Keskustelut Puukauppa Onko tämä normaalia puukaupassa?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 133)
 • Onko tämä normaalia puukaupassa?

  Olen kaupunkilainen metsänomistaja, ja tein ensimmäiset puukauppani MHY:n kautta vähän aikaa sitten. Kun sain laskelman kuluista, olin lievästi sanottuna järkyttynyt. Metsäyhtiöt olivat ostaneet puuta noin 18 000 euron edestä, mutta käteeni jää ilmeisesti vajaa 3000 euroa. Korjuukustannukset olivat veroineen yli 13 000 euroa (27,3 euroa/kuutiolta ilman ALVia). Sain periaatteessa yli 4000 euroa, mutta tästä menee vielä arvolisävero (noin 1000 euroa) ja itse puun myyntivero.

  Kyseessä oli parin hehtaarin ensiharvennus ja saatu puuaines oli pääosin koivu- ja mäntykuitua, mikä tietenkin osaltaan selittää korkeita kustannuksia. Ihan risukosta ei ollut kuitenkaan kyse, vaan jo kohtalaisen kokoisista puista. Metsäpalsta sijaitsi tien vieressä, joten myöskään kuljetuskustannuksilla tilannetta ei voi selittää. Olisin kiitollinen kuulemaan kokeneempien metsänomistajien näkemyksen, onko tämä normaalia hinnoittelua.

 • jees h-valta

  Hyvinhän sait kun tekijän ottaa huomioon. Olisit voinut joutua maksumieheksikin. Mutta aivan normaalia pystykaupan ensiharvennustahan tuo vastaa, lähimain.

  mehtäukko

  Noilla niukilla tiedoilla ei ole oikein vakuutta sanoa juuta tai jaata.

  Ratkaisevat tekijät korjuussa ovat poistettavan puun keskijäreys l/r, ja metsäkuljetusmatka.

  Mitä muita maksuja mhy on sopinut  puista kynittäväksi, on arvoitus?

  Ola_Pallonivel

  Kaikista oleellisin puuttuu. Paljonko tuli motteja, ja mitä lajeja?

  shat

  En nyt valitettavasti muista puiden läpimittaa (kävin kyllä itsekin niitä mittaamassa). Kyseessä on kuitenkin yli 20 vuotta vanha metsitetty pelto eli puut olivat siististi riveissä ja lähteneet hyvin kasvamaan. Harvennusalue oli noin kahden ja puolen hehtaarin kokoinen.

  Mäntykuitupuuta tuli 163 m³ (hinta 36 euroa kuutiolta) ja koivukuitua 211,3 m³ (hinta 37 euroa kuutiolta). Saadusta hinnasta minulla ei ole mitään valittamista, mutta korjuukustannukset tuntuvat kohtuuttomilta (74 % ostajan maksamasta summasta). Varsinkin, kun ottaa huomioon, että minun pitää maksaa vielä arvolisävero itse.

  jees h-valta

  Nuo hinnathan ovat tienvarsihintoja joten siitä kuuluukin vähentää korjuukulut. Kukin saa metsillään tehdä millaisen harvennuksen tahansa ja millä vehkeillä tahansa myös. Jos joku taho rahastaa suht normaalin korjuukulunsa pitää ostaa aivan oma metsäkoneketju ja kysyä senjälkeen oliko se kallista kulua. Tuosta kaikkien hintojen puunmyyjälle tuonnista on kait vain aika turhaa sekoitusta. Pystykaupalla ensiharvennukselta saa 10-15 euroa kuutiolta ja todella ainakin viime vuosina se on ollut sitä kymppiä lähempänä. Mitä sitten puunmyyjä tekee sillä tiedolla kuinka paljon se puunostaja siellä tienvarressa niistä on maksanut. Tekee näköjään vaan turhaa katkeruutta kun näkee isoja summia. Mutta voin vakuuttaa että oman korjuuketjun hankittuaan näkee vielä isompia summia siellä omalla pankkitilillä. Meinaan lainasumma.

  mehtäukko

  Ei ole merkitystä onko puut riveissä vai ei.

  Keskijäreys on litraa/runko.Jos se on luokkaa 40-50 litraa tai alle, korjuun hinta kihahtaa …n. ~25€/m3…

  Planter Planter

  18 000€ kahden hehtaarin ensiharvennukselta, ei ole mahdollista.

  30€/ m3 hankintahinnalla tekisi 600 m3.

  300 mottia hehtaarilta ensiharvennukselta.

  Visakallo Visakallo

  Aloittajan tosiaan kannaisi ensin korjata luvut oikeaksi, ja jatketaan sitten keskustelua.

  Ola_Pallonivel

  Jos oisit myyny pystykaupalla 12€ motti, ni oisit saanu ~4500€. Siitä vähennettynä MHY palkkio vajaa euron motilta, ni kyllä tuo saamasi summa ihan normaalilta vaikuttaa.

  Planter Planter

  Pystykaupalla suoraan metsäyhtiön kanssa, ilman välikäsiä, olisit saanut ehkä keskimäärin 12 €/ m3.

  Alla tietoa ensiharvennuksesta:

  https://www.metsalehti.fi/artikkelit/6-kysymysta-ensiharvennuksesta/

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 133)