Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

  • Tämä aihe sisältää 2,447 vastausta, 92 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten AvatarNostokoukku toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,251 - 1,260 (kaikkiaan 2,447)
  • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

    Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

    Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

    Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

    Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

    Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

  • Per Ä Reikäs

    Ihan harmittoman paljonko perus porvaria näissäkin asioissa arvostetaan

     

    Gla Gla

    AJ:n linkittämä blogi on täyttä asiaa. Kunpa luontoväki olisi yhtä johdonmukainen mielipiteissään muutenkin peurojen ja kauriiden osalta.

    puunhalaaja
    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kaivataan havaintoja vhp:n kasvillisuusvaikutuksista.

    http://luomus.fi/sites/default/files/files/lutu_2020_2_kunttu_ryttari.pdf?

    kim1

    Taas viime yönä  3 peuraa pihamaalla tallusteli…

    Auringonkukan siemenet,joita vähän varissut maahan näyttävät kelpaavan…,jotenkin siintä voisi päätellä että ruoka niillä aika vähissä…,kun oravien ja pikkulintujen ruuatkin kelpaavat…

    Metsuri motokuski

    Niissä on hyvin energiaa ja eläinkin ymmärtää syödä sellaista apetta jonka energiasisältö on hyvä jos sitä on vain tarjolla.

    Gla Gla

    Vaikka olen monesta asiasta eri mieltä Panu Kuntun kanssa (Terhistä en tiedä mitään), kaveri on alallaan erinomaisen pätevä ja omaa hyvät suhteet mediaan. Siksi tuo vhp-havaintojuttu on erinomaisen hieno asia. Luontoväen puolellakin on herätty tilanteeseen ja kerrankin voidaan olla samalla asialla, vaikkakin osittain eri syistä.

    Planter Planter

    Kiitos Annellille, että linkitit tuon kyselyn kauriiden vaikutuksista luonnonkasveihin.

    Kannattaa vastata vaikka ei olisi kasviharrastaja, jos on huomannut haittaa taimikoissa. Luonnonkasveja ne ovat puutkin. Jos huomannut, että kauriit syövät taimikossa taimia, kannattaa lähettää havainnot mitä syödään.

    Kysely on ”Lutukka” lehdestä, joka on Helsingin yliopiston kasvitieteen yksikön julkaisu.

    Kirjoittajista Panu Kunttu on WWF:stä ja Terhi Ryttäri SYKE:sta.

    Havaintoja kerää SYKE ( Suomen ympäistökeskus) joka on ympäristöalan tutkimus- ja kehittämiskeskus, joka huolehtii myös eräistä valtakunnallisista viranomaistehtävistä. Kaiketi rippumattomampi kuin esim WWF, koska rahoitus on suurelta osin valtion ja EU:n.

    SYKE tuottaa tietoa ympäristöstä, sen tilan kehityksestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Kokoaa, muokkaa ja välittää ympäristötietoa ja huolehtii EU-lainsäädännön ja kansainvälisten sopimusten edellyttämistä ympäristöalan raportointitehtävistä.

    Gla Gla

    Totta, näin vain silmissäni laidunnuksen vaikutuksen artikkelissa kuvatusta näkökulmasta. Kannattaa myös ilmoittaa luontaisen alikasvos- ja sekapuuston syönnit, vaikka niitä ei olisikaan tarkoitus kasvattaa. Osoittaahan se ainakin laidunnuksen vaikutuksen edellytyksiin kasvattaa sekametsää tai hoitamattoman metsän kehittyä sekametsäksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kauriiden vaikutuksen osoittamiseen pitäisi käydä myös niissä pihoissa joissa osa alueesta on aidattu. Vinkki tutkimukseen tulikin juuri aiheeseen liittyvästä FaceBook ryhmästä.

Esillä 10 vastausta, 1,251 - 1,260 (kaikkiaan 2,447)