Keskustelut Puukauppa Onko tämä normaalia puukaupassa?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 133)
 • Onko tämä normaalia puukaupassa?

  Olen kaupunkilainen metsänomistaja, ja tein ensimmäiset puukauppani MHY:n kautta vähän aikaa sitten. Kun sain laskelman kuluista, olin lievästi sanottuna järkyttynyt. Metsäyhtiöt olivat ostaneet puuta noin 18 000 euron edestä, mutta käteeni jää ilmeisesti vajaa 3000 euroa. Korjuukustannukset olivat veroineen yli 13 000 euroa (27,3 euroa/kuutiolta ilman ALVia). Sain periaatteessa yli 4000 euroa, mutta tästä menee vielä arvolisävero (noin 1000 euroa) ja itse puun myyntivero.

  Kyseessä oli parin hehtaarin ensiharvennus ja saatu puuaines oli pääosin koivu- ja mäntykuitua, mikä tietenkin osaltaan selittää korkeita kustannuksia. Ihan risukosta ei ollut kuitenkaan kyse, vaan jo kohtalaisen kokoisista puista. Metsäpalsta sijaitsi tien vieressä, joten myöskään kuljetuskustannuksilla tilannetta ei voi selittää. Olisin kiitollinen kuulemaan kokeneempien metsänomistajien näkemyksen, onko tämä normaalia hinnoittelua.

 • shat

  Kiitos vastauksista. Luvuista voin vielä lisätä, että nämä mainitsemani tiedot ovat metsänhoitoyhdistyksen puukaupan maksuerittelystä. Ja pinta-alan tiedän vallan hyvin itse: 2,5 hehtaaria. Puusto oli tosiaan päässyt varsin kookkaaksi, sillä ensiharvennus oli myöhässä. Pellossa puut olivat kasvaneet hyvin. Puiden ikä oli itse asiassa tarkemmin ajateltuna nyt jo 25-30 vuotta. Istutus oli tehty 80-luvun lopulla. Jos tässä on virheitä, se on sitten MHY:n maksuerittelyssä.

  jees h-valta

  Noin 150 kuutiota hehtaarilta kertoo kyllä aika kovasta harvennuksesta ja järeästä tavarasta. Tuo puolen ha:n korjaus pinta-alaan hiukan paransi uskottavuutta mutta kovasti hurja on määrä silti. Kun siihen sekoitetaan vielä metsäyhtiön mhy:lle maksama tienvarsihinta päästään kyllä kovilla luvuilla leikkimään. Mutta turhaan. Aivan normaali ensiharvennuikä ja peltohan antaa kovasti kuutioita kyllä.

  mehtäukko

  JOS nuo luvut ovat tosia ja kulj.matka alle 300m, korjuun hinta on hävytön!

  Jätkä

  ALV-velvollinen maksaa ALV:n, mutta puun ostaja maksaa puunmyyjälle ALV:n, joten siitä on turha naukua.

  Tienvarsihinta näyttää olleen varsin hyvä, mutta muuten laskelmat ja selostus näyttää aika sekavalta.

  Pinta-ala ja siitä lähtenyt 20 vuotiaan puuston harvennushakkuun puumäärä kuulostaa isolta. Olisi mielenkiintoista ollut nähdä metsä ennen – ja jälkeen savottaa.

  Planter Planter

  Kannattaa myös muistaa, että arvonlisäveron maksaa puunostaja. Ostaja on tilittänyt  sen sinulle.  Jos itselläsi on metsätalouteen liittyviä arvonlisäverollisia menoja, vähennät niiden ALV:t  puukaupan arvonlisäverosta. Loput tilität verottajalle. Arvonlisävero kulkee kauttasi, mutta maksaja on puunostaja.

  Saamastasi kauppasummasta on tehty veron ennakonpidätys (20%?), joten varsinaista myyntitulon veroa vielä tulee maksettavaksi ehkä 10%, riippuen muista vähennyksitä.

  Näiden tietojen valossa korjuukustannus näyttää kyllä suurelta.

  Tolopainen

  Onpa MHY ollut maksavinaan hyvin ja siten leikannut hinnat normaaliksi. Näin toimii osuuskauppaväki.

  Tolopainen

  Jos olisi tarjottu tuo 10€ kiinnosta kantohintaa mihin on tähdätty kauppaa tuskin olisi syntynyt. Myymällä suoraan yhtiölle olisi saanut 12€.

  savo'ttamies savo’ttamies

  Noista luvuista on jäänyt pilkku pois , luukuun ottamatta korjuu taksaa .

  Jos aloittaja hakkasi itse 2,5 ha palstan tienvarteen, tuo 27,3 € motilta olisi varmaan ollut kokonaan työn osalta verovapaata tuloa.

  Muuten ihan valaiseva tieto minulle, jos puunhinta ja hakkuu taksa pitää paikkansa .

  Paljonko hankin motille tämän talven hankinta savotoistani ja paljonko pystykaupan ensiharvennuspuun hinta tienvarressa.

  Siinä näyttää olevan se 5 € ero hankintahintaan

  ”näppituntuma tosin asiasta ollut aina ”

   

  Visakallo Visakallo

  Eikö se ole ihan hyvä, että korjuukustannukset ja puusta maksettava hinta on eriteltynä näkyvissä. Jos oikein muistan, eräs nimimerkki on siitä jotain täällä joskus kirjoitellutkin.

  Tolopainen

  Ei olisi ollut kokonaan verovapaata koska puita oli n.400 kiintoa. Ja määrän perusteella puista saisi 30€ kiinto tienvarressa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 133)