimenomaisessa tapauksessa mitataan käteen jäävänä rahamääränä. Prosessi jatkuu sitten tuon rahan kanssa edelleen, jolloin taas tulee tehtyä oikeita, vääriä ja merkityksettömiä päätöksiä.

     

    A.Jalkanen

    Eikö ole jörrikkä yksinkertaisempi myydä palsta (puut + maapohja) saman tien, niin koko potista menee vain perintövero. Meinaan suurin verohyöty on jo saavutettu sillä, että on tehty päätös myydä palsta, verrattuna siihen vaihtoehtoon että otetaan perintö vastaan ja maksetaan ensin perintövero ja sitten samoista puista niitä myydessä pääomatulovero.

    sitolkka

    Kaikkein järkevintä olisi muuttaa johonkin sivistysvaltioon kuten Ruotsiin, missä ei ole perintöveroa. Helppoa siirtä omaisuutta sukupolvelta toiselle. Nyt on hyvä hinta myydä maat Suomesta ja muuttaa sitten koko perhe Ruotsiin.

Viewing 10 replies - 61 through 70 (of 115 total)