Keskustelut Puukauppa puun katkonta uudistuu

Esillä 5 vastausta, 181 - 185 (kaikkiaan 185)
 • puun katkonta uudistuu

  Yhteiskunta jatkaa kokoomuslaisen maa- ja metsätalousministerin aloittamaa positiivista uudistuslinjaa metsäalalla. Ensin saatiin uusi metsälaki, nyt on ehdolla uusi katkona- ja hinnoittelumetodi. Toteutuessaan se palkitsisi laatupuun kasvattajaa, onhan tukin järeys yksi tekijä puhuttaessa sahapuun laadusta. Uudessa systeemissä puun järeys luokiteltaisiin neljään luokkaan, tämä johtaisi automaattisesti parempaan hintaan järeällä tukilla.

 • jees h-valta

  Mehänpoikakin on tervetullut katsomaan hybridihaavikoiden pohjia koska vain. Näin se vaan menee eikä todella ole pelkkiä karuja. Nopeakasvuinen puu on aivan oma juttunsa ja sitä vain ei tavismetsätallaaja ymmärrä. Vielä nämä H-vallan pohjat olivat ominta järkeäni eli muokkaamattomia. Ja sen jälkeen vasta on v-käyrä ollutkin nousujohteinen kun alistuin houkuttelulle pohjien muokkauksesta. Eli P-Satakunnan alustat on valitettavasti muokattu. Nyt enää elätän toiveita että h-haapa pystyy siivoamaan pohjansa. Mutta siitä en ole vielä vahvistusta saanut. Minkä kasvussa voitat sen hoidossa saatat menettää. Näin pelkään. Kokonaispaketointiin sillä alkukasvulla tuskin edes on merkitystä.

  Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

  Jos puista katkotaan pitkiä, sahurille enemmän mieleisiä, niin onko kukaan ajatellut sitä, että kun leimikolta saadaan vähemmän tukkia, niin pitääkö hakata enemmän leimikoita, että säilytetään sama tukkikuutiomäärä?

  Rane

  Periaatteessa näin mutta toisaalta ”turhien”mittojen väheneminen vähentää kokonaistukkipuun määrää ja siis ostotarvetta.

  Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

  Eli käytännössä latva läpimitta vaan kasvaa ja siitä maksetaan sitten maksetaan parempi hinta. Täälläpäin ostetaan tällähetkellä päätehakkuukuusikkoa latvaläpimitalla isotukki 13-15 cm. Samaan paikkaan puut menee luultavasti jatkossakin, aika näyttää pystyykö vain isompia mittoja tarvitsevat jatkossakaan kilpailemaan hinnalla. Täälläpäin on onneksi myös yksi saha joka käyttää ainoastaan lyhyitä ja ohuita tukkeja, Jotka menee 100% vientiin. Näiden yritysten markkina-asema paranee, jotka pystyy maksamaan hyvää hintaa kokopuusta. Isoja mittoja haluavat saavat kärvistellä jatkossakin.

  mehänpoika

  jees h-valta: ””Ja alustat on puhtaat, ja saha ei oo soinna niissä.””

  – Tuota on vaikea uskoa jos alustoilla tarkoitetaan kasvatusmetsien alustoja. Ilmeisesti jessen metsämaapohjat ovat puolukkatyyppiä tai karumpaa kangasta. Näissä männylle uudistaminen ilman hänen hirviaitaamisiaan olisi helppoa. Lisäkasvu on kuitenkin viljavia maita vähäisempää. Hybridihaavalle tai kuuselle ne eivät sovi.

  Tähän viestiketjuun kuuluva motoharvennushakkuu tarvitsisi metsän puhtaita alustoja. Sillä on ratkaiseva merkitys korjuun sujuvuudelle poistettavan puun valinnasta ja katkonnasta lähtien. Pohjan ennakkoraivaus on ensin metsänomistajan etu parempana työn jälkenä ja toiseksi korjuuyrittäjälle ja ostavalle yhtiölle.

  Näistä asioista on saatu lukea erittäin hyviä vastauksia suorittavalta portaalta jo ensimmäiseltä sivulta lähtien.

Esillä 5 vastausta, 181 - 185 (kaikkiaan 185)