Keskustelut Metsänhoito Raivaussahan terän teroitus

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 70)
 • Raivaussahan terän teroitus

  Merkitty: 

  Miten hyvin teiltä onnistuu raivaussahan terän teroitus? Itseltäni heikosti. Terä toimii uutena hyvin mutta läheskään samaan ei ole paluuta teroittamalla. Tästä syystä tulee aika usein ostettua uusi terä, joka ei onneksi ole kovin kallis.

  Tällä hetkellä minulla on käytössä Stihl Woodcut 200mm (tuplakolo). Uutena se oli paras terä mitä minulla on ollut ja upposi puuhun kuin veitsi lämpimään voihin. Viime viikonloppuna raivaus oli välillä tuskallista terän heikon purevuuden takia ja välillä se tökkäsi vastaan tavalla joka viittasi liialliseen ottavuuteen.

  Katsoin äsken tämän Metsälehden ohjevideon enkä mielestäni ole tehnyt ainakaan isompia virheitä.

  Ehkä viila pitäisi nostaa ylös takaisinvedossa mitä en ole tehnyt. Haritusta en ole tehnyt yhtä huolellisesti kuin videolla.

  Löytyykö hyviä vinkkejä miten raivaussahan terän saisi pidettyä uuden veroisena?

 • jees h-valta

  Tänään taas pohjois-satakunnan palstalla koivikko/haavikkoa raivaamassa. Muuten kiva työkeli mutta tuo kevyt pakkaslumi tupsahtelee herkästi käsille ja niskaan. Kuusipuskat pahimpia kastelemaan vaatteet. Mutta kyllä se valoisa aika tuli aika hyvin hyödynnettyä ja valmistakin tuli taas mukava pätkä. Saha vei puuta siististi, ei tarvinnut hakata eikä koittanut nykiä. Tarkkoja poistoja sai toisen rungon vierestä lukuisia. Nyt oli senverran järeämpää että tankki kesti vain 2,5 tuntia. Yleensä on mennyt melkein kolme. Varatankkina tosiaan litteä mehupullo pensaa joten ei tarvi välillä autolle lähteä rämpimään. Paljon on kannon nostoalue ottanut koivua mutta onneksi siitä paljon on raudusta. Ne onkin paikoin metkasti syrjäyttäneet istutushaavat jotka ovat jääneet osa lähes lähtötelineisiin. Mutta siellä on myös komeita haapoja ja ihmeen vähän hirvien syömiä sillä kuviolla. Hieno ja taaja sekametsä jää vielä raivuun jälkeenkin. Tarkoituksella.

  Nostokoukku

  Taidat jees joutua mustalle listalle tai boikottiin. Tunnustuksesi, että rauduskoivu- ja haapataimikossa vähän hirven syömiä edellyttää sitä. Toisaalla keskusteluissa kun on todettu, että ko. puulajien kasvatus on mahdotonta.

  miksuliini65

  No eipä mtään rakettiinseröörien hommaa Jotka sahaa duunisken osaa homman Kuvan mustaterää ei kanntta teroiteilla ajan hukkaa.

  jees h-valta

  Luinko juuri eilen-tänään jostain lehdestä kun joku kummasteli että mihin ne energiapaju ja hybridihaapa hävisivät. Eikö juuri nyt olisi niiden aika? Miksi ei esim. Metsä-Group ota uudelleen ohjelmaansa? Ottajiakin kyllä olisi taimille. Mutta olin tuossa viikolla yhdessä metsätapahtumassa Porissa ja siellä esitin myös koivun latvaläpimitan muutosta seitsemääntoista senttiin. Lupasihan se Groupin kaveri laittaa asian ”korvan taa”. Mutisi kyllä ettei siitä Satakunnassa taida paljon hyötyä olla kun ei ole koivikoitakaan. Mutta esim. minulla on kyllä useitakin hehtaareita koivikkoa jossa jo kannattaisi tuolla toimella alkaa koivua tukiksi tehdä. Mutta tosiaan tuo hirviasia on päässyt karkaamaan käsistä nimenomaan keskusteluissa. Itse ongelma on paisutettu liian suureksi. Monissa paikoissa koivun, haavan, e-pajun, tammen yms. kasvatus onnistuu kyllä. Pientä osumaa saattaa tulla mutta ei merkitse koko kasvatuksen epäonnistumista. Minulla on aina ollut enemmän ongelmaa suojaamattomien mäntytaimikoiden kanssa. Talvisyönti niissä tekee pahempaa jälkeä kuin lehtipuuvoittoisissa kuvioissa.

  miksuliini65

  V,kilga on myös ihan ok terä kuin teroittelet 0.kulmaan terän.

  vmt

  Eilen ja tänään oli ennakkoraivaushommia. Nyt kun päivätkin aika hämäriä, niin hyvin näki aina, kun sahauksessa tuli kipinöitä. Terä ei osunut maahan, mutta oliko sitten noissa raivattavissa raidoissa (niistä tuli kaikki kipinät) hiekkaa osautunut runkoon?

  No, mutta kuitenkin, kipinöiden jälkeen aina huomasi, mitten ei terä pure enää ihan niin hyvin ja kyllä minä parin tunnin sahailuiden välein terän viilaan, kun ei kestä  hermo tylsällä terällä sahailla, vaikka 490:ssä teho kyllä riittää.

  Jätkä

  Ei siinä teho auta, kun terä ei leikkaa. Jotkut puulajit nostavat kiihkeän kasvun aikaan hienojakoista hiesua veden mukana ja se vie terästä sen huipputerävyyden. Myös haapa on kova antamaan kipinöitä.

  vmt

  Sitäpä just Jätkä tarkoitinkin, että oli saha pieni tai iso, niin terän oltava kunnossa. Ja tuo toinenkin ihan todeksi havaittua. Ei voisi viikkotolkulla sahailla viilamatta ja vaikea käsittää, miten jotkut muka voi.

  jees h-valta

  Joka tankkauksella kuuluu terä kevyesti viilata. Turha sitä pensaa on haaskata huonoon leikkuuseen. Haritus taas toimii päinvastoin eli leikkausvastus kasvaa. Mutta toki sekin joskus aina pitää tarkistaa.

  mehtäukko

  ”Muutaman vuoden välein…” tarkoittaa 3-4 vuoden. Voidaanko puhua raivauksista oikein ollenkaan?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 70)