Keskustelut Puukauppa Puukaupan maan tapa ja hintatietojen vertailtavuus

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 84)
  • Puukaupan maan tapa ja hintatietojen vertailtavuus

    Olen verrttain ture metsanomistaja ja yritan saada selvyytta mika olisi paras tapa maksimoida puukauppatulot. Hintatiedot ovat vahan hammentavia , kun kaiken maailman bonukset, laaninteko seka kaupanpaalle tulevat taimet ym eivat nay hintatilastoissa ollenkaan. samoin kokorunkokaupat puuttuvat tyystin ja metsalehden artikkelissakin sanottiin etta ne kaupat ovat paremmin hinnoiteltuja kun eivat mene virallisiin puun hintatilastoihin. Mistahan loytyisi hintatietoja kokorunkokaupoista ja mika olisi kuusitukkivaltaisen leimikon markkinahinta pohjois-savossa?

    Tehdessani viimevuonna ensikaupat, oli tarjousten vertaitavuus hankalaa kun kaikilla eri mitat. En edes ymmartanyt pyytaa mittalistaa hakuuiden jaljilta, mutta nyt tiedan senkin. Kun tahan viela lisataan 3 suuren toimijan ostokayttaytyminen, jossa kuntarajojen mukaan jaetut ostoalueet vaikuttavat heidan innokuuteensa tarjota , niin on aika haastavaa nain aloittelijan tehda oikeita ratkaisuja. Neuvja otetaan kiittollisuudella vastaan.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Viimeisimmässä Metsänomistajat-lehdessä oli kuva moton mittalaitteelta; kuvateksti kertoi että samasta rungosta tehtiin kahden eri ostajan mitoilla tukkeja, Jet-puulle ja Multian sahalle.

    Samaisessa lehdessä oli MTK:n kenttäpäällikön Pauli Rintalan kirjoitus puun hintatilastoista. Olemme täällä jo ehtineet kaipailla erillistä tilastoa runkohinnoille. Rintala kirjoittaa: ”runkohintoja onkin kirjattu tukin hinnaksi ja kuitupuut on jätetty kokonaan kirjaamatta”. Kun näin tehdään, saadaan tukin hintatilasto näyttämään todellista pienempää ja kohoava hintataso ei näy tilastoista! Jos tällaista kikkailua tehdään laajemminkin, mhy:n valtakirjakaupoistaan kokoama tilasto alueeltaan on luotettavampi kuin esim. Metsälehden näyttämä tilasto. Luvut ovat tietenkin keskihintoja, ja yksittäiset leimikot vaihtelevat tästä alas tai ylös jonkin verran, mutta tilasto kertoo kuitenkin melko luotettavasti sen mitä puusta tällä hetkellä saa.

     

    ollikolli

    vale, emavale ja tilasto. En ihmettele enaa mitaan taalla ,  runkokaupat tilastoidaan tukkikaupoiksi. Ostajan asiallako tilastoijatkin ovat? Ota sitten selvaa mika on markkinahinta kun tilastotkin ovat luokattomia. Kilpailutus on siis ainoa tapa selvittaa mika on markkinahinta, mutta sitapa ei sitten voi vertailla naapurin tekemiin kauppoihin….Kylla on surkealla tolalla metsanomistajan etujen valvonta. Luulen etta paljon  niinsanotusti jaa rahaa poydalle, joka olisi otettavissa myyjan taskuun.

    Visakallo Visakallo

    Täysin tarkkoja ja kaiken kattavia puun hintatilastoja on mahdotonta saadakaan, sillä kauppa on aina viimekädessä ostajan ja myyjän välinen asia. Hintatilastointi ei voi myöskään olla EU:n kilpailulainsäädännön vastaista.

    jees h-valta

    Kauppa on aina kahden osapuolen välinen eikä siitä ole pakko antaa ulospäin mitään tietoa. Kovinpa on heppoinen esim. ollikollin luottamus kaupanteon kykyihinsä jos puolen kylänkin kaupat pitäisi tietää. Minä en ainakaan muiden hintoja kysele enkä muille hintoja myöskään omista kaupoista levittele.

    Jätkä

    Tilastojen mukaan nuo muiden puunmyyjien puukauppahintoja kyttäävät ja luuraavat myyvät AINA laskevien hintojen aikana.  he siis haukkaavat aina P…aa joka ikinen kerta.

    Toinen äärilaita on Harjavaltalainen myyjä, joka myy aina, kun hinta on alkanut nousta.

    Parhaan keskimääräisen hinnan on saanut jo kymmeniä vuosia se, joka myy säännöllisesti. Hän myy hyvillä ja huonoilla hinnoilla ja hinta on keskimäärin se, mikä voidaan laskea keskimääräiseksi.

    Ihmettelen edelleenkin sitä, että kaikki mielenkiinto keskitetään siihen, millä hinnalla on puuta ostettu takavuosina. minua se ei pahemmin rassaa, tiedän kuitenkin, että hinta ei vieläkään ole missään ennätyskorkeuksissa, mutta jos puuta aikoo myydä, niin nyt  tai ei koskaan, ainakin jos on kuitupuuleimikko ja Metsäliiton omistajajäsenenä voi pyytää ja saada tarjouksen myös osuuskunnalta.

    jees h-valta

    Kenestähän Harjavaltalaisesta tuo jätkä nyt sepittää? Tuo seuraava lause taas pitää sisällään totuuden myös minun puunmyyntitavastani. Eli parhaan keskimääräisen hinnan on saanut jo kymmeniä vuosia se joka myy säännöllisesti. Ja niinhän minä teen. Joka vuosi on ainakin kaksi puukauppaa tullut tehtyä.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Joka vuosi käytännössä olen puukauppaa tehnyt.Tänään tein vuoden toisen puukaupan,kun hintatakuukin viellä turvana.Kyllä tukin hinnat nyt korkeimmalla tasolla kymmeneen vuoteen.Kuusitukin hinta ”tähtilisineen” täytti aikaisemmin haaveilemani hintapyykin.Asvalttitie kyllä sivuaa leimikkoa,joten nyt kelirikkoleimikko parhaalla paikalla.

    Jätkä

    Jeessi. Enkös minä niin juurikin sanonut. Ollimollikolli myy – jos myy – yleensä ei, mutta jos, niin huonoimpaan hintaan hätäpäissään.

    Olis myynyt silloin – oliko se -50 vai -60 luvulla kun oli Korean korkeasuhdanne? Silloin maksettiin sellaisia hintoja, että nykyhetkeen verrattuna kuusikuitukin maksoi (pystyyn) varmaa kaksisataa € / kiinto.

    Puuki

    Korean korkeasuhdanne taisi olla n. v. 53. Seuraava oli öljykriisin aikaan 70-luvun alussa. Sitten seuraava oli v. -07 . Sen jälkeen ei ainakaan vielä ole tukin hinta ollut normaalin tukkuhintaindeksi tasolla .

    jees h-valta

    Sori jätkä, kiireellä luettuna ymmäärrys käännettyyn järjestykseen olisi pitänyt alkaa lukea oikein alusta lähtien mutta nyt tipahti. Kiitos oikaisusta, nyt turhat moitteet. On vain niin harvinaista ”herkkua” nuo kehut ettei oikeen taipunut ensalkuun.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 84)