Keskustelut Puukauppa puun katkonta uudistuu

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 185)
  • puun katkonta uudistuu

    Yhteiskunta jatkaa kokoomuslaisen maa- ja metsätalousministerin aloittamaa positiivista uudistuslinjaa metsäalalla. Ensin saatiin uusi metsälaki, nyt on ehdolla uusi katkona- ja hinnoittelumetodi. Toteutuessaan se palkitsisi laatupuun kasvattajaa, onhan tukin järeys yksi tekijä puhuttaessa sahapuun laadusta. Uudessa systeemissä puun järeys luokiteltaisiin neljään luokkaan, tämä johtaisi automaattisesti parempaan hintaan järeällä tukilla.

  • Panu Panu

    @A.Jalkanen: annatko esimerkin?

    Nykyisin jos esim. saha haluaisi vain ja ainoastaan 52 pituisia tukkeja niin mikä estää sitä tekemästä niitä, kunhan maksaa tukin hinnan sovittuun latvaläpimittaan asti kuten esitetyssä mallissakin tapahtuisi?

    Jos rungosta tulee vaikka kaksi 52 tukkia ja sen jälkeen 2 metrin päässä tulee tukin latvaläpimitta vastaan niin miksei nykyään tuosta 2 metristä voi maksaa tukin hintaa jos se voidaan tuossa uudessa hienossa mallissa tehdä?

    Koska sekä Metsäteollisuus ry sekä Suomen Sahat ry näyttää haluavan uuden mallin käyttöön niin esitän arvauksen mitä tulee tapahtumaan. Jatkossa järeimmästä rungonosasta (>25cm) maksetaan nykyinen tukin hinta ja muista vähemmän. En oikein näe muuta syytä miksi ostopuoli tätä mallia haluaisi.

    Tuo lienee tavoite mutta toivottavasti kilpailu toimii eikä myyjä kovin paljon häviä uudessa mallissa jos se tulee.

    Pete

    Panun epäilys saattaa olla ihan aiheellinen. Tarjousten vertailussa tukkiosuuden arviointi korostuu jos uuteen malliin mennään. Tämän johdosta osa metsänomistajista tarvitsee/hyötyy varmasti jatkossakin konsultointiavusta. Se on sitten vaan konsultille jännempi hetki kun mittalistaa tarkastellaan. Ohjeistaako tekemään kaupat sen ostajan kanssa joka maksaa järeästä tukista parhaan hinnan vai sen kanssa joka maksaa hiukan enemmän laihemmasta tukkiosuudesta? Hakkuun jälkeen paljastuu kenen tarjous oli paras, mutta kaupat on sitä ennen jo tehty…

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    ”miksei nykyään tuosta 2 metristä voi maksaa tukin hintaa”

    Eipä maksa, koska ei tarvitse. Voisi kyllä maksaa, jos hakkuukoneen mittalistasta otettaisiin tieto tukkiosuudesta irti.

    Peten ilmaisema tarjousten vertailun ongelma voi jäädä. Mhy:n palvelulle tältä osin voi tulla kysyntää edelleen. Metsänarvioijat voisivat esittää ratkaisun, miten tämä voitaisiin välttää?

    Parannusta nykytilanteeseen tulisi siltä osin että katkonnan valvonnasta voitaisiin luopua, ainoastaan pitäisi varmistaa, että maksupuoli on sujunut kuten on luvattu.

    Panu Panu

    Mutta kuten sanoit, katkontaa valvotaan ja siksi ei voi katkoa vain 52 tukkeja. Mutta saha voisi tarjota tukkihinnan koko tukkiosasta ja katkoa miten huvittaa. Kokorunkohinnoittelua käytetäänkin jo toisinaan kuten Pete sanoi. Itse tosin en ole sellaisia tarjouksia saanut.

    suorittava porras suorittava porras

    Eilen järjestettiin monitoimikoneenkuljettajille tukin laatua käsittelevä koulutus Vilppulan sahalla . Kurssituksen kohteena on satoja kuljettajia ympäri Suomen eri tuotantolaitoksilla . Tämä koulutustapahtuma oli yksi monista.
    Puutavaran laatu ja katkonta olivat siis pääaiheina.
    Mittatarkkuus (+/- 3cm) on tavoitteena yli 90%:sti . Pölkkyjen muoto ja laatu oli esillä sahurin näkökulmasta. Mutkia pölkyssä , monivääriä eikä laajentuneita tyviä sallita . Tämän vaatimuksen merkitys osoitettiin kentällä olevin esimerkein. Näytettiin konkreettisesti , millaista lautaa mistäkin vajaalaaatuisesta pöllistä syntyy . Osasta syntyi vain pätkiä ja kuuleman mukaan terän kappaleita , kun pahimpia on yritetty sahata.

    Katkaisut (motolla) sahausikkunan ulkopuolella aiheuttavat sahalle suuret lisäkustannukset vuositasolla . Kaikkein kallein virhe on , kun sahattava pölkky ei kuulu matriisin valikoimaan lainkaan . Nämä pöllit(yleensä alamitat) on kuljetettava erikseen sellutehtaalle . Sieltä pölkyistä saa vain sellupuun hinnan. Jos esim . sahan lyhimmän vastaanottaman pölkyn (37dm) mitta jää vajaaksi , on edssä matka sellutehtaalle. (minimitukkirunko on se , josta tulee yksi vähintään 43dm
    pituinen tukki)

    Keskustelun virittämiseksi kerron , että katkontamatriisi on sahurin ja puunmyyjien tavoitteista muodostettu kompromissi . Jos saha saisi yksin päättää , mitä mittoja tehdään , olisi matriisi kovasti toisenlainen. Samoin olisi valmiista tuotteista saatu hintakin . Tämä parantaisi kilpailukykyä ja mahdollisuuksia maksaa puusta parempaa hintaa.
    Kannattaisiko antaa ammattilaisten päättää , miten puut katkotaan ?

    Rivinelonen

    Ei taida olosuhteet olla aina niin optimaaliset, että kaikkia virheitä pois saataisiin. Onko tuo 3 cm tarkkuudella tapahtuva katkonta edes ongelma enää nykyään?

    Panu Panu

    Saha voisi ihan hyvin katkoa juuri niihin mittoihin mitä se tarvitsee. Tällöin tukki% olisi pienempi ja tukin hinta korkeampi.

    Rane

    Ilmeisesti erillisellä mittapyörällä varustetuilla kourilla pituusmitassa on edelleen liikaa poikkeamia.Ainakin erään firman ostomies sanoi Keto 51:llä tehdyistä hankintatukeista ettei heidän motot pysty tuohon pituusmitan tarkkuuteen.Ketosessahan pituusmitta otetaan toisesta telasta.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Eikös tuon tukkiprosentin pysty sopimaan etukäteen? Mustakun mä oon kuullut tälläsistä kaupoista.

    silencio

    Suorittava porras kirjoitti: ”Keskustelun virittämiseksi kerron , että katkontamatriisi on sahurin ja puunmyyjien tavoitteista muodostettu kompromissi . Jos saha saisi yksin päättää , mitä mittoja tehdään , olisi matriisi kovasti toisenlainen. Samoin olisi valmiista tuotteista saatu hintakin .”

    Herää kysymys: miksi sahat ostavat muutakin kuin vain optimipituista tukkia? Miksi ostetaan materiaalia, joka huonontaa kilpailukykyä tulosta? Ollakseen markkintatalouden mukaista, toiminta kuulostaa varsin irrationaaliselta.

    Suorittava kirjoitti myös: ”Tämä parantaisi kilpailukykyä ja mahdollisuuksia maksaa puusta parempaa hintaa. Kannattaisiko antaa ammattilaisten päättää , miten puut katkotaan ? ”

    Kokeileppa ehdottaa työnatajallesi että tekee asiakkaan kanssa vuosisopimuksen, jossa kaikki ehdot jätetään auki. Sopimuksen päätyttyä asiakkaan ”ammattilaiset” voisivat sitten päättää ehdot ja hinnan jälkikäteen. Tämä varmasti parantaisi asiakkaan kilpailukykyä. Mutta luulen, että työnantajasi ystävällisesti kertoo sinulle, miksi tällainen sopimus ei kuitenkaan ole hyvä juttu.

    Pientä markkinatalouden realiteettien ymmärrystä näihin ehdotuksiin kaivattaisiin.

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 185)