Keskustelut Puukauppa puun katkonta uudistuu

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 185)
  • puun katkonta uudistuu

    Yhteiskunta jatkaa kokoomuslaisen maa- ja metsätalousministerin aloittamaa positiivista uudistuslinjaa metsäalalla. Ensin saatiin uusi metsälaki, nyt on ehdolla uusi katkona- ja hinnoittelumetodi. Toteutuessaan se palkitsisi laatupuun kasvattajaa, onhan tukin järeys yksi tekijä puhuttaessa sahapuun laadusta. Uudessa systeemissä puun järeys luokiteltaisiin neljään luokkaan, tämä johtaisi automaattisesti parempaan hintaan järeällä tukilla.

  • Panu Panu

    Eikös se puun ostaja ole asiakas.

    jees h-valta

    Heh, teoriassa kyllä näin kun Panu meinaa mutta käänteisilmiöstä kaiketi voidaan tässä mainita kun me myyjät ollaan vähän eri ”statosfäärissä” tähän isojen imperiumiin verrokkina. Tai sitten ollaan jo aikaa päästetty asiat pahoinpäin. Meidän tosiaan kuuluisi kaupata ”tavaramme” omilla ehdoillamme ja metsäteollisuuden koittaa meiltä sitä niillä ehdoilla ostaa. Mutta en nyt aivan kurkottele kuuta taivaalta joten alkuperäaiheeseen tai sen versoja jatkaen.

    Hiluxmetsuri

    Lidl-esimerkistä käytännön sovellukseen: MOt kuskailisi ostaotoimihenkilöitä ostobussilla ympäri maakuntaa. Aina välillä pysähdyttäisiin leimikon ostoon ja tapaamaan pasikuikkaa. Sitten matka jatkuisi kahvitarjoilun kanssa seuraavalla palstalle, jossa ostomies vietäisiin metsään ihastelemaan kauniita puita.

    Ostobussiin voisi ottaa koko seudun ostajat ja myyjät. Olisi mukavaa jutustella, syödä kotlerileipiä ja juuva kahvia sekä myydä ja ostaa puita. Tulisi sekä sosiaalinen että taloudellinen puoli kuntoon. Kuuluisa koordinatiokin paranisi. 🙂

    Miten olisi?

    suorittava porras suorittava porras

    Lainaus :

    ”” Meidän firma ei vaadi ennakkoraivausta.””

    Kerrohan Taneli , kuinka kauan tuon lainauksen sisältämästä viestistä on aikaa ?

    Ennakkoraivauksesta ei keskustella liikaa niin kauan , kun hakkuuita ei voida tehdä kannattavasti tai työjäljen osalta vähintään tyydyttävästi raivauksen puutteista johtuen .

    Aivan uutena tekijänä kuvioihin on tullut yrittäjän vastuun korostuminen virheellisesti tai hakkuuvaurioiden osalta heikosti toteutetuissa hakkuissa . Lakitupa kutsuu ja rahallisia sanktioita seuraa , jos työn taso ei vastaa kriteereitä . Hakkuuta haittava aluskasvos vie arvot helposti sallittujen rajojen ulkopuolelle ja tekijän jopa leivättömän pöydän ääreen .

    Riskikohteita on tulossa valtakunnan metsien inventointitulostenkin perusteella enenevässä määrin työkohteiksi , joten ei liene turhaa esittää , että hakkuuolosuhteet tarkistetaan ja laitetaan tarvittaessa kuntoon ennen hakkuun aloittamista . Hyvään tuuriin ei enää kannata luottaa puukauppatilanteessa . Viimeistään epäkelpojen leimikon osien jääminen hakkaamatta avaa puun myyjän silmät todellisuuteen , jossa elämme tänä päivänä.

    Puun takaa

    Suorittava on oikeassa.
    Nyt elämme uuden metsälain aikaa ja toimenpiteet ovat sen mukaisia.
    Täällä on aivan turha elää menneisyydessä.
    Nyt pitää katsoa asioita vain eteenpäin.

    Panu Panu

    Toisaalta eteenpäin katsoessa näen, että koneet ja miehet kehittyvät niin, että yhä haastavampia leimikkoja saadaan järkevästi korjattua. Raivaussahan kanssa hääriminen jää pikkuhiljaa historiaan.

