Keskustelut Puukauppa Onko tämä normaalia puukaupassa?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 133)
 • Onko tämä normaalia puukaupassa?

  Olen kaupunkilainen metsänomistaja, ja tein ensimmäiset puukauppani MHY:n kautta vähän aikaa sitten. Kun sain laskelman kuluista, olin lievästi sanottuna järkyttynyt. Metsäyhtiöt olivat ostaneet puuta noin 18 000 euron edestä, mutta käteeni jää ilmeisesti vajaa 3000 euroa. Korjuukustannukset olivat veroineen yli 13 000 euroa (27,3 euroa/kuutiolta ilman ALVia). Sain periaatteessa yli 4000 euroa, mutta tästä menee vielä arvolisävero (noin 1000 euroa) ja itse puun myyntivero.

  Kyseessä oli parin hehtaarin ensiharvennus ja saatu puuaines oli pääosin koivu- ja mäntykuitua, mikä tietenkin osaltaan selittää korkeita kustannuksia. Ihan risukosta ei ollut kuitenkaan kyse, vaan jo kohtalaisen kokoisista puista. Metsäpalsta sijaitsi tien vieressä, joten myöskään kuljetuskustannuksilla tilannetta ei voi selittää. Olisin kiitollinen kuulemaan kokeneempien metsänomistajien näkemyksen, onko tämä normaalia hinnoittelua.

 • savo’ttamies

  400 mottia 2,5 hehtaarin ensiharvennukselta ?  joo ei sellasta summaa verovapaana, ainakaan kokonaan…

  Planter

  Metsitetty pelto kyseessä ja kertymä mänty- ja koivukuitua.

  Mänty ei siihen peltoon itsestään tule,  joten pelto istutettu männylle? Aika erikoinen kohde, vieläkö 80-luvulla istutettiin peltoon mäntyä?

  Voisi kuvitella, että hakkuu kyseisellä kohteella on vaatinut ennakkoraivauksen ( alle kuitupuun mittainen puusto raivataan pois raivaussahalla ennen moton tuloa)….onko sellainen sisältynyt HMY:n laskutukseen?

  mehtäukko

  Tuo korjuun hinta on kummajainen jos puuta on lähtenyt noinkin paljon.

  Ettei vaan olisi Tolopaisen yllyttämä enskertalainen edullisen moton ostaja ollut puikoissa, joka tuntihinnalla tolskaten on saanut ajan kulumaan.

  Ja vielä pellolla?!

  Jätkä

  Mitä sitä taas höpötetään? Verottajan mukaan viime vuoden hankintamyyjä saa vähentää hankintakustannuksia: -Koivukuidun hakkuu 11,69, kuljetus 2,59.

  Kuusikuidun hakkuu 13,23, kuljetus 2,36.

  Mäntykuidun hakkuu 12,64, kuljetus 2,22

  Energiapuun hakkuu 7,80 kuljetus 4,05

  Halot ja klapit hakkuu, 26,50 kuljetus 2,59

  Nämä taksat siis 125 kuutiota ylittävän määrän osalta.

  Noille hinnoille sitten sivukustannukset, joista urakoitsija ei voi livetä, joten puun korjuukustannuksetkin ovat ihan arkipäivän realismia, tahtoi niin tai ei.  Mukaan ympätään myös Arvonlisävero.

  A.Jalkanen

  Kantohintatilaston mukaan ensiharvennuksen pystykauppahinta liikkuu 11-12 euron välillä motilta. Itse sain mhy-välitteisestä energiapuun hankintakaupasta 10 euroa/m3 mutta siihen sisältyi tukea. Kyllähän tuo kuulostaa, että kohde on ollut vaikea korjattava, kun kantohintaa ei ole jäänyt edes 10 euroa kuutiolle. Jälkiviisaasti: olisiko kannattanut ennakkoraivata ja antaa puiden lihoa ennen hakkuuta?

  Tolopainen

  Jos hankintakauppassa korjuun ja ajon tekee urakoitsija, siihen ei sovelleta vrovapauden ehtoja.

  Timppa

  Tuollaisesta kuviosta saisi pystykaupalla  tuon 12 euroa/m3, mutta todennäköisesti enemmän.  Kuten tuolla edellä todettiin, niin paljon riippuu runkojen keskitilavuudesrta.  Onko se 40 vai 100 litraa.

  Puustomäärä on niin suuri, että jotkut ostajat käyttävät norrmaalin harvennuksen yksikköhintoja, jolloin puhutaan 15 euron kuutiohinnoista, mutta tietysti sillä edellytyksellä, että runkojen tilavuus on lähempänä 100 litraa.  Tietysti sitten markkinatilannekin jollain paikkakunnalla vaikuttaa-

  Nämä MHY:n korjuupalvelut ovat usein aika kalliita.  Eräs tuttavani pääsi 0-tulokseen tämäntyyppisessä kaupassa.  Sai myydä siis puunsa ilmaiseksi.  Ei MHY kuitenkaan laskuttanut.

  Arvonlisävero kuuluu aina myyjän maksaa.  Sitä ei oteta missään vaiheessa kauppa huomioon.  Jos olet ostanut arvonlisäverollisia tuotteita tai palveluja, niin saat vähentää niihin sisältyneen arvonlisäveron tämän puukaupan arvonlisäverosta.   Muista että ALV-ilmoitus on tehtävä ja vero maksettava helmikuun loppuun mennessä.

  Timppa

  Tuossahan on ollut sellainen tureikko, että homma on pahasti myöhässä.  Noin 150 m3 harvennuspuuta hehtaarita.  Meillä ensiharvennuksissa keskimäärin runsas kolmannes ja seuraavassa harvennuksessa puolet tuosta mottimäärästä.

  Visakallo

  Oliko aluetta ennakkoraivattu raivaussahatyönä ennen hakuuta? Jos oli, sisältyikö sen kustannus myös korjuukustannuksiin?

  shat

  Kiitos kaikista näistä tiedoista. Hyvä tietää, ettei mistään epätavanomaisesta siis ole kyse, vaikka hinta olisi ilmeisesti voinut olla hieman korkeampikin. Työkustannukset tuntuvat tilanteeseen nähden edelleen korkeilta. Kohde oli siinä mielessä helppo, että metsäkone saattoi liikkua tasaiselle peltomaalle istutettujen puurivien välissä suoria linjoja. Puusto oli päässyt tosiaan aika tiheäksi, koska odotin, että saisin jo jotain tulojakin. Tulihan niitä, mutta vähemmän kuin luvattiin.

  Omistan myös hieman suoperäistä metsämaata. Koska harvennus on näin kallista, sitä ei varmaan edes kannata ensiharventaa. Tuskin harvennettu puusto seuraavina vuosikymmeninä kasvaa sellaisessa maaperässä niin paljon, että se kattaisi urakointikustannukset. Mahdolliset tuetkaan eivät taida olla kovin isoja?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 133)