Keskustelut Tekniikka Sähkö

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 679)
 • Sähkö

  Puu kyllä lämmittää, mutta kovasti jo uhkailtu tulevilla sähkökatkoilla.

  Aurinkopaneeli järjestelmiä monenlaisia, ite kattella lataavia, jottei ihan pimiäksi kaikki mee

 • Tolopainen

  Aika erikoinen tilanne, jos TVO käynnistää OL3:sen se saa sähkönmyynnistään vähemmän vuodessa rahaa kuin pitämällä voimalan pois tuotannosta. OL3 olisi tuottanut paljon enemmän tappiota, jos olisi käynyt viimeisen 10v. Kun markkinoilla oli kokoajan liikaa sähkön tuotantokapasiteettia.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Hinnoitteluun yleisökommentti Hesarista koskien sähkömarkkinoita. Periaatteessa puumarkkina toimii samalla tavoin. Oli hyvä artikkeli joka selitti miten sähkömarkkinat toimivat. Sähköpörssi on kauppapaikka jossa tarjotaan ja kysytään sähköä seuraavaksi päiväksi, ja tekoälyalgoritmi laskee hinnat seuraavaksi päiväksi jokaiselle tunnille, noin yksinkertaistaen. Ja sitten tehdään kauppoja.

  Periaatteessa vaikka ei olisi itse pörssisähkösopimuksessa, kysyntäjousto pelaisi kuluttajien eduksi, koska silloin sähköä kulutettaisiin enemmän halpoina tunteina kuten yöllä tai halpoina päivinä ja kalleimmat tuotannot jäisivät vähemmälle. Täten tulevat sähkösopimustarjoukset tulisivat ehkä olemaan kaikille halvempia?

  ”Ei tuotteen hinta tule siitä, että mitä sen tuottaminen maksaa. Tuotteen hinta syntyy siitä, että millä hinnalla kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Ajattele se näin: Kun hinta on edullinen niin löytyy enemmän ostajia, jotka ovat valmiita maksamaan sen hinnan siitä tuotteesta. Sitten nosta hintaa vähän kerrassaan ylöspäin. Hinnan noustessa niitä ostajaehdokkaita alkaa tipahdella pois kun joko heillä yksinkertaisesti ei ole varaa enää maksaa sitä hintaa tai, mikä on yleisempi tapaus, eivät yksinkertaisesti tarvinneetkaan sitä asiaa ihan niin paljoa ja valitsevatkin käyttävänsä rahansa johonkin muuhun sen sijaan. Joka tapauksessa hinnan noustessa ostajajoukko kutistuu.

  Kun hinta nousee siihen kohtaan, missä ostajajoukko kutistuu sille tasolle, missä (lähes) kaikki tarjolla olevat tuotteet löytävät ostajan, niin se on sen tuotteen hinta. Se on sen hinta vaikka tuotantokustannukset olisivat miten alhaiset tai miten korkeat tahansa.

  Toki tuotantokustannukset vaikuttavat tuohon, mutta ne vaikuttavat siihen vain välillisesti. Yritykset eivät ole yhtä tehokkaita valmistamaan sitä tuotetta ja joillekin se tuotantokustannus on siten halvempi ja toisille kalliimpi. Tämä tarkoittaa, että jos hinta laskee, niin vähemmän tehokkaat (eli kalliimmalla tuottavat) yritykset eivät valmistakaan sitä tuotetta enää koska se ei kannata. Tällöin tarjonta vähenee ja hinta nousee, mikä taas tasapainottaa kysynnän ja tarjonnan. Vastaaasti kun hinta nousee, niin aina vain vähemmän tehokkaammat yritykset voivat alkaa valmistamaan sitä tuotetta, koska se muuttuu taas heille kannattavaksi. Tällöin tarjonta kasvaa ja hinta laskee ja taas päästään tasapainoon.” (Petri Kokko)

  http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000008982301.html

  Tolopainen

  Se on turha kuvitella, että markkinat toimisivat sotatilassa normisäännöillä. Yhtä lapsellinen ajatus kuin Euroopan pakolaispolitiikka. Olisi syytä kukkahattutätien jo alkaa herätä.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Hesarissa keskustellaan asiallisesti, muun muassa kotitalouksien sähkövarastoista (akuista). Ne tulevat halventuessan muuttamaan peliä hieman kuluttajien eduksi. Varastoa ladattaisiin halvan sähkön aikaan ja purettaisiin kalliin sähkön aikaan, myös verkkoon.

  Puuki

  Aurinkopaneeleilla ei voi oikein ladata akkuja halvan sähkön aikaan . Tuulimyllytkin pyörii heikoimmin useimmiten yöllä. Mutta vesi virtaa yölläkin hyvin kesäaikaan.  Vesivoimallako niitä sitten ladattanee (?).  Vesi on muutenkin hyvä energiavarasto, lämpöenergiaakin se sitoo hyvin. Esim. kasvihuoneita pystyy pitämään lämpiminä kylminä kevätöinä, jos päivällä lämmitetään  k-huoneissa vesialtaita vastuksilla.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Sähköhän voi olla halpaa milloin tahansa riippuen kysynnästä ja tarjonnasta. Jos pörssistä tai paneelistaan saa halvalla, voi ladata varastojaan tai käyttää sähkösyöppöjä laitteita.

  Itse olen pohdiskellut miten kesämökillä voisi säädellä lämpötilaa jos sellaisen rakentaisi. Pitäisikö isot ikkunat suunnata pois auringosta tai ainakin mahdollistaa niiden varjostus kesällä jollain teknisellä ratkaisulla tai lehtipuilla. Keväällä ja syksyllä paistamisesta taas voisi olla hyötyä lämmityksessä. Pitäisikö laittaa lasitetulle terassille kivilattia joka varaisi lämpöä päivällä ja luovuttaisi yöllä. Ja niin edelleen.

  Scientist Scientist

  Ei aurinkosähkö tarvitse välttämättä kalliita ja lyhytikäisiä (5 v) akkuja. Ylimääräisen sähkön voi myydä verkkoon kaksisuuntaisella mittafoinnilla. Hinta nyt minulla 17 c/kWh. Siirtomaksuja ei tarvi maksaa itse tuotetusta sähköstä.

  Puuki

  Niin voi.   Halpaa sähkö on yleensä n. klo 00-06.  Viime viikonloppu taisi olla koko kesänä ainut aika jolloin oli halpaa myös päivällä.   Lämpöverhoilla voi vähentää lämpösäteilyä ulos talvisin ja kesällä toisin päin estää liian lämmön säteilyä sisään.  Niissä on 2 x;nen  paksu kangas ,( valkonen toiselta puolelta ja tumman sininen toiselta  ja jotain metallilankaa sisällä).   Myös maarkiisit auttaisi asiaa  kesällä.

  Nyt on pörssisähkön hinta 40-60 c/kwh eikä halpene alle 10 c yölläkään.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Täytyy varmaan laittaa mökille sitten verkkosähkö, tuuligeneraattori ja aurinkopaneeli ja alkaa tehdä pisnestä. 🙂

  Jätkä

  Ei ole Joovaan vielä keksinyt, että : Kun aloittaa sähköntuottamisen periaatteella, että laitteisto tuottaa sähköä niin paljon, että sitä menee kuhtuullisesti verkkoon, niin siihenhän liittyy ALV ja Sähkövero! Näin ollen tällainen tuottaja saa silloin, kun ostaa sähköä yhtöstä takaisin, anoa ja saada ainakin ALV:t  takaisin, eli tienata ALV-palautuksilla, ehkäpä Joovaan saa kinuttua sähköveronkin takaisin?

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 679)