Keskustelut Puukauppa Sahayrittäjän lähivuodet näyttävät synkiltä

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 131)
  • Jean S

    Joku on Keski-Euroopassa miikkamin kanssa samaa mieltä:

    https://www.timber-online.net/rundholz/2019/12/log-yards-are-suddenly-empty.html

    Tolopainen

    Ay liike auttaa sahoja säästämään rahaa, ensin lakko ja sitten vielä 6 pv työsulku. Mekaaninen metsäteollisuus ei kykene mitään yleisen linjan palkankorotuksia mitenkään maksamaan. Meillä on aivan mieletön sopimusjärjestelmä, joka yrittää väkisin väittää, että kaikilla aloilla on ylimääräistä rahaa jaettavaksi. Vaativat jopa valtiota perustamaan uuden viraston sorvaamaan palkankorotusmalleja, miksi eivät neuvottele itse. Kymmenet liitot vääntävät palkankorotus vaatimuksia, joissa ei ole mitään realismia. Yritykset on pääosin myyty jo vuosia sitten ulkomaille, ei niiden omistajilla ole mitään erityisiä intressejä rahoittaa lakkoilevien liittojen palkkavaatimuksia. Järjestelmän vastapuoli on kadonnut kasvottomille rahamarkkinoille. Miksi tuollaisia kulisseja pidetään yllä, jotka eivät toimi ja joista on pelkkää haittaa taloudelle.

    Visakallo Visakallo

    Tilanne ei ainakaan vielä ole kovin paha, koska ainakin meilläpäin kuusitukilla on edelleen hyvä kysyntä ja hinta yli kuudenkympin. 90-luvun laman aikaan kuusitukin hinta putosi pahimmillaan puoleen.

    Tolopainen

    Aika vaikea markkinahintoja on kovin nopeasti laskea, tai liiketoiminta loppuu kokonaan, kun ei saa tukkeja sahalle.

    Jätkä

    Visakallo:”Tilanne ei ainakaan vielä ole kovin paha, koska ainakin meilläpäin kuusitukilla on edelleen hyvä kysyntä ja hinta yli kuudenkympin. 90-luvun laman aikaan kuusitukin hinta putosi pahimmillaan puoleen.”

    Sahalla, joka on tehnyt vuosikausien sopimukset, ei tukin hinnan laskeminen ole huono juttu, mutta ne pystyvät kyllä maksamaan samaa hintaa kuin ennenkin, jos se on sopimuksentekohetkellä ollut sopiva.

    Pienempi puunostaja, jolla on lyhyet toimitussopimukset, saattaa tulla vaihe, että laitos pysähtyy, koska uusien vientihintojen huonouden takia sahaaminen on kannattamatonta. Moni keskisuuri saha lomauttaa välillä koko henkilöstön ja paikan valtaavat huoltofirman asentajat.

    Niin ainakin minä tekisin, jos omistaisin keskisuuren sahan.

    Jätkä

     
    <div id=”mailtoikkunamodalPopupTo” style=”z-index: 1102;”>
    <div id=”mailtoikkunapopupMailContentModal”>
    <div id=”mailtoikkunamailModalToClose”></div>
    <div id=”mailtoikkunapopupToQuestionModal”>What do you want to do ?</div>
    New mail<button id=”mailtoikkunabuttonEmail”>Copy</button><textarea id=”mailtoikkunatextCopyClipboardSelect”></textarea></div>
    </div>
    <div></div>

    Visakallo Visakallo

    Jossakin (ehkä muualla kuin Suomessa) uskotaan vielä puun kysyntään:

    https://www.itahame.fi/Uutiset/art2588026

    mettämiäs

    ”Sahalla, joka on tehnyt vuosikausien sopimukset, ei tukin hinnan laskeminen ole huono juttu, mutta ne pystyvät kyllä maksamaan samaa hintaa kuin ennenkin, jos se on sopimuksentekohetkellä ollut sopiva.”

    Juuri näin, mutta valitettavasti yksikään vientisaha eikä sen asiakas ole tehnyt tällaisia ”vuosikausien sopimuksia”; markkinat eivät kerta kaikkiaan toimi näin. Ei mikään ketjun yksittäinen osa voi sitoutua kiinteään hintaan vuosikausiksi; tulee noutaja huonoimmillaaan tosi nopeasti…

    jees h-valta

    Mettämies erittäin oikeassa. Eihän tässä hektisessä maailmassa enää tuollaisia tee pahinkaan kamikaze-yrittäjä.

    Miikkam

    Ihan harmittaa noitten saharosvojen puolesta kun jää alvit nyt vähentämättä. Toivottavasti jostain saisivat makkaraa leivän päälle.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 131)