Keskustelut Harrastukset polttopuu

 • This topic has 207 vastausta, 36 kirjoittajaa, and was last updated juuri nyt by AvatarJätkä.
Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 206)
 • polttopuu

  Mikä on vähätöisin polttopuuntekosysteemi ? Kevyesti aisattu jä pätkittu ? Rasikuivauksen käyttö ? Isompi puu ja halkaisu ? Tehdäkö suoraan pilkkeeksi vai välivaiheena metrinen halko ? Laittakaa omia ideoita , joista voisi poimia itselle vinkkejä ja ideoita ! Kiitos !

 • Puuki

  Kertalämmitteisiä on muitakin kuin savusaunankiukaat. Niissä savupirtin jälkeen keksityissä kiukaissa lämmitysputket kiertää ison kivimäärän sisällä ja lämmittää kivet. Samantyylinen kuin  savusauna mutta savu ja noki meneekin ulos piippua pitkin eikä räppänästä.

  Jätkä

  .Jeessi:”-Tolopaisen kannattaa sitten laittaa glykolit sisään patteripiiriin kun pääasiallinen kaitsenta muuttuu vanhainkotilinjalle. Kyllä patterilämmitys tai lattialämmitys lämmönjaon muotona tasaisin ja oikeasta suunnasta tuleva. Veto saadaan pois.”

  -Kerrankin Jeessi kirjoittaa asiaa, jonka pitäisi jokaisen putkirunkkarin tosiaankin tietää. Monessa talossa on lämmitysjärjestelmässä Glykolit.

  Sähköpatterit lämmittävät siinä kuin vesipatteritkin, eikä läpivirtauspatterien tehokkuudesta pitäisi olla epäselvyyttä kenelläkään. Vesikiertoinen lattialämmitys on jo opittu rakentamaan niin, että mahdollinen letkurikko ei ole ongelma missään suhteessa, varsinkaan kun sen päälle on asennettu oikea puulattia.

  Kuitenkin Ruotsalaisten käyttämä ilmalämmitys, joka vieläkin vasta tekee tuloaan suomeen (ollaanhan täällä ainakin 30 vuotta jäljessä, jopa 60 vuotta). Siinä lattiaa lämmitetään putkilla, joissa liikkuu kuuma ilma. Ilma ei tule huoneisiin, ellei lattia rikkoudu. Vuoto ei aiheuta suuria ongelmia, – tosin se ei rikkoudu. Ilma voidaan kuumentaa millä tahansa energialla.

  Jätkä

  ”-Kertalämmitteinen kius on täysin hengenvaarallinen, siinä ajetaan nokiset savukaasut kivikerrosten läpi ja sitten nuo pienhiukkaset puhalletaan saunan sisälle kun kivipömpeliin heitetään vettä. Tuollaista ei voi kenellekään suositella, savusaunasta puhumattakaan. Savu aiheutti aikoinaan ihmisten sokeutumista savupirteissä ja muita terveyshaittoja, ihmiset olivat huomattavan lyhytikäisiä savupirttiaikoina, harva vietti 50v synttäreitä.”

  – Oikein lämmitetty kertalämmitteinen kiuas = Aito-kiuas, on ehkä paras saunankiuas, mitä on keksitty. Polttaa taloudellisesti ja puhtaasti ja kun se on ohjeiden mukaisesti lämmitetty, on sen kivet puhtaat, koska noki on niistä poltettu pois. Kiuas on myös hyvin lämpönsä pitävä, jos sen löylyveden heittoluukun muistaa sulkea saunomisen päätteeksi, niin seuraavana aamuna voi kylpemistä jatkaa samoilla lämpimillä. Kiuasta voisi käyttää myös savusaunan kiukaana, kun vaan inohtaa savupiipun pellin kiinni ja avaa löylyvesiluukun.

  Puu Hastelija

  Aitokiuas on myös sopivalla kelillä maailman v mäisin sytytettävä, kun ulkoilma on lämmin ja hormi kylmä.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Iki-kiuas myös hyvä ja tunnin lämmityksellä saunoo pitkään.

  Jätkä

  Kaikki tulisijat ovat V-mäisiä saada syttymään, kun ulkolämpötila on korkea ja sisätila, eli hormi ja tulisija ovat kylmät. Saunan padan alle kesällä tulet virittelen kuumailmapuhaltimen avulla, eli puhallin puskee niin kuumaa pesään, että jopa puut syttyy hetken puhalluksella.Sitten vaan jatketaan puhaltelua suuluukussa olevista ilmanottoaukoista, tuli palaa riehkkaasti ja savu ei pääse muualle kuin savupiippuun.

  Kun lämmin savu alkaa kulkea piipussa, onkin tilanne jo klaarattu.

  Myös piipun tiiveys vaikuttaa tuohon sytyttämisen vaikeusasteeseen.

  jees h-valta

  Kertalämmitteisten se Tolopan pöllähdys ensimmäisillä löylyvesillä on vain kevyintä tuhkaa jota hiukan jää kivien pintaan. Se tosiaan pöllähtää sieltä kevyesti ja sen jälkeen kivet ovat puhtaat. Yleensä osaavat lämmittäjät käyvätkin heittämässä sen ensimmäisen löylyn ennen saunojia. Täällä monasti puhutaan tiuralöylyistä.

  Metsuri motokuski

  Täällä puhutaan häkälöylyistä. Eri puolilla näyttää olevan eri nimityksiä samasta asiasta.

  arto

  Onneksi on sähkösauna, Napista lämpiää oli keli mikä vaan. Saa nauttia lämmöstä ilman lisäaineita.

  Jätkä

  Onneksi ei tarvitse sähkökiukaan ioni-löylyissä terveyttään pilata.

  Olen kyllä harkinnut infra-punasaunan laittamista, se olisi helppo sijoittaa valmiiseen rakennukseen, eikä sen kanssa tulisi kosteus- ja homevaurioita.

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 206)