    Puun takaa

    Siinä metsänomista tosin pettää vain itseään.
    Kyllä raivaaminen on jatkossa vieläkin kannattavaa kuin tähän asti.

    jees h-valta

    Oma kertomani kauppa tehtiin 3.6. ja ympättiin vieläpä hinnantarkistusurallekkin. Kun Tanelia moitittiin vanhasta asian tilasta ei kait tämä nyt sentään ole liian vanha?!
    Eikä kysymystäkään mistään ennakkoraivauksista. Ja kuten kerroin ojan syrjät varsinkin hyvinkin puskittuneet. Tehty aukkokin kuitenkin aivan normaali puskia ja pieniä lehtipuita aluskasvoksena kasvattanutta. Suorittavan on turha pullistella. Tuo ei vain ole vieläkään muuttunut ”automaattitoiminnoksi” eikä varmaan ikinä muutukkaan.
    Ennemmin uskon juuri Panunkin mainitsemaan kaluston kehittämiseen josta on jo esimerkkejäkin saatu käytännössä käytössä olevilta. Puuntakunen taitaa myös alkaa pettää sekä itseään että palstalaisia ”automaattitoimivalla” beesauksellaan.
    Hiluxmetsurilla muuten hieno jatkumo Lidl-aiheeseen.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Täytynee taas peesata Jees H-valtaa. On aivan mahdollista että tulevaisuudessa raivaus on esim. vain yksi moton työvaihe.

    Meinaako joku tosissaan että kun vesureitten ja vastaavien jälkeen tulivat raivaussahat, että kehitys puhallettiin poikki siinä vaiheessa ja mitään uutta ei raivaukseen sitten enää tule????

    Meidän on vain niin vaikea kuvitella näitä uusia keksintöjä ja kehittelyjä.
    50-luvun alussa oli vaikea kuvitella, edes moottorisahan myöhempää täydellistä läpimurtoa, motoista puhumattakaan.

    Yleensä nuori ihminen kuvittelee, että maailma on valmis nyt. Vanhemmalla on se etu että hän on jo nähnyt tarpeeksi monta muutosta, niin niitä voi olettaa olevan lisääkin tulossa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    suorittava porras suorittava porras

    ## ”,,,että koneet ja miehet kehittyvät niin, että yhä haastavampia leimikkoja saadaan järkevästi korjattua. Raivaussahan kanssa hääriminen jää pikkuhiljaa historiaan.”##

    Koneet todellakin kehittyvät niiden asioiden suhteen , joihin ne on alunperin tarkoitettu eli katkonnan , karsinnan , mittauksen ja kuljettajan ergonomian osalta . Myös koneiden hinta ”kehittyy”.

    Hakkuun yhteydessä tapahtuva raivaus ei tule yleistymään , koska raivaus oikein toteutettuna on tehtävä vähintään vuosi ennen hakkuuta.

    Lisälaitteiden osalta käyttäjien mitta alkaa olla täysi .
    Kantokäsittely – ja joukkokäsittelylaitteistot ovat tästä surullisina esimerkkinä . Kantokäsittelyn aiheuttamista kustannuksista korvataan vain kolmannes ja joukkokäsittelyominaisuus ei toimi lehtipuuvaltaisilla kohteilla , mutta taksaa on ”tuottavuuden kohoamiseen” vedoten laskettu yleisesti joukkokäsittelykohteilla , vaikka kehitys on aivan päinvastainen . Koneessa , jolla työskentelen , jokkokäsittelyominaisuus on ollut tarpeeton 99,9 % työajasta .Voisi hyvällä syyllä sanoa investointia jopa turhaksi .

    On siis ainakin kaksi merkittävää tekijää , jotka estävät hakkuun yhteydessä tapahtuvan raivauksen yleistymisen. Maksajaa ei työvaiheelle varmuudella ole ja työn ajoitus on väärä .

    Kaikeksi onneksi raivattujen kohteiden määrä on ollut selkeässä kasvussa ja ajoituskin alkaa olla kohdallaan . Myös hieman hankalampien kohteiden aikaan perustuva hinnoittelu yleistyy . Tämä jälkimmäinen vaihtoehto tosin näkyy myös kantohintojen kehityksessä. Raivaussaha ei jouda nurkkaan vielä pitkään aikaan.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 185)