Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Viewing 10 replies - 531 through 540 (of 2,452 total)
  • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

    Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

    Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

    Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

    Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

    Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

  • A.Jalkanen

    Yksi mahdollisuus olisi esittää vhp:tä torjuttavien vieraslajien listalle (kansalaisaloite).

    Puu Hastelija

    Jos vaikka aluksi vastaava urosjahti kuin kauriillakin? Ei tarvitsisi pelätä kusenmakuisia pukkeja. Ei pitäisi olla kovin vaikea lain muutos, ehtisi hyvin jo tulevalle suvelle.

    A.Jalkanen

    Jos kannan tuottavuutta halutaan oikeasti alentaa, jahti pitää kohdistaa naaraisiin, niin vasoja tulee vähemmän. Jos vaikka uros/naaras suhde on 1:3 (25/75) tulee 1000 kauriin kannasta laskennallisesti vähintään 750 vasaa, ja jos suhde on tavoiteltu 1:1 (50/50), 1000 kauriista tulee vain 500 vasaa.

    Puu Hastelija

    Ja jos tältä talvelta käyttämättä jääviä lupia halutaan hyödyntää ja peuroja tappaa, niin edes 1 kesän kokeilu välittömästi työn alle. Kaikki ne pukit olisivat syksystä pois mitkä kesällä ammuttaisiin. Silloin paine naaraan ampumiseen olisi todellinen, kun ei olisi niitä pukkeja. Ja luvasta olisi kuitenkin maksanut sen muutaman kympin.

    A.Jalkanen

    Kiitos PH täsmennyksestä. Pukkien kesäjahti kuulostaa hyvältä! Eikö ne voisi olla lainsuojattomia saman tien ympäri vuoden, ts. aina sinä aikana kun niillä on sarvet eli ne on tunnistettavissa pukeiksi?

    Wikipedia: Valkohäntäpeurauroksilla on monihaaraiset, kaarevapiikkiset ja sisään- ja eteenpäin kaartuvat sarvet. Ne säilyvät päässä niin kauan kuin naaraat ovat kiimassa, mutta yleensä ne putoavat joulukuun lopulla tai tammikuussa.

    Planter

    Sitten on vielä se metsästäjäpotentiaali, joka on hyödyntämättä, joka ei pääse jahtiin, vaikka on kova hinku. En osaa sanoa paljonko sitä on.

    Viikonloppuna olin perhejuhlissa, jossa sukulaimies kyseli mahdollisuutta päästä vhp jahtiin metsääni. Hän on pyrkinyt vuosikaudet oman paikkakuntansa seuraan, mutta maattomana ei ole päässyt. Jos sattuisi pääsemään, niin on kahden vuoden koeaika, ennenkuin pääsisi tositoimiin.

    Itse olen vuokrannut metsästysoikeuden paikalliselle seuralle, eivätkä he ole innokkaita ottamaan seuraan toispaikkakuntalaista maatonta, joten en voinut auttaa.

    Mietimme, että pitäisikö pilkkoa metsästyvuokrasopimus useaan osaan.

    Paikalliselle seuralle vuokraisin hirven- ja valkohäntäpeuran metsästysoikeuden. Koska niissä on yhtenäinen pinta-alavaatimus.

    Tälle sukulaismiehelle vuokraisin metsäkauriin ja villisian metsästysoikeuden, että pääsi edes yrittämään ja ehkä saisi saalistakin.

    Kolmannen metsästyoikeuden vuokraisin linnustajille.

    Rauhoittaisin metsässäni puuntuotannon kannalta hyödylliset eläimet, jotka joko verottavat hirvieläimiä tai niiden vasoja tai myyriä. Susi, ilves, kettu, supikoira, näätä…

     

    Gla

    Onko sinulla sopimus, joka kieltää itseltäsi oikeuden metsästää? Jos saat itse metsästää, kai silloin luvallasi saa myös sukulaismiehesi?

    Petorauhoitus on helppo tehdä. Tosin vieraslajien, kuten supikoiran rauhoitus voi olla vaikea perustella.

    pystykorvat

    ”Onko sinulla sopimus, joka kieltää itseltäsi oikeuden metsästää? Jos saat itse metsästää, kai silloin luvallasi saa myös sukulaismiehesi?”

    Ja tietysti sitten kaikki kummin kaimatkin.! Ei se niin pelaa.

    Jos sopimusta kirjoitettaessa sinne on sovittu kuka saa metsästää eli nimi on papereissa ja molemmat osapuolet ovat sen hyväksyneet niin sitten.   Sopimuksessa luovutetaan metsästysoikeus, kokonaan tai joiltakin osin.

    Eri asia jos vuokraajalle annettaisiin lupa metsästää alueella. Se ei rajoittaisi  maanomistajan sananvaltaa muilta osin.  Homma olisi muussa tapauksessa aika villiä eikä metsästysoikeuden itselleen vuokrannut tietäisi kuka milloinkin metsässä vastaan tulee.

     

    A.Jalkanen

    Planterin suunnitelma vaikuttaa toteutuskelpoiselta. Villisian lupapolitiikkaa en tunne, mutta jos luovutat pois vain hirven ja vhp:n metsästysoikeuden ja pidätät loput itselläsi, sinun luvallasi maallasi saa metsästää metsäkaurista.

    puunhalaaja

    Valkohäntäkauris on Luken sivuilla ilmoitettava vieraslaji. Ehdotan, että jokainen meistä alkaa ilmoittamaan Lukelle kaikki näkemänsä otukset. Voi tulla vähän ilmoituksia.

Viewing 10 replies - 531 through 540 (of 2,452 total)