Keskustelut Puukauppa Syke ja HCV.

Viewing 10 replies - 71 through 80 (of 123 total)
  • Rane

    Kuusamon yhteismetsä on jo semmoinen puunmyyjä että ostaja puille löytyy.Voi olla että puut kelpaavat jopa FSC-Kontrolloiduksi/Mix-puuksi.

    suorittava porras

    Näinhä siinä käy ,kun runsas 20 vuotta stten ,että salakähmäiset suojeluhankkeet kääntyvät itseään vastaan. Sillon jouduin hakkaamaan kuviot rantaviivaan asti ja isolla työmaalla kaistaleita vanhaan metsään ,että ei aluetta voitaisi tulkita koskemattomaksi ikimetsäksi. Taisi mennä kymmeniä tuhansia motteja kumolleen aavistushakkuuna pelkästään allekirjoittaneen moton käsittelemänä. Näin tapahtui”aikaansa seuraavien ”metsänomistajien metsissä. Rajoitusten uhriksi joutuivat vähemmän valveutuneet.

    .. .ja puron varsien suojelu siihen aikaan oli sitä ,että kesällä jäi kaistale ,mutta talven tullen puut korjattiin sieltäkin ,eikä koirat haukkuneet perään

     

    Panu

    @Anneli Kannattaa lukea sieltä PEFC-kriteereistä:

    ”Hakkuissa pysyvästi jätettyjen säästö- ja lahopuiden lukumäärä on yhteensä
    keskimäärin vähintään 10 kappaletta hehtaarilla leimikkotasolla”

    A.Jalkanen

    Kriteeri 7: Energiapuuta korjataan kestävästi

    Energiapuun korjuussa ei korjata kriteerin 14 tarkoittamia eläviä säästöpuita eikä vaurioiteta järeitä lahopuita.

    Kriteeri 14: Säästö- ja runkolahopuustoa jätetään metsätalouden toimenpiteissä

    Hakkuissa pysyvästi jätettyjen säästö- ja lahopuiden lukumäärä on yhteensä keskimäärin vähintään 10 kappaletta hehtaarilla leimikkotasolla.

    Runkolahopuustolla tarkoitetaan rinnankorkeusläpimitaltaan yli 20 cm paksuja keloja ja muita kuolleita pystypuita, pökkelöitä ja maapuita.

    http://pefc.fi/wp-content/uploads/2016/09/PEFC_FI_1002_2014_Metsaesertifoinnin_kriteerit_20141027.pdf

    Muistin siis väärin kahdesti. Säästöpuuksi on kelvannut nykyisessä sertissä myös lahopuu, tulevassa sertissä ilmeisesti vaaditaan sekä eläviä että kuolleita puita kumpaakin se 10 kpl? Muistelen ilmeisesti sitä muinaista sertiä jonka laatimisessa olin itse mukana. Myöskään yli 20 cm lahopuita ei tarvitse jättää, mikäli tuo 10 kpl/ha vaatimus muutenkin täyttyy. Nämä säästö- ja lahopuut saa jättää myös soiden ja vesistöjen suojakaistoille.

    PEFC-sertifikaatti on tässä säästö- ja lahopuuasiassa todella lepsu ja tutkijoiden (Kouki ja Kuuluvainen) esittämä kritiikki aiheellinen. Mielestäni kriteerit 7 ja 14 ovat ristiriidassa keskenään kun 7 kieltää vaurioittamasta järeitä lahopuita ja kriteeri 14 sallii niiden korjaamisen pois metsästä.

    Teufelin Zumi

    Pitääkö joka asiassa aloittaa hyperventilaatio? Säästöpuuksi riittää joku jonka ennakko raivauksessa jättää sinne, joten ei kannata sitä liian perusteellisesti tehdä.

