Keskustelut Puukauppa Nettotulon optimointi

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 115)
  • Nettotulon optimointi

    Kyseessä on perintönä saatu metsäpalsta, jossa on päätehakkuukelpoista  (MHYn arvion mukaan) puuta noin 200.000,- arvosta.  Siis koko palsta on pääsääntöisesti yli 100 vuotiasta tukkipuuta.

    Vaihtoehtojahan on pääpiirteittäin kolme, joiden verovaikutukset ja sitä myötä nettotulo on hyvinkin erilainen. Ne ovat:

    *  tehdä päätehakkuu ja pitää maapohja, jolloin puunmyyntituotto on pääomatuloverotettavaa. Perintöverotettua osuutta ei huomioida mitenkään.

    * myydä metsä palstana, jolloin perintöveron laskennassa huomioitu osuus vähennetään myyntihinnasta

    * tehdä päätehakkuu ja myydä saman verovuoden aikana maapohja, jolloin puun myyntituotosta vähennetään myyntitappiona perunkirjoitusarvo.

    Lisäksi tietysti mahdollisuutena on edellisten yhdistelmät, mutta mitä vaihtoehtoa näppituntumalta pidätte parhaana ja miltä tahoilta ja missä järjestyksessä kannattaa pyytää tarjouksia?

    Metsään sijoittaminen on jatkossakin varteenotettava vaihtoehto, mutta erinäisistä syistä johtuen ei kyseisellä metsäpalstalla.

     

  • jörrikkä

    Toki se on yksinkertaisempaa, mutta sillä tulee huomattavasti vähemmän rahaa. Helppoja lukuja käyttäen annan esimerkin.

    Myydään palstana:

    Perukirja-arvo 175.000,-

    Myyntihinta 200.000,-.

    Tehdään arvonkorotus  25.000,- perukirja-arvoon => perintöveron  laskennassa käytettävä summa 200.000,-

    Myydään puut ja maapohja erikseen.

    Perukirja-arvo 175.000,-

    Puunmyyntituotto 220.000,-

    Maapohjan myyntituotto 5.000,-

    Tehdään 50.000,- arvonkorotus perukirja-arvoon.

    Maapohjan luovutustappio 220.000,-, mikä vähennetään puun myyntituotosta => perintövero maksetaan summasta 225.000,- eikä puun myynnistä makseta pääomatuloveroa.

    20 %’n perintöverolla nettotuotto 20.000,- euroa suurempi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mielestäni ehdotukseni tuottaa saman lopputuloksen vähemmällä vaivalla.

    jörrikkä

    Sitolkka kirjoitti ”Kaikkein järkevintä olisi muuttaa johonkin sivistysvaltioon kuten Ruotsiin, missä ei ole perintöveroa. Helppoa siirtä omaisuutta sukupolvelta toiselle.”

    Suurimmalle osalle suomalaisista perinnönsaajista perintöveron poisto nostaisi verorasitusta huomattavasti, todennäköisesti tuplaisi sen. Lisäksi se kohtelisi hyvin erilaisesti samankokoisen perinnönsaajia riippuen perinnön laadusta.

    Perinnön puhtaana rahana tai velkakirjoina saavat hyöytysivät. Ne joiden ei tarvitse / halua realisoida omaisuutta hyötyisivät. Ne, jotka myisivät omaisuutta joutuisivat maksamaan perintöveron asemasta koko summasta luovutusvoittoveron 30-34 %.

    jörrikkä

    A. Jalkanen ”Mielestäni ehdotukseni tuottaa saman lopputuloksen vähemmällä vaivalla.”

    Matematiikan perusteella siinä on 20.000,- ero nettosummassa – onko se paljon, vähän tai merkityksetön summa on luonnollisesti ihan makuasia.

    Tolopainen

    Kiinteän omaisuuden myyntitulosta 40% on verovapaata, kun omistus on jatkunut 10v. Maksoin perintöveroa aikoinaan n. 10% normimäärästä ja sekin tuli maksettua realisoimattomilla poistoilla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Oletko jörrikkä varma, että tuo kuvio ”Maapohjan luovutustappio 220.000,-, mikä vähennetään puun myyntituotosta” onnistuu? Perintöverolaskurin mukaan 225000 arvoisesta perinnöstä menee veroa 1. veroluokassa 25700 euroa eli 11 %. Paljonko jörrikkä maksat veroa kuvaamassasi järjestelyssä?

    Tolopainen

    Ei taida kyseessä olla luovutustappio.

    jörrikkä

    Tuon verokäsittelyn varmistin verottajalta etukäteen vaihtoehtoja selvitellessä, muutenhan siinä ei olisi ollut mitään mieltä, vaan myynti palstana olisi ollut ainoa järkeenkäypä vaihtoehto.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ja maksettavaa jäi paljonko?

    Tolopainen

    Ei ole tietoa, kun verottajan verotuspäätös puuttuu, eikä ennakkopäätös ole sitova.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 115)