Keskustelut Metsänhoito Raivaussahan terän teroitus

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 70)
  • Raivaussahan terän teroitus

    Merkitty: 

    Miten hyvin teiltä onnistuu raivaussahan terän teroitus? Itseltäni heikosti. Terä toimii uutena hyvin mutta läheskään samaan ei ole paluuta teroittamalla. Tästä syystä tulee aika usein ostettua uusi terä, joka ei onneksi ole kovin kallis.

    Tällä hetkellä minulla on käytössä Stihl Woodcut 200mm (tuplakolo). Uutena se oli paras terä mitä minulla on ollut ja upposi puuhun kuin veitsi lämpimään voihin. Viime viikonloppuna raivaus oli välillä tuskallista terän heikon purevuuden takia ja välillä se tökkäsi vastaan tavalla joka viittasi liialliseen ottavuuteen.

    Katsoin äsken tämän Metsälehden ohjevideon enkä mielestäni ole tehnyt ainakaan isompia virheitä.

    Ehkä viila pitäisi nostaa ylös takaisinvedossa mitä en ole tehnyt. Haritusta en ole tehnyt yhtä huolellisesti kuin videolla.

    Löytyykö hyviä vinkkejä miten raivaussahan terän saisi pidettyä uuden veroisena?

  • mehtäukko

    Kyllähän eri terien teroitus ja haritus ovat perusasioita, jos välineitä käytetään. Sahasit puoltavalla puukkosahalla, tylsällä moottorisahan ketjulla tai harituksen häivyttämällä tylsällä raivaussahalla, sen puolustelu  kuvastaa tyhjyyttä hatun alla.

    jees h-valta

    Tyhjyyttä hatun alla kuvastaa myös into yrittää kääntää juttua riitaa haastavaan suuntaan vaikkaa aihetta ei ole olemassa. Minä en ole puolustellut raivaamista tylsällä enkä harittamattomalla raivaussahan terällä vaan peräänkuulutin vain työtapojen toisenlaistakin kantaa. Ettei aloitteleva mo esim. ala kauhistella noiden teknofriikkien tuhertamista asiassa joka ei sitä kaipaa likikään tuohon videonkaan esittämään malliin. Kun on uusi saha ja uusi terä siinä paikallaan kannattaa vaikka ottaa muutama kuva terästä uutena jos ei luota muistiinsa. Ja koittaa pitää se hyvin kevyillä toimilla samassa tällissä. Haritusta on vaikea kuvata mutta kuten Jätkä mainitsi on tuo milli varmaan lähellä huippuhyvää tasoa molemmille puolille. Mutta vähempikin piisaa eli ei kannata olla sen asian kanssa sen enempää huuli pyöreänä vielä ensimmäisiä palstojaan raivaillessa. Kokonaan lataksi se tuskin menee lainkaan mutta jos terä alkaa polttamalla mennä voi koittaa taitoaan harittaa tai sitten lampsia kauppaan ja ostaa uusi terä. Vanhan voi viedä vaikka sahan huoltoon jos siellä on asian osaava kaveri. Se vaatii kunnon metalliset  harituspihdit ja hiukan mittailua työn kuluessa. Mutta valitettavasti ammattityö varmasti maksaa uuden terän verran.

    mehtäukko

    ”Muutaman vuoden saa sahata samalla harituksella kunnon terällä.”

    ”..jos terä alkaa polttamalla mennä voi koittaa taitoaan harittaa tai sitten lampsia kauppaan ja ostaa uusi terä.”

    Oikeita työtapoja ja -ohjeita on olemassa, jotka jokaisen kannattaisi heti alusta alkaen omaksua. Sitten on nämä jauhajat, joista ei saa kukaan selvää.

    e-salo

    Ihan oikeassa elämässä tullut vastaan semmonen tapaus että firmalle päätyönään raivaussahatöita tekevän metsurin poika teki kesätöinä isänsä sahalla raivausta koko heinäkuun ajan. Ei ollut viilannut sahaa koko aikana. Oiskohan isänsä neuvonut että ei tarvii viilailla…

    Metsuri motokuski

    Eihän tuosta asiasta kannata elämää suurempaa tehdä. Tilhin terän laatikossa on viilausohjeet. Niillä pärjää ihan riittävästi. Ne jotka työkseen sahaa menee tuosta vähän pitemmälle ihan niin kuin joka työssä.

    arto arto

    Aikoinaan messuilla esitelin mm raivarin terän kunnostusta. Oikein haritettu ja teroitettu terä kiinosti naisia enempi kuin miehiä. Miehillä oli ylesin kommentti liikaa haritusta. Sitten mitattiin oli tulos yllätys. Jälkeen päin nähnyt muutamia kertoneet että olit oikeassa. Eräs nainen kiitteli paljon oli saanut pihalta pois puu puskia. Ennen oli terä juminnut . Yli 40 v sahailtu suhteelisen paljon päätyönä jotain on opittu.

    Tolopainen

    Sehän on Artokin  hitaanlainen eläkeukko metsätöihin. Hiukan pitäisi päivittää  päivätuloksia vastaamaan todellisuutta

     

    arto arto

    Vielä jaksaa puurtaa ihan hyville palkoille. Palautuminen kestää hiukan kauemin kuin nuorena.

    Nostokoukku

    Suutarit pysyköön lestissään. Harrastelijoista ei taida olla neuvomaan arton kaltaista ammattilaista. Vaikka askel olisikin jo lyhentynyt, luulempa että harrastelijan askel on 1/4 arton askeleesta.

    Tomperi

    Täytyisi jossakin messuilla järjestää kilpailu, kellä  terävin terä.  Esim. terä laitetaan laitteeseen  ns laboratorio olosuhteisiin ja katsotaan millä nopeudella kukin terä optimaallisimmin ja nopeimmin  leikkaa puuta.  Luulisi osaamista löytyvän Lappeenranta Lahti  Otanniemi akselilta ko  homman toteuttamiseen.   Täytyy muistaa se tosiasia että jos on oppinut tylsällä tai huonohkolla terällä sahaamaan raivaussahatöissä niin oikein terävällä ei pysty sahaamaan,  Raivaussaha työhön  liittyy ns pyhäkolminaisuus;  Terä-Kädet-Jalat.  Kaikkien olisi oltava somasti Balanssissa.  Todettu on.  Yhtäkään Hyvää videota en löytänyt ko asiasta.  Enkä vielä löytänyt opettajaani, metallipuoleninsinööriä, toiveissa kumminkin on hänen löytäminen.

    Oishan se noloa tietysti jos metsälehti lähtee tätä viemään eteenpäin ja paljastuu asiantuntumuksen köpelyys toisaalta eikös se ole salassa pidettävää tietoa millä pinnoitteella kitkapienin joten annetaan tämän keskustelun jatkua auvvoisiin aikoihin saakka,,,, en tiedä onko se swix vai rex tai mitä niitä onkaan luistavimpia…   Ei tupelot hyödy huippuvälineistä.

    Arto on polulla jolta älköötte ottako häntä pois.

     

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 70)