    Planter

    Se on selvä, että metsäteollisuus/Tapio mokasivat, kun ei tiedotettu selvästi metsänomistajille etukäteen HCV-karttojen teosta. Kun ne tulivat julki se aiheutti turhaa sydämentykytystä ja monenlaisia väärinkäsityksiä, että karttamerkintä tarkoittaa alueen suojelua.

    ”Merkintä kartassa tarkoittaa kyllä käytännössä ettei puuta osteta.”

    Jos oikein muistan niin Visakallon puhtaassa kuusitalousmetsässä, missä ei ole mitään erityisiä luontoarvoja oli ko merkintä. Olipahan vaan onnistunut lannoittamaan ja  kasvattamaan niin paksuja kuusia, että jokin kaukokartoitus tulkitsi sen aarniometsäksi.

    Varmasti ostavat edelleen puuta, kun kurkkaavat mistä on kysymys.

    Planter

    ”Energiapuuta korjataan kestävästi….eikä vaurioiteta järeitä lahopuita.”

    Tämän metsänomistaja tulkitsee tietysti niin, että kelot ja lahopuut pitää korjata varovasti, ettei vaurioiteta niitä.

    A.Jalkanen

    Onneksi sentään kirjoitin Hesarin mielipiteen kommenttiin oikein: että Kuusamossa rikottiin PEFC:n henkeä vaan ei kirjainta.

    Puuki

    Pökkelö-ja kelottuneita puita voi hyvin jättää korjaamatta, ei niitä yleensä ole kovin paljon tavan metissä. Jossain kohtaa  pohjoisessa voi olla , että on ollut suht. paljon .  Ennenhän ne maapuut ja pystykuivat kerättiin poltopuuksi melkein aina.

    Kaukokartoituksessa ”mahdollinen Metsokohde”-merkintä  voi tulla , jos on vaikka pari isoa haapaa kuviolla pystyssä.  Käytännössä asia hoituu, kun jätetään haapapuut pystyyn ja ehkä säästöpuuryhmä siihen ympärille.

    Järeiden lahopuiden varjelu sertiohjeessa voi tarkoittaa , että ei poljeta koneilla maalahopuita ja varotaan korjuussa vaurioittamasta pystylahoja muutenkin.

    Ei kait tuossa ole ristiriitaa ;  Eläviä säästöpuita ei korjata ja varotaan vaurioittamasta lahopuita, Sen jälkeen kerrotaan minkä verran pitää min. jättää niitä metsään.  Ei siellä lue , että runkolahopuut jätetään korjaamatta  (vaan runkolahopuustoa jätetään).

    Tuli mieleen että yhdellä lemikolla merkkasin hyvin pystylahon isohkon koivun mutta korjuussa  se oli hävinnyt kuin pieru Saharaan. (tai kuten katajapölli omakustannus- hintaan)

    PS Rakennuskelo ei ole laho.   Laho kelopuu taas on.

    Panu

    @Anneli Totta kriteeri 7 on tiukempi järeän kuolleen puun osalta eli niitä saisi kyllä korjata muuhun kuin energiakäyttöön.

    Varmaan voidaan myös vääntää siitä, onko kelot lahoja vai ei mutta kyllähän tämä näyttää siltä, että kriteeriä 7 on rikottu.

    Toisaalta on omituista, että kriteeri 7 sanoo että eläviä säästöpuita ei korjata energiaksi (ei saisi korjata vaikka ei erikseen mainittaisi tässä kriteerissä) mutta järeistä lahopuista puhuttaessa ei mainita säästöpuita enää. Kuulostaa siltä, että tämä koskee kaikkia järeitä lahopuita mutta jää vähän epäselväksi.

    Ei ihme, että tämä lause on uudessa PEFC:ssä poistettu kokonaan eikä laitettu tilalle mitään. Alunperin tuossa on varmaan tarkoitettu säästöpuiksi jätettyjä lahopuita mutta nyt tulkinta jää epäselväksi.

     

Viewing 10 replies - 71 through 80 (of 123 total)