Keskustelut Puukauppa puun katkonta uudistuu

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 185)
 • puun katkonta uudistuu

  Yhteiskunta jatkaa kokoomuslaisen maa- ja metsätalousministerin aloittamaa positiivista uudistuslinjaa metsäalalla. Ensin saatiin uusi metsälaki, nyt on ehdolla uusi katkona- ja hinnoittelumetodi. Toteutuessaan se palkitsisi laatupuun kasvattajaa, onhan tukin järeys yksi tekijä puhuttaessa sahapuun laadusta. Uudessa systeemissä puun järeys luokiteltaisiin neljään luokkaan, tämä johtaisi automaattisesti parempaan hintaan järeällä tukilla.

 • Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

  Ekana tulee mieleen, että olisiko tämä joku vastaveto sille, että metsiä ei päätehakattaisi liian pieninä nyt kun se on mahdollista jos siitä on ollut joku huolissaan.

  Puun takaa

  Metsälain uudistamisen ja erityisesti uudistamisläpimitasta luopumisen todellinen syy on valtion lähestyvä suoritustila.
  Valtion metsiä hakataan nyt sananmukaisesti kuin viimeistä päivää.

  Panu Panu

  Toivottavasti valtiovalta ei nyt kuitenkaan pakota ketään hinnoittelemaan tietyllä tavalla. Ehdotuksia voi toki heitää ilmoille.

  suorittava porras suorittava porras

  Myös muita mielenkiintoisia ajatuksia on heitetty ilmoille .

  lainaus MT :

  ”Puumarkkinatyöryhmä esittää myös uutta toimintamallia, jossa metsänhoitoyhdistys tai muu vastaava toimija tarjoaa puun ostajalle palveluna korjuuvalmista leimikkoa.
  Toimintamallissa palvelun tuottaja valmistelee myyntiin tulevan leimikon siten, että hinnoittelu ja korjuun aloittaminen on mahdollista ilman erillistä ostajan tekemää maastokäyntiä. Tavoitteena on metsäammattilaisten päällekkäisen työn vähentäminen ja se, että leimikot voitaisiin ostaa sähköisen puukauppapaikan välityksellä.”

  Itseasiassa leimikkopaketteja on kovasti markkinoitu , mutta tuote on harvoin ollut läheskään valmis . Pahimmassa tapauksessa leimikko on ollut merkitsemätön ja ennakkoraivauksessa ollut suuria puutteita . Aina alueella tai alueen osalla ei olisi ollut edes hakkuun tarvetta.
  Toivottavasti näistä ongelmista aletaan pikkuhiljaa päästä eroon , etteivät ne päädy lopulta konekuskin selviteltäviksi. Puumarkkinatyöryhmä on oikealla asialla .

  pihkaniska

  Se, että ostajan edustaja ei edes kävisi leimikolla, on vielä kaukana koska ostajien tarpeet on hyvin erillaisia. Esim. suorittavan paljon esillä pitämä ennakkoraivaus on joillekkin ostajille ja konemiehille täysin tarpeeton toimenpide.

  suorittava porras suorittava porras

  lainaus :

  ”….ennakkoraivaus on joillekkin ostajille ja konemiehille täysin tarpeeton toimenpide ”

  Tilanne on toinen , kun vielä esim kolme vuotta sitten . Kun keskustellaan ennakkoraivauksen tarpeesta , vain tuntityönä harvennuksia tekeville on yhdentekevää , mitä eteen sattuu .

  Ostajatkin alkavat käydä varovaisiksi raivaamattomien palstojen kanssa , kun arviot heittävät helposti kymmeniä prosentteja ja yrittäjä kirjoittaa työstään laskun , joka vastaa todellisia työkustannuksia.
  Tässä kuluneen vuoden aikana on tullut ilmi lukuisia tapausia , joissa leimikko on jäänyt kokonaan tai osittain tekemättä puutteellisen tai tekemättömän ennakkoraivauksen vuoksi .

