Keskustelut Metsänomistus Pystykaupan korruption satoa: väärä tehokkuus, väärät koneet

Esillä 7 vastausta, 61 - 67 (kaikkiaan 67)
  • Pystykaupan korruption satoa: väärä tehokkuus, väärät koneet

    Pystykauppa on tuonut puunkorjuuseen lähes uskomattoman taloudellisen sokeuden. Tehokkuus ymmärretään määrätehokkuudeksi kustannustehokkuuden sijasta. Kustannusten minimointi ei ole viiteenkymmeneen vuoteen ollut puunkorjuun tehostamisen tavoitteena. Sen sijasta on tavoiteltu korkeaa työn tuottavuutta, jota on mitattu työtunnin kuutiometreillä, työn tuotoksella.

    Määrätehokkuus on neuvostoliittolainen tehokkuuden mittari. Neuvostoliiton 5-vuotissunnitelmissa taloustavaroiden tuotantotavoitteet asetettiin tonneina. Sen tuloksena valmistettiin painavia kattiloita.

    Puunkorjuun tehokkuuden tavoite asetettiin kuutiometreinä. Sen tuloksia ovat raskaat metsäkoneet.

    Työmäärän otti tehokkuuden tavoitteeksi maan johtavista metsänhoitajista koottu komitea. Komitean pääsihteeri oli metsäntutkimuslaitoksen professori.

    Määrätehokkuuden tavoite edellytti maksajan eristämistä korjuusta, sillä maksaja – puunmyyjä – ei valinnut korjuu-urakoitsijaa korkean työmäärän vaan matalien kustannusten perusteella. Maksaja eristettiin puun pystykaupoilla. Siitä alkoi pystykaupan korruptio, metsäyhtiön puunkorjuu isännättömällä rahalla.

    Korjuu-urakoinnin kustannuksissa metsäkone häviää metsävarustetulle maataloustraktorille, vaikka sen tuntituotos on korkeampi. Tehokkuuden mittaaminen työmäärällä ei ota huomioon metsäkoneen hinnan korkoja ja lyhennyksiä eikä lavettikuljetuksen ja puunhankintaorganisaation kustannuksia.

    Määrätehokkuutta alettiin toteuttaa mahtikäskyllä. Tapio antoi vuonna 1968 määräyksen, että kaikkien yksityismetsätalouden laitosten ensisijainen tehtävä on metsätraktoreiden työllistäminen. Myös metsäntutkija Matti Kärkkäinen kantoi huolta samasta asiasta. ”Metsätraktorin pääomakustannukset ovat niin korkeat, että se on pidettävä töissä, kun taas maataloustraktorin pääomakustannukset ovat niin vähäiset, että sitä voidaan seisottaa”.

    Lauri Vaara

  • Jovain

    01.01.2016 edellä, asiaa mittauksesta.
    Se voi olla vähän sama vaikeus teollisuudella kuin metsänomistajalla, ettei luoteta.
    Puukaupan ja korjuun eriyttäminen ei pitäisi olla mikään ongelma. Ongelma ei pitäisi olla myöskään mittauksen yhtäläistäminen. Onhan se aika uskomatonta, että teollisuus pidättää hakkukonemittauksen omana monopolinaan ja ei hyväksy sitä metsäomistajien vastaanottomitaksi.
    Jos uusien määräysten mukaisella mittalaitteella ja menetelmällä saadaan mittauksen tekninen puoli ja sen valvonta kuntoon. Se ei kuitenkaan estä kokonaispuustoon kohdistuvia puutteita. Sen lisäksi, että mittausta ja sen luotettavuutta kehitetään ja se, että puukauppaan ja korjuuseen liittyy korruption ohella myös pöllimistä, on mittauksen valvontaan kiinnitettävä entistä enemmän huomiota. Mm. ennakkoon tehdyillä puukaupan perustana olevilla arvioilla puumääristä, ei liene juurikaan juridista merkitystä.

    jees h-valta

    Puukin ajatuksen ymmärrän mutta mikähän osuus metsän omistajalla tähän laadun kasvatukseen ainakaan kaikilta osin onkaan?
    Eikö sen sahurin kuulukkin jostain saada parempaakin katetta?
    Jos tänäpäivänä sahurin leivän päälle tuskin tipahtaa juuri muuta kuin ylähuuli niin kait se luonnon tuottamasta sivuun plokattu parempi tukki ainakin minun puolestani saa tuoda sahurille sen voin ja leikkeleetkin sinne leivälle. Jos kaikki ulosmitataan ne loputkin sahurit katoaa.

