Keskustelut Luonto Puuntuottajan vinkit monimuotoisuuden lisäämiseksi

Esillä 7 vastausta, 81 - 87 (kaikkiaan 87)
  • Puuntuottajan vinkit monimuotoisuuden lisäämiseksi

    Taustaa eimerkiksi:

    Mitä voitaisiin puuntuottajina tehdä enemmän että sataisiin parannusta tuohon (tai mihin muuhun vaan) monimuotoisuutta, ympäristön tilaa tms. liittyvään aiheeseen?

    Voisi olla hyödyllistä tulevaisuutta ajatellen että, vaikka vain imagosyistä, voitaisiin paukutella henkseleitä että kotipesä on kunnossa tai ainakin tulossa parempaan kuntoon. Siivet poikki helposti leviävän väärän tiedon lennolta ja tietenkin perimmäisenä metsäluonto piirun verran monipuolisemmaksi ts. paremmaksi.

    Aloitan velvoitettuna itse, tässä kohtaa pientä mittakaavaa korostaen.

    Raivasin juuri pari hehtaaria, oikeastaan jo NMH:n puolelle meni. Rankasavottaa polttopuuksi. Melkein jokaiselle aarille jäi miehenmittainen koivupökkelö (siis tekemällä tehty, jos ei luomua sattunut olemaan) pystyyn lahoamista odottamaan. Jokaiselle hehtaarille jäi 5 kuusiturkkimaista -tiheikköpuskaa, kooltaan 2-10 m², olevinaan riistatiheiköksi.

    Mielestäni maisema, puun tuotanto, metsätalouteni tai oikein mikään muukaan ei kärsinyt lainkaan tästä pienimuotoisesta piiperryksestäni.

    yt Gunnar
    pipertävä puuntuottaja, realisti

  • Visakallo Visakallo

    Minulla ei ole lintujen suhteen intohimoa mihinkään suuntaan, vaan aito kiinnostus asioiden syy- ja seuraussuhteisiin. Kesäretkeläisten kanssa liikuimme useilla eri-ikäisillä ja aika ”haravoiduilla” kuvioilla. Jostain syystä juuri näillä samoilla alueilla on pitkään ollut runsaasti kanalintuja. Tämän takia minä hämmennyn, kun sanotaan metsien tehokaan hoidon olevan haitaksi lintukannoille. Vielä enemmän olen hämmästynyt, kun Revan tapaisten toimesta lähdetään perustelemattomalle solvauslinjalle. Mikä estää näiden asioiden lähemmän tarkastelun opittujen hokemien sijaan?

    harrastelija harrastelija

    Reva: ” Kokonaisuutena sattaa vaatia uuden puuntuottajasukupolven, joka on paremmin perillä luonnonarvojen suhteen. Ihan kun pitäisi olla käytännön tasolla, eikä vaan juhlapuheissa ja julkilausumissa. Mahdollinen tilanteen paraneminen tuota kautta saattaa viedä vuosikymmeniä.”

    Enpä panisi ”uuden puuntuottajan” varaan kovin paljon. Yhä enemmän uusi puuntuottajasukupolvi asuu kivikylässä ja tuskin edes on käynyt perintömetsässään, tosin ammattihenkilöt tekee sen käytännön työn. Kyllähän metsänsä keskellä asuva ja siellä työskentelevä ymmärtää linnuista, oravista ja monimuotoisuudestakin vähän luonnon läheisemmin kuin kirjanoppineet.

    Puuki

    Metsälintukatoon on vaikuttanut eniten supikoirien ja haukkojen ilmaantuminen metsiin.

    Metsien käsittelyn muutokset  vaikuttaa vasta toissijaisesti mutta on silläkin oma merkityksensä.

    mehtäukko

    Kyllä. Supikoirat,minkit.Kanahavukat yksi pahimmista ympärivuotisista tappajista.

    puunhalaaja

    Kyllähän metsänsä keskellä asuva ja siellä työskentelevä ymmärtää linnuista, oravista ja monimuotoisuudestakin vähän luonnon läheisemmin kuin kirjanoppineet.

    No ei tuo nyt mikään automaatio ole. Joissakin tapauksissa noin, joissakin ei.

    Supikoirien, minkkien ja ehkä haukkojenkin lisäksi pitää mainita tässä yhteydessä varislinnut. Asia jakaa luontoihmisiä, itse näen positiivisiakin puolia esim. tuossa naakan pyynnissä.

    Gla Gla

    Visakallo: ”Minulla ei ole lintujen suhteen intohimoa mihinkään suuntaan, vaan aito kiinnostus asioiden syy- ja seuraussuhteisiin.”

    Noiden selvittämiseen ei minulla osaaminen riitä, sen verran monimutkaisesta kokonaisuudesta on kyse. Siksi haluan pitää huolen siitä, että omassa vallassani olevilla alueilla on luontoarvot otettu huomioon mahdollisimman hyvin. Kun kohtuullinen määrä lahopuuta, sekapuustoa ja erirakenteisuutta taatusti on tässä suhteessa hyvä asia ja monesti niiden tuottaminen ei kustannuksia aiheuta, miksi en niistä huolehtisi. Ja miksi en peräänkuuluttaisi edellytyksiä noista asioista huolehtimiseen. Vaikka en numeroiksi asiaa osaakaan muuttaa, luonnon sukkessiossa olevat periaatteet on ties miten pitkän ajan kuluessa kehittyneet ja niitä kannattaa kunnioittaa. Tästä syystä esim. koivun kasvatuksen edellytysten parantuminen loisi edellytykset ottaa nykyistä paremmin huomioon luontoarvot. Samalla seuraavan sukupolven puuston synnyttäminen luontaisesti koivikon alle parantaisi metsätalouden kannattavuutta ja toisi luontoarvojen kannalta tärkeää erirakenteisuutta talousmetsään ilman, että tarvitsee hypätä mihinkään jk-hörhöilyn kelkkaan.

    Se, että joku tietää nykyisen tasarakenteisen metsätalouden menetelmien olevan riittävän hyvä luontoarvojen kannalta, on minusta huolestuttavaa.

    sitolkka

    Enää ei ole maaseudullakaan sellaisia pikkupoikia, jotka pitävät jouskareilla ja ilmakoilla varislintuja kurissa. Ei varisten pesät nykynuorisoa kiinnosta ja eihän se kyllä olisi nykyään laillistakaan.

Esillä 7 vastausta, 81 - 87 (kaikkiaan 87)