  On todellakin jo korkea aika viimeistään leimikon suunnitteluvaiheessa huolehtia siitä , että hakkuukelpoisuusehto täyttyy. Ikävä on nimittäin puristella ”ainuviaan ” tilanteessa , jossa
  puut jäävät kehnojen olosuhteiden vuoksi hakkaamatta ja mersu on tilattu. 🙂

  Liialliset raivauksen puutteista johtuvat korjuuvauriotkin aiheuttavat paineita raivauksen edistämiseksi . Kukaan ei halua menettää työskentelyyn vaadittavaa sertifikaattia korjuuvaurioiden takia . Se on yrityksen lorun loppu , kun lisenssi joutuu hyllylle. Sama koskee metsäyhtiöitä .

  Puun takaa

  Suorittava on oikeassa.
  Uuden metsälain yksityiskohdat eivät ole näköjään aivan kaikkia täällä vielä tavoittanut.

  jees h-valta

  Ostaja kävi tosiaan leimikolla ja osti ilman sanaakaan ennakkoraivauksesta ja hakattiin kaupan teosta katsottuna noin kahden viikon päästä. Hyvin oli kuuset tihusta ojanvarresta löytyneet ja sinne periaatteessa jäi puusto valmiiksi. Vain lisänä tehty aukko uudistustarpeissa.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Eikö Suorittavalle mene kaaliin:
  – Kukaan ei kiistä etteikö ennakkoraivaus olisi hyvä toimenpide.
  – Toisaalta löytyy kuitenkin ostajia, jotka kertovat yhtenä oman firmansa etuna myyjälle: ” Meidän firma ei vaadi ennakkoraivausta.”

  Turha tuosta ennakkoraivauksesta mitään uskontoa on itselleen tehdä. Jos teidän firma hyväksyy sen että jätät leimikon hakkaamatta, kun ei ole raivattu, niin ole tyytyväinen. Älä kuitenkaan rupea asian lähetyssaarnaajaksi. Kyllä se ilosanoma menee ilman sinun julistustasikin myyjille perille, jos ostajat katsovat sen tarpeelliseksi. Nyt vain on tosiasia että ostokenttä on tässä asiassa, ainakin vielä, kovin erimielinen.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  jees h-valta

  Se on vähän niin että jokainen koittaa hakea omia extrojaan jos haluaa olla hiukan kiinnostavampi kauppaosapuoli. Täällä Lidl-ketju on ottanut aivan uuden lähestymistavan asiakkaisiinsa näin verrokkiesimerkiksi suorittavallekkin. He kuskaavat linja-autoilla asiakkaita naapuripaikkakunnilta omiin myymälöihinsä ostoksille ilmaiseksi jos paikkakunnalla ei ole Lidl-myymälää!
  Pidän tuota hatunnoston arvoisena kun nyt tyylilaji on suomenmaassa ollut täysin päinvastainen eli rahat pois mahdollisimman vähällä palvelulla ja vaivalla. Ehkä tämä herättää aika joukon eri alojen kaupallisia huomaamaan että ollaan menty ”ryöstöretkellä” liian pitkälle ja olisi aika ottaa montakin piirua taaksepäin. Tämä sopii esimerkiksi myös metsäteollisuuden ja sen kassareina toimivien tahojen herätykseksi. Aletaan huomata se kauppaosapuoli laidasta laitaan tasavertaisena neuvottelukumppanina jolle ei vain syötetä valmiita ukaaseja ja nimi alle. Kun se metsänomistaja on se ykköstärkeä kuten ”maitokaupan” asiakaskin. Voidaan räätälöidä jokaisen tarpeeseen sopivia ”soivia” malleja tehdä molempia tyydyttävää kauppaa.
  Ei sanella vaan ehdotellaan. Tuollainen ennakkoraivauksen tyyppinen marginaalirahankulunki on helppo kätkeä johonkin pakettiin aivan huomaamattomaksi eräksi ja kaupata leimikon kokonaisuus vaikka päätehakkuusta takuutaimikkoon kertomalla ”liksasumma” joka pyörähtää heti kaupanteon jälkeen mo:n tilille.
  Kaikki sillä välillä oleva ”diiparaapa” saadaan sovittua siinä vaikka ilmaisen lounaan ohessa leimikolta pois ajellessa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 185)