Keskustelut Tekniikka Stihlin FS 560 C-EM raivurin valmistus loppui

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 73)
 • Stihlin FS 560 C-EM raivurin valmistus loppui

  Uusimmassa (2021) Stihlin luettelossa mainitaan tämän raivurin kohdalla, että saatavissa ”niin kauan kuin varastoa riittää”.  Eli valmistus on ilmeisesti jo loppunut ja viimeiset myydään pois. Lienee niin, että on liian painava (10,2 kg kuivana)  ja tehoero FS 490 C-EM K raivuriin on pieni (2,8 kW vs. 2,4 kW), joten kysyntä näin isolle raivaussahalle lienee vaatimatonta. Ilmeisesti raivaukset myös tehdään ajoissa, joten isolle laitteelle ei silloin ole tarvettakaan!

 • Metsuri motokuski

  Niimpä. Tämän vuoksi ei olekaan oikein väittää jotain sahaa erinomaiseksi ja toista huonoksi.  Varsinkaan silloin jos kyseinen kapistus on ammattikäytössä. Jos saha ei kelpaa ammattikäyttöön niin silloin voi myös olettaa että jokin ominaisuus ei ole riittävä. Sen vuoksi juupas eipäs väittely kahden tai kolmen ammattisahan välillä on aika turhaa.

  Tee Ström

  Saakohan sektorisuojan vaihdolla tuon 250 mm terän vaihdettua pienempiin malleihin?

  Tiedoksi vaan Oksapuulle: Saa kyllä, tilaat vaan pienemmän sektorisuojan ja ruuvaat 225 millisen terän paikalle. Olen tarkistanut asian stihl – huollosta. Tämä vakioterä, 250 millinen  STIHLin FS 561:ssä on talttahampainen. En ole vielä kokeillut, mutta pitäisi olla selkeästi parempi leikkuuteho kuin kouruhammasterissä.

   

  Tomperi

  Eräs metsuri saha keskustelussa totesi että ison ja pienen sahan ero tulee selvimmin esille tiheissä pajukoissa, tiheiköissä.  Paksuja poistettavia puita on niin vähän ettei sillä ole merkitystä kokonaisuuden kannalta, voi kaataa tai jättää kaatamatta.

   

  Metsänmies

  Markkinoilla on nyt Stihl 561 raivaussaha. Koska saha on suuri numeroiltaan, on tietysti tehoakin kiitettävästi. Mutta niin on myös painoa. Tyhjäpaino ilman terävarustusta 10,2kg. Kun tuohon lisätään polttoaine(0,99l) ja terä, tulee kokonaispainoksi tankkauksen jälkeen noin 11,5 kg. Melkoinen möykky hartioiden painona. 460 ja 490 stihlit ovat pari kiloa kevyempiä ja ketterämpiä käsitellä. Tehoa niissä on normaalissa raivaustyössä riittävästi. Ihmetystä herättää, mihinkä tuota suunnatonta tehoa tarvitaan, kun pienemmälläkin pärjää. Moottorisahoissa asia on toinen . Käsiteltävät puut voivat olla tyveltään 10 sentistä metriin, jolloin eri kokoisten sahojen käyttö on ymmärrettävää. Raivaussahatöissä suurin osa sahattavista puista on alle 5 senttisiä, on vain yksittäistapauksia, että puu on yli 10 senttiä(jossain rästiin jääneessä lepikossa). Ne poikkeustapaukset saa kaadettua pienelläkin raivaussalla, eikä työn tuottavuus kärsi. Onko siis järkevää kantaa painavaa ja tehokasta , mutta myös käsittelyltään kömpelöä sahaa harteillaan vain sen vuoksi, että saa nuo muutamat eteen tulevat suuret puut kaadettua nopeammin?

  Itämaan ihme

  Ei välttämättä metsän raivaukseen ole ensisijaisesti valmistettu. Tehoa 2.8kw sama kun kilpailijan vastaavassa, mutta painoa lähes 1.5kg enemmän tyhjänä.

  Rane

  Tuossa isossa terässä varmaan vie aikaa saada se vauhtiin ja pyörii myös pitkään omalla painollaan.Saattaa sopia hyvin Stihlien moottoreille.

  Jätkä

  On ehkä äkkinäisille yllättävää, että trimmeriä olisi paras pyörittää isolla koneella, sama pätee myös tiheän vesakon niittämiseen, mutta siinä ei tarvita isoja tehoja, vaan isoa terää.

  Paksumpien runkojen kaatamisessa on raivurin 200 millinen terä paras, koska siinä on paljon parempi vääntö, koska terän säde on hieman pienempi.

  Mitatkaapa terän vapaa säde, niin huomaatte, että tuo yksi tuuma halkaisijassa on säteessä vain n. 12 mm.

  Jos ja kun vakiokulmalla 200 millinen terä yltää n, 8 senttiin asti, saa sillä jo täysin poikki reilusti 165 senttisen puun. Kun sen rajan ylittäviä puita on ainakin taimikonhoitokohteissa on varsin rajallinen määrä, saa yleensä pienellä kikkailulla ne harvat poikki, jotka on ihan pakko saada.

  Tiedän, että ”Viron pojat”, jotka eivät käytä mitään Suomessa pakollista turvavarustusta, jos kuvittelevat siitä olevan haittaa – ajavat jopa 400 millisillä terillä. Sellaisella kyllä niittäminen pajukossa onnistuu nopeasti, mutta en alkaisi sellaiseen ilman sektorisuojaa. Sen lisäksi kulmavaihde ja voimansiirto saattaa porsia suht nopeasti.

  Teufelin Zumi

  ”…mutta siinä ei tarvita isoja tehoja, vaan isoa terää.”

  Iso terä tarvii myös ison tehon. Ihan vain massan hitausmomentin ja jarruttavan voiman vipuvarren takia.

  KeMeRat

  Joko joko joko on testattu 561?

  Rane

  Maailmalla näkyy olevan yksi työtapa silputa vesakko pystyyn johon iso Stihli sopii mainiosti.

  Destroying some bushes with Stihl Fs 561 C-EM with 320 mm shredder blade. – YouTube

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 73)