Keskustelut Harrastukset Riistakeskus hirvenpyyntiluvillaan leikkii liikenteessä ihmisten turvallisuudella

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 495)
 • Riistakeskus hirvenpyyntiluvillaan leikkii liikenteessä ihmisten turvallisuudella

  Metsälehti 14.8.2014 uutisoi, että ”hirvilupia hieman viimevuotista enemmän”. Nyt hirvilupia myönnettiin 33 500 kpl, kun vuosi sitten lupia saatiin 32 900.

  Ihmettelen edelleen, voiko pyyntilupiin sidottua hirvenmetsästyskäytäntöä jatkaa loputtomiin, vaikka tilastollisesti on todistettu, että metsästysseurat aina vuosittain anomillaan hirviluvillaan käytännössä määräävät vuotuisten maanteiden hirvikolareiden ja niissä loukkaantuneiden määrän. Ensin pyyntiluvat määräävät talvelle jäävän hirvikannan tason, mistä taas johtuu hirvikolareiden määrä.

  Järjestelmä tuntuu yleisen oikeustajun vastaiselta. Jos hirvenmetsästys vapautettaisiin pyyntiluvista, ei täällaista korrelaatiota pääsisi syntymään. Samalla hirvikanta ehkä voitaisiin saada alhaisemmalle ja siten enemmän yleisesti hyväksyttävämmälle tasolle

  Vuoden 2012 hirvieläinkolaritilaston mukaan maanteillämme sattui 5113 hirvieläikolaria, joissa loukkaantui yhteensä 143 ihmistä. Hirvistä jäi kitumaan varmaan tuhansia. Ko. kolareiden laskennalliset kustannukset yhteiskunnalle olivat tilaston mukaan 58 milj. euroa. Siihen eivät sisälly ruttautuneiden autojen kustannukset, koska autoilijat itse joutuvat maksamaan ne vakuutusmaksuissaan.

  Onko vuotuinen yli 5000 hirvieläikolarin taso metsästysasioista vastaavien mielestä hyväksyttävää, kun otetaan huomioon hirvistä koituvat haitat myös metsien uudistamiselle? Onko tällainen leikkiminen ihmisten turvallisuudella ja omaisuudella Suomessa oikein tai oikeudellisesti edes mahdollista? .

 • suorittava porras

  Hyviä uutisia ! Neljä koiraa on haravoinut harjoitus ja kartoitusmielessä seuramme metsästysalueita. Havainto on saatu vain yhdestä aikuisesta ja vasasta 4000ha:n alueella. Pyyntilupia on viisi . Jahti ei siis ole pyyntiluvista kiinni. Vain hirvet loistavat poissaolollaan. Jahtiin ryhtymisen edellytyksenä olisi 15- 20 hirven esiintyminen nyt haravoidulla alueella.

  Pähkäilijä

  On myös huomattava , että hirvikolareita tapahtuu koko maan alueella , mutta peurakolarit keskittyvät eteläiseen Suomeen . Mitähän tästä voisi päätellä ?

  Suorittava porras
  ##############

  Minä päättelen että Suomen luontoon päästettyä vieraslajia ei ole saatu vielä hävitettyä Etelä-Suomesta.

  A.Jalkanen

  Eihän valkohäntäpeuraa (valkohäntäkaurista) mihinkään hävitetä. Sehän on haluttu riistaeläin. Olkoonkin, että se on mahdollisesti osallinen puutiaisvälitteisten tautien lisääntymisessä eteläisessä Suomerssa – onhan se yksi puutiaisten isäntäeläin.