    Jätkä pätkät

    Onhan suomen metsäomistajien valoisa tulevaisuus siinä että tuotetaan perhanasti huonolaatuista mäntykuitua hintaa 14 € / motti. Sitä kun kasvattaa 10 mottia vuodessa, saa jopa 140 € :n tulon vuotta kohti.
    Hyvälaatuisen männikön kasvattamisessa ei tietenkään ole mitään järkeä, vaikka sekin kasvaa 10 kuutiota joka vuosi.
    Kun sshen männikköön tekee ensiharvennuksen silloin, kun päävaltapuut ovat max 14 cm D 1,3, iskee runkoluvun 800 r / ha:iin, pystykarsii parhaita runkoja 400 kpl / ha ja lannoittaa. Kasvu ohjautuu silloin vain noihin 800 runkoon.
    N. 15 vuoden kuluttua harvennetaan karsimattomat puut pois, ne ovat siinä vaiheessa n. kuution puita (yli 20 cm D 1,3) – ja lisälannoitusta.
    Pian puut ovatkin yli 40 senttisiä ja voidaan alkaa myymään niitä.
    Firmat, joilla on viilun höyläystä tai sorvausta, kilpailevat tukeista. Samoin erikoissahatavaraa tuottavat yksiteräisellä sahaavat.
    Pieni linjasahakin voi kiinnostua, jos erä on riittävän suuri.
    Tuollaiset tukit kiinnostavat myös puusepän teollisuuden sahaajia, koska oksattomasta 100 mm:n laudasta saa enemmän rahaa kuin 50 x 150 mm:n US soirosta.
    Suomen sirkkelisahat sahaavat kaupallisesti yli 2 miljoonaa kuutiota joka vuosi. Suuri osa siitä on erikois-sahattua tilaustyönä tehtyä tavaraa, jota ei suursahoilta saa.
    Esim Stamwarea sahaavia sahalaitoksia on suomessa erittäin vähän. Samoin ratapöllejä ei suursahat sahaa.

    harrastelija harrastelija

    Otsikon mukaista asiaa en oikein ymmärrä, eikä se kesustelussakaan ole avautunut näin harrastelijalle?

    Mielestäni korruptio tarkoittaa lahjontaa jossakin muodossa.
    Joskus markkinoinnissa ollessa lounas oli korruption alarajana. Sen päälle menevää voi pitää jo lahjontana = ostajapuoli on syyllistynyt korruptioon ja myyjä syllyttäjänä.

    Kuka pystykaupassa syyllistyy korruptioon?
    * myyjä ottaa ostomieheltä konjakkipullon?
    * myyjä lahjoo ostomiehen jollakin tavalla?
    * konemies tarjoaa yhtiön edustajalle tarjouksen myötä laivamatkan?
    * yhtiön edustaja paljastaa kaveriurakoitsijalleen muiden tarjoukset ns. ystävän lahjana…

    Mikä tuossa pystykaupassa on korruptiota?
    Yhtiöiden välinen sopiminen on jo sitten karenssia.

    Jovain

    Aivan, MTK:n pitäisi toimia vastavoimana, mutta eihän MTK niin toimi, vaan se toimii edelleen alisteisena vastavoimalleen, eli teollisuudelle ja on ollut hyväksymässä lainsäädäntöön vapaan kilpailun estäviä rajoituksia. Niitä on nyt poistettu lainsäädännöstä, tullut voimaan tämän vuoden alusta, mutta tiedossa ei ole, pyrkiikö MTK avaamaan vapaan kilpailun puukaupan ja korjuun markkinoilla. Osuuskunta ja osakeyhtiö pohjalta se on nyt mahdollista.
    Pystykaupan järjestelmä on hyvä järjestelmä, se toimii oikein hyvin. Se toimii teollisuuden monopolina, mutta siinä on se pieni ongelma, joka sulkee metsänomistajat ja muut vapaat kilpailijat sen ulkopuolelle. Luulisi tällaisen ongelman olevan jollain tavalla yhteen sovitettavissa, ettei hyvin toimivaa järjestelmää tarvitse lähteä, ainakaan logistisesti kovin paljoa muuttamaan.

    MIISU4F MIISU4F

    Pari viestiä taaksepäin:

    ***Mikä tuossa pystykaupassa on korruptiota?
    Yhtiöiden välinen sopiminen on jo sitten karenssia.
    Lähetetty: 04.01.2016
    Lähettäjä: harrastelija***

    Tarkoitatko kuitenkin karenssilla= kartelli?

    =)

    harrastelija harrastelija

    Hyvä Miisu 🙂
    Monesti vähätukkaiselta kysytään, että mihin tukka on lähtenyt?
    Vastaus siihen on, että tukka ja järki ei asu samassa päässä!
    Seuraava kysymys koskee sitten meikäläistä:
    – kumpi lähti ensin 🙂

Esillä 7 vastausta, 61 - 67 (kaikkiaan 67)