Keskustelut Puukauppa Sahayrittäjän lähivuodet näyttävät synkiltä

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 131)
 • sitolkka

  Tästä ne hinnat laskee alle  viiden kympin. Seuraavassa hintahuipussa sitten päästää 55 lukemiin. Alkutuotanto on alkutuotantoa ja raaka-aineen arvo on laskeva.

  pitkät neulaset pitkät neulaset

  195×48 lankku 3,9€/m. Kuutiossa 100m eli 390€/m3. Kyllähän tuolla jo kannattaa lankuista luopua?

  Puuki

  Sahoilla voi olla väliaikaisia vaikeuksia , kun luonnontuhopuuta on liikaa markkinoilla. Jossain vaiheessa se tarjonta vähenee kuitenkin. Isojen alueiden hakkuissa lopulta ei tukit vastaa enää laadultaan tuoretta puuta.

  Keitele oli saanut jonkin palkinnon. Työllistää 500 henk. ja investoinut 200 milj. € 10 vuodessa sahaukseen.  Hyvä että investoivat .

  Kun yhtiöt kertoo liiketuloksistaan, niin kannattaa muistaa että liiketuloksesta on aina vähennetty myös poistot, joita tehdään mm. sahauslinjojen uudistamisesta ym. investoinneista.  Julkisuuteen esitettävä viivan alla-tulos ei kerro ihan kaikkea koskaan.

  Kenttäsahaus taisi hiipua sen takia , kun vaaditaan sertimaksu tai jokin vastaava kallis leimamaksu jotta saa sahata .

  Apli

  Sahasuhdanteilla on tapana ollut olla nopeita, keväällä nähtäneen jo käänne parempaan, hyönteistuhopuut on silloin historiaa sahoille ja myös paperitehtaille ehkä selluksi vielä kelpaa jos sinnekkään…

  mehtäukko

  Noin se menee. Tässä vaan täytyy suunnitella valmiiksi sopivan luonteisia leimikoita. Metsäkäyttöilmoitukset sun muut.

  Jätkä

  pitkät neulaset:”195×48 lankku 3,9€/m. Kuutiossa 100m eli 390€/m3. Kyllähän tuolla jo kannattaa lankuista luopua?”

  – On toki muistettava, etträ tuota tavaraa ei sahata mistään pikkutukista, eikä käytännössä juurikaan alle 25 senttisestä, jotka alkaa nyky-ahneilla metsänomistajilla olla jo liian kauvan olleessa sijoituksessa kiinni.

  Nuo mitat ovat kuivatusta ja mitallistetusta tavarasta, eli ei ihan ”sahatuottoisesta” sahatavarasta, vaan jalostettuhan sitäkin jo on.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Montako kuutiota mäntytukkia tuohon lankkukuutioon piti sahata? 2 – 3 riippuen raaka-aineen laadusta? Sahaaminen ei ole erityisen hyvä bisnes. Tavara pitäisi jalostaa hieman pitemmälle.

  Jätkä

  Tukkia tarvitaan varmaan kolmisen kuutiota, mutta koska lankut ovat noin leveitä, tulee ”poskista” aina 5 -6 kpl lautoja, joiden hinta / kuutio on tietty tuntuvasti pienempi, ehkä puolet tuon lankun hinnasta. Kuivaaminen ja mitallistaminen (höyläys), maksaa tietenkin 20 -30 snt / metri. mutta kyllä tuosta työpalkat saa, hyvätkin, jos homma sujuu kunnolla.

  Remie

  Tuo laskenta menee näin, mitä isompi tukki sitä vähemmän tulee tuota toisarvoista tavaraa. Iso mänty tukki , siitäkin tulee vain neljä yhden millin paksuista pintaa josta jo saa täys-särmäisen oksattoman paneelin jonka leveys voi olla 150mm , joka on litraltaan kaikkein hintavin männyn osa. 180mm tukista tulee valtava määträ toisarvoista tavaraa , pää asiassa pintoja ja puruja jos yritetään sahata 150mm lautaa, joka oksia aivan täynnä jopa mustia oksia. Lautoja tulee ehkä kolme ja kaksi niistä on kelvollisia, tuo yksi joka tulee keskeltä on sahattava keskeltä sydämestä halki muuten lauta joutuu hakkeeksi.  Koskaan ei sydän saa jäädä puun sisään. Tämä käytännöstä , teoria voi olla täysin eri mieltä mutta asia ei kyllä muutu.

  Remie

  A.J , edellisestä voit päätellä kuinka vaikeaa on hukkaprosentin määrittely.
  Pikkutukissa on aina iso hukka prosentti tarpeeksi pieni tukki niin ei tule saheita lainkaan niin silloin hukkaan menee 100%.  Kaikki % 0 ja 100 välillä on käytössä.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 131)