  Pähkäilijä

  Kävin nelisen tuntia sunnuntaikävelyllä katselemassa miten puolukoita on tulossa ja samalla tapoin puolensataa hirvikärpästä, 9 löytyi vielä saunaan mennessä vaatteistakin. Vielä ei onneksi ole hirvikärpäsihottumaa tai borrelioosia tullut noista ötököistä mutta kyllä tämä luonnossaliikkumista alkaa rajoittamaan ennenkun kunnon yöpakkaset on täällä olleet…

  Suorittava porras voi olla iloinen ettei teidän alueella ole hirviä, ei sitten ole hirvikärpäsiäkään ja taimitkot on jotain muuta kuin pelkästään kuusta.

  jees h-valta

  Peuroja ja kauriita alkaa pyöriä kintuissa kyllä järkyttävä määrä. Niitähän näkee alvariinsa lähes mihin päin vain peltojen reunoja katsellessa. Saavat myös hirvikärpäsiä nekin levitettyä. Aika hurjia riesoja on hommailtu tänne. Joku roti pitäisi noissa vieraslajeissa olla myös metsästettävän riistan osalta.
  Paljon hienompi luontokokemus oli seurustella ukkometson kaas lauantaina uudella tiepohjalla. Juteltiin kuulumiset puolin ja toisin ja olisi tainnut antaa vaikka käsipäivää. Kahden metrin päästä kuljin kaverin ohi ja leppoisia ”naksuteltiin”. Kun menin autolle tuli perässä kuin opetettu koira ja jäi vähän apeana katselemaan kun lähdin ajelemaan pois.

  Gla

  Suorittava porras: ”Hyviä uutisia ! Neljä koiraa on haravoinut harjoitus ja kartoitusmielessä seuramme metsästysalueita. Havainto on saatu vain yhdestä aikuisesta ja vasasta 4000ha:n alueella.”

  Virallisen tiedon mukaan meillä edelleen on n. 70 000 yksilön talvikanta. Liikenneturvallisuustilastojen perusteella voidaan olettaa, että vähintään tuon verran hirviä metsissä liikkuu. Minusta ei siis ole ollenkaan hyvä uutinen, että hirviä ei metsästä kuitenkaan löydy, kun pitäisi alkaa metsästää.

  jees h-valta

  Kummasti ne katoaa juu. Yksi metsästäjä kävi oikein työpaikallani kertomassa ettei taida lähteä metsälle lainkaan kun on hirviä niin huonosti. Kun sanoin että kyllä niitä mielestäni aivan metsästettäväksi on oli kummissaan. Kun kerroin havaintoni sanoi etää nii etten nyt sen pareen tiiä kun en ole sielläpäin käynytkään. Kuullut vain.

  suorittava porras

  Päivän kantarellireissulla taisin nitistää puolenkymmentä hirvikärpästä. En tosin ollut omilla metsästysalueilla . Viime syksynä keräsin sata litraa puolukoita useassa erässä ja tuona aikana kohtasin kokonaista KAKSI hirvikärpästä .
  Näillä suunnilla mänty on olosuhteista johtuen yleisin puulaji . Ovat menestyneet aivan hyvin , vaikka hirviä on olut joskus paljonkin .

  Viime talvena seurasin parinkin perinteisen hirvien talvehtimisalueen tilannetta .
  Jälkiä oli erittäin vähän . Tämän kesän jälkihavainnot ovat olleet samansuuntaisia . Nuolukiviin ei ole koskettu , eikä koirien eteen ole löytynyt haukuttavaa . Muualtakin on kuulunut samansisältöisiä viestejä.
  Nähtäväksi jää , kuinka suurelle alueelle tulee täysrauhoitus muutamiksi vuosksi.

  suorittava porras

  #”Minusta ei siis ole ollenkaan hyvä uutinen, että hirviä ei metsästä kuitenkaan löydy, kun pitäisi alkaa metsästää.”#

  Mikäs uutisessa on vikana..esittäjäkö ? : ) Kahden päivän sitkeiden esiskelyjen jälkeen tavatut emä ja vasa osoittavat melkoista niukkuutta hirvien suhteen. Uutista voi toki jatkaa tiedolla , että kyseisen ”perheen” pää jäi kuukausi siten auton alle ja kuoli.

  William Munny

  Selevä pyy,vai oliko se sittenkin känninen kyy?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 495)