Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Viewing 10 replies - 1,161 through 1,170 (of 2,452 total)
  • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

    Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

    Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

    Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

    Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

    Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

  • Planter

    Mennään sivustolle:
    https://riistahavainnot.fi/sorkkaelaimet/ajankohtaista

    Sieltä löytyy excel tiedosto.
    Riistanhoitoyhdistysten_valkohäntäpeurakannat_2019_2020.xlsx

    Kaikki halvat tabletit eivät pysty lukemaan excel tiedostoja, jos ei aukea niin vika on siinä.
    Jos tietokoneeseen ei ole asennettu exceliä, niin siihen voi asentaa ilmaiseksi microsoftin sivuilta excel viewer ohjelman, jolla voi katsella taulukoita, mutta ei käyttää itse taulukkolaskentaohjelmaa.

    Olettaen, että tiedosto avautuu, niin se näyttää seuraavan viestin mukaiselta.
    Äärimmäisenä oikealla on Luken kanta-arvion perusteella laskettu kannan ennallaan pitävä saalis. Siitä vasemmalla arvioitu vhp tiheys. Kaiketi näiden perusteella riistakeskus myöntää lupia. Jos kantaa halutaan leikata, niin enemmän lupia, kuin tuo ennallaan pitävä.

    En ole huomannut, että jossain olisi julkaistu selkeät tiheystavoiteet, ainoastaan, että tihentymiä pyritään leikkaamaan.

    Taulukon alarenunasta vasemmalta alhaalta voi valita myös riistakeskustason arviot. Riistakeskus ei ole sama kuin hirvitalousalue, vaan maakuntataso.

    Planter

    ex

    suorittava porras

    Myönnetyt luvat hirvien ja vhp:n osalta löytyvät hakusanoilla”hirvenpyyntiluvat 2020/ alueet” . Kyseiseltä sivustolta löytyy myös kartat vahinkojen kohteeksi joutuneista pelloista ,samoin metsästykselliset tavoitteet.

    puunhalaaja

    Kiitoksia vastauksista suorittava ja planter. Olin nuo kaikki löytämänne tiedot jo aiemmin bongannut, mutta edelleen hämärän peittoon jää se riistaneuvostojen asettama tavoite. Sehän tässä on se kriittinen tieto!

    A.Jalkanen

    http://www.riista.fi/category/alueet/

    http://www.riista.fi/varsinais-suomen-hirvielainten-pyyntilupamaara-ylitti-20-000-rajapyykin/

    Sivun alareunassa liitteet. Onhan noita kellistettäviä:

    ”Suomen riistakeskuksen Varsinais-Suomen toimialueelle on myönnetty tulevalle metsästyskaudelle 18 513 kpl valkohäntäpeuran ja 1 552 kpl hirvenpyyntilupaa.”

    Sitten Hämeeseen. ”Aiemmin mainitun perusteella määritellään valkohäntäpeuran talvikannan kestävyysrajaksi Etelä-Hämeessä 4,0 yksilöä /metsästyskäytössä oleva 1000 hehtaaria.”

    Asiakirja on vuodelta 2015, joten uudempikin linjaus voi olla olemassa. Jutussa sanotaan että kanta vaihtelee paljon rhy:iden välillä – toisissa on jopa liki kymmenkertainen määrä toisiin nähden.

    ”Esimerkiksi Urjalan riistanhoitoyhdistyksen alueen keskitiheydeksi arvioitiin metsästyskauden 2011–2012 jälkeen noin 30 yksilöä tuhatta metsästyskäytössä olevaa hehtaaria kohden. Samaan aikaan useiden itäalueen riistanhoitoyhdistysten tiheydet olivat luokkaa 1–2 yksilöä tuhatta hehtaaria kohden. Vastaavaa jakautumista on nähtävissä esimerkiksi Suomen riistakeskuksen Uudenmaan ja Pohjois-Hämeen alueilla.”

    http://docplayer.fi/5266032-Etela-hameen-valkohannat-2015.html

    kim1

    Puunhalaaja:tuutko minulle sorkkaeläin vapaata aitausta tekemään…,samalla rahalla saat toki oikeeta puulajiakin istuttaa…p.s.periksi ei anneta…

    kim1

    Annelikin varmaan tulee…

    Planter

    ”edelleen hämärän peittoon jää se riistaneuvostojen asettama tavoite. Sehän tässä on se kriittinen tieto!”

    Niin on, sitä kyllä jossain kabineteissa pohditaan, mutta ei ole minullakaan tietoa, että olisi hirviä vastaavia vhp-tavoitteita julkaistu  (x kpl / 1000 ha /alue).

    https://www.epressi.com/tiedotteet/ymparisto-ja-luonto/varsinais-suomen-alueellinen-riistaneuvosto-on-pohtinut-valkohantapeuratavoitteita-ja-tulevan-kauden-metsastysta.html

    A.Jalkanen

    Jeps, olen samaa mieltä: vhp-tavoitteet julki samaan tapaan kuin hirvellä!

    Planter

    Joka tapauksessa tämä ”kannanhoito” epäonnistuu, sillä kanta-arviot eivät pidä alkuunkaan paikkaansa. Talvikanta saattoi olla jo 150 000.

    Nyt kun tuo excel taulukko on saatu näkyviin, niin avataan riistakeskusalue Varsinais-Suomi. Siinä on laskettu 2019-2020 metsästyskauden jääväksi kannaksi yhden eläimen tarkkuudella 28378. Kyse on siis Varsinais-Suomen maakunnasta.

    vhpkanta

    Varsinais-Suomen vhp-saalis oli viime kaudella noin 19 000, alueen pinta-ala on noin 10 000 neliökilometriä, jolloin tuhansia hehtaareja on 1000 ja saalis 19 eläintä tuhannelta hehtaarilta.

    Luken mukaan vhp-kannan tuottoprosentti on likimain sama kuin hirven (60%). Hirvellä on nyrkkisääntö, että kannan ennallaan pitävä saalis on noin puolet talvikannasta.

    Nyrkkisäännöllä laskien Varsinais-Suomessa ammuttiin 19 valkohäntää tuhannelta hehtaarilta, joten talvikannaksi jäi 38 / 1000 ha, jos kanta pysyisi ennallaan. Se kuitenkin näyttäisi kasvavan, sillä viimeisimpien kolaritilastojen mukaan vhp-kolarit ovat edelleen noususussa. Joten talvikanta on ainakin 40 / 1000 ha. Tuossa Luken taulukossakin on arvio, että kannan ennallaan pitävä saalis olisi 14336, ei ole, kun 19 000 ei pysäyttänyt, vaan kanta nousee.

    Voidaan päätellä, että keskimääräinen vhp-talvitiheys maakunnassa on ainakin noin 40/ 1000 ha,  Näin laskien kanta on 40 000. Luken metsästäjien arvioihin perustuva arvio (5%:n tarkkuudella) oli 28378.

    Ero Luken arvioon on reilut +40%. Se on samaa luokkaa kuin hirvikanta-arvion reaaliaikainen virhe pahimmillaan, joten ihan uskottava virhe.

    Tuolla Annelin Etelä-Hämeen peurat linkissä sanotaan se kaikkein oleellisin, mitä sitä kantaa arvioimaan, kun se on kasvanut voimakkaasti, kaikki on hyvin!

    ”Valkohäntäpeurakannan kasvu ydinalueilla on näihin päiviin asti ollut niin voimakasta, että kannanarviointiin ei ole ollut tarvetta erityisesti.”

Viewing 10 replies - 1,161 through 1,170 (of 2,452 total)