Keskustelut Puukauppa Tukin minimipituuden vaikutus saantoon

Viewing 10 replies - 91 through 100 (of 138 total)
  • Tukin minimipituuden vaikutus saantoon

    Toinen tarjoaja ottaa kaikki mitat 37 – 55. Toinen taas 43 – 55. Pitemmän tukin tarjoajan hinta on 7 % parempi.

    Sanokaahan hyvät asiantuntijat, kuinka paljon minimipituuden nosto vaikuttaa mäntytukin saantoon.

    Metsässä on kolmoskehitysluokan harvennusta ja hoitamattoman metsän uudistushakkuuta, jossa paljon pieniä tukkirunkoja.

  • A.Jalkanen

    Kun vertaa sellufirmojen ja sahafirmojen tilinpäätöksiä, tulee myös siihen tulokseen, että tukin ja kuidun hintasuhde on vääristynyt. Tukista maksetaan liikaa sen jalostusarvoon nähden ja kuidusta liian vähän.

    Puuki

    Hyvistä tukeista ei  makseta niiden jalostusarvoon verrattuna tarpeeksi ja huonommista maksetaan liikaa. Voisi ajatella niinkin jos katsoo esmes tuota ed. olevaa tutkimusta.

    metsä-masa

    Metlan tutkimus minimipituuksien- ja minimipaksuuksien vaikutusta tukkisaantoon on Malisen johtama mittaryhmä tutkinut jo 2000 vuoden alusta-alkaen leimikkokohtaisilla mittauksilla.

    Vuoden 2006 julkaistun tulokset on helppolukuista ja ymmärrettävää luettavaa. Julkaisuun on mitattu 124 tukkivaltaista leimikkoa aineistoksi. Tutkimus todista selkeästi 15- 25 % hyödyn lyhvien mittojen hyväksi.

    Jätkä

    Olisiko NIIN paljon kalliimpaa värkätä lajittelu ja pakkauspuolta siten, että lyhyempikin tavara vehtisi kulkea linaston läpi? Sahat taitavat pyöriä kahdessa vuorossa? Entäs jos jatkokäsittely pyörisi kolmessa vuorossa?

    Puuki

    Metlan tutkimus minimipituuksien- ja minimipaksuuksien vaikutusta tukkisaantoon on Malisen johtama mittaryhmä tutkinut jo 2000 vuoden alusta-alkaen leimikkokohtaisilla mittauksilla.

    Vuoden 2006 julkaistun tulokset on helppolukuista ja ymmärrettävää luettavaa. Julkaisuun on mitattu 124 tukkivaltaista leimikkoa aineistoksi. Tutkimus todista selkeästi 15- 25 % hyödyn lyhvien mittojen hyväksi.

    Mitä oli vaihteluvälit min.pituuksissa ja min.paksuuksissa ? Aiemmin oli puhe pääasiassa vain min. pituuksien aiheuttamista eroista.

    Jean S

    Puun käyttöarvon ja myyntihinnan suhde on tosiaan mielenkiintoinen ja sisältää erinäisiä subventointeja ja keinotekoisuuksia.

    Normaalissa todellisuudessa liike-elämän lainalaisuudet yleensä korjaavat tällaiset ongelmat. Toisin sanoen jos jokin tuote on väärin hinnoiteltu, syntyy kilpaileva yritys ja hyödyntää tämän markkinaraon. Suomalaisessa todellisuudessa, joka perustuu kartelleihin/oligopoleihin/oligopsoneihin, valtion siunaukseen ja pääomaköyhään kansaan, näin ei välttämättä käy.

    Käsittääkseni näitä hinnoitteluvirheitä on noin viisi

    1) pieniläpimittainen puu ei mene kaupaksi tai se menee kuiduksi

    2) parru / pikkutukkikokoinen puu ja järeä kuitu päätyvät usein selluksi tai niiden hinta ei ainakaan vastaa käyttöarvoa

    3) järeästä tukista maksetaan liian vähän suhteessa sen käyttöarvoon eikä järeää tai ylijäreää tukkia ylipäätään kannata kasvattaa.

    4) eri lehtipuulajien sahausta ei juuri harrasteta eivätkä erikoispuulajien kasvatus- ja jalostusketjut toimi

    5) alilyhyttä tukkia ei edes yritetä hyödyntää (tämän keskustelun aihe)

    Tällä hetkellä 1) takkuaa energiapuun markkinatilanteen ja korjuukustannusten vuoksi (tämä menee todennäköisesti ohi 10 vuodessa).

    2) on jollakin tavalla käynnissä, koska pienpuun sahureita on olemassa, mutta näillä ei kuitenkaan juurikaan ole omia hankintaorganisaatioita pystypuulle, joten käytännössä sahailevat mitä muilta liikenee ja mitä on satuttu katkomaan. ”Sahakuitua” ei siis voi helposti tuottaa ja myydä.

    3) Fiskarsissