Keskustelut Tekniikka Stihlin FS 560 C-EM raivurin valmistus loppui

  • Tämä aihe sisältää 73 vastausta, 29 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 vuotta sitten Avataroksapuu toimesta.
Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 73)
  • Stihlin FS 560 C-EM raivurin valmistus loppui

    Uusimmassa (2021) Stihlin luettelossa mainitaan tämän raivurin kohdalla, että saatavissa ”niin kauan kuin varastoa riittää”.  Eli valmistus on ilmeisesti jo loppunut ja viimeiset myydään pois. Lienee niin, että on liian painava (10,2 kg kuivana)  ja tehoero FS 490 C-EM K raivuriin on pieni (2,8 kW vs. 2,4 kW), joten kysyntä näin isolle raivaussahalle lienee vaatimatonta. Ilmeisesti raivaukset myös tehdään ajoissa, joten isolle laitteelle ei silloin ole tarvettakaan!

  • Itämaan ihme

    ”Ei ole näköjään vielä saatu selvyyttä, mikä on paras raivaussaha.”

    Paras saha on se, mihin sahaaja itse on tyytyväinen.

    Toissa syksynä eräs mökin omistaja haukkui tuon minun huskin 560xpg:n suohon. Hänen mielestään stihlin 170 oli maailman paras saha. Oli tehnyt sillä polttopuuta ja tukkiakin sahannut. Itse olin tietysti erimieltä, mutta pidin mölyt mahassani, kuuntelin sitä ripistystä jonkun minuutin miksi 170 pieksee kaikki muut mallit ja merkit.

     

     

    tamperelainen tamperelainen

    Hermostuin Stihlin 480 ja 460 tehottomuuten,aina piti kierroksia pitäää päällä,jos aikoi jotakin kaataa.Sitten ostin Huski 555,kun 0li 200 e halvempi kuin Stihl490.Huski 555 on ollut kautta aikain paras raivuri ja kokemusta jo 80-luvulta Jonsered  40 lähtien.Viimeksi hankkinut 2kpl Huski 545.Stileihin en enäään palaa,ovat” mopoja”

    Metsänmies

    tamperelainen:”Hermostuin Stihlin 480 ja 460 tehottomuuten,aina piti kierroksia pitäää päällä,jos aikoi jotakin kaataa.Sitten ostin Huski 555,kun 0li 200 e halvempi kuin Stihl490.Huski 555 on ollut kautta aikain paras raivuri ja kokemusta jo 80-luvulta Jonsered  40 lähtien.Viimeksi hankkinut 2kpl Huski 545.Stileihin en enäään palaa,ovat” mopoja”.”

    Juuri näin. tamperelainen on löytänyt mieleisensä merkin ja mallin. Noin sen pitää mennäkin. Tottahan tamperelainen sanoo, että Stihli on vähän laiskan oloinen kiihtymään. Siitä ei ole mitään haittaa, harvoin ainakaan ammattikäytössä saha pyörii tyhjäkäynnillä, niissä on suurimman osan päivästä kierrokset päällä.

    Jätkä

    Molemmat sahamerkit vaativat oman käyttötekniikan. Ne ovat ”luonteeltaan” niin erilaisia. 555 Huskun kytkimen särkee nuuka ja taitamaton käyttäjä, kun päästää terä jopa pysähtymään alvariinsa sahauksien välissä, eli se on urakkamiehen kone. Kun puu katkeaa, pitäisi olla jo tarjota seuraavaa, eikä ihmetellä. Kone kiihtyy siinä mielessä niin ripeästi, että kytkin luistaa kiihdytysvaiheessa, ellei osaa sitä ottaa huomioon.

    Tilhi kiihtyy niin hitaasti, että minkäänlaista vaaraa kytkimen luistamiseen ei ole. Jos sillä haluaa työstää oikein urakkatahtia, ei kaasua saa paljoa hellittää puulta puulle siirryttäessä.

    Meillä oli Oppilaitoksella molempia sahoja ja mukana maakunnassa kärryssä oli parikymmentä raivuria. MO:t sitten kokelivat niillä tehdä taimikonhoitoa annettujen oppien mukaan. Kaikilla oli jo kotona raivaussaha ollut jopa vuosia.

    KUKAAN ei ihastellut Tilhin käyntiä ja tehoa, mutta monet olisivat halunneet ostaa Huskun, joita tosin epäilivät erikoisviritetyiksi sahoiksi. Kerroin kyllä, kuka oli sahat säätänyt ja ammattitaidolla huoltanut, malliksi vielä teroitin muutaman sahan siinä näytösluontoisesti.  Porukat painelivat kurssin jälkeen ostamaan 6,3 millin viiloja, ohjureita ja teriä paikallisesta liikkeestä.

    Mikko Riikilä

    tervehdys

    Tiedoksenne, että Metsälehti koesahasi joulun tietämissä Stihlin uutta FS 561 raivaussahaa. Testijuttu julkaistaan helmi-maaliskuussa.

     

    Itämaan ihme

    Testaamalla se omaan käteen ja sahaustyyliin sopiva saha löytyisi. Ammattilainen pystyy laittamaan sahan kiertoon helposti, omalla kohdalla ensimmäinen ja toistaiseksi viimeinen stihlin raivuri vaihtoi omistajaa 6 ha jälkeen. Ei sopinut itselle.

    Perus metsänomistajalle ei tällaista mahdollisuutta ole, eikä ole välttämättä tarvettakaan.

    Metsuri motokuski

    Metsänmiehellä hyviä havaintoja. Itselläni ihan saman suuntaisia. Tosiaan kyseessä on kaksi eri tyyppistä sahaa ja myös rakennettu toimimaan erilailla. Kaikilla voi kuitenkin leipänsä tienata kunhan valitsee sen mikä sopii parhaiten omalle sahaustekniikalle.

    Jätkä

    Joillakin on niin poikkueksellisia kykyjä piekoneiden (ja isompienkin) -kanssa, että ei oikein tahdo ymmärrys riittää.

    Eräs perikunta (kaksi aikamiespoikaa) on jossain määrin työstänyt Perikunnan metsää, jota on muutama kymmenen hehtaaria.  Minä olen heille hankkinut parinky,,enen vuoden aikana mm. 2 Huskun ammattiraivuria ja 3 Stihlin ammattiraivuria.

    Taimikonhoitoja ja ennakkoraivausta on tehty niin paljon, että sen kaiken olisi kevyesti tehnyt yhdellä raivurilla, eikä olisi kulunut teriäkään varmaan kahta enempää.

    Tahti on suunnilleen sama M-sahojen kanssa. Ammattiluokan Huskuja on hyllyssä useampia (loppuunsahattuina), mutta siihen puoleen en ole vielä joutunut sekaantumaan.

    KeMeRat

    ”Perus metsänomistajalle ei tällaista mahdollisuutta ole, eikä ole välttämättä tarvettakaan.”

    Aika nuuka saa olla jos ei pysty vaihtamaan huonoa työkalua sopivampaan. Tietysti muutama satanen tai touhutonni kuuluu joillekin olevan ”iso raha”.

    Itämaan ihme

    Jos sitä raivattavaa ei ole edes joka vuosi, niin sillä sahalla moni tekee, minkä ovat joskus hankkineet. Touhutonnikin on iso raha, jos sille ole käyttöä vuosittain. Jos sahan vaihtoväli on 20 vuotta ei sitä välttämättä tiedä mikä on itselle hyvä ja mikä ei.

    Monesti saha ostetaan myyjän tai tutun myyntipuheiden perusteella, jos käyttökokemusta on vähänlaisesti.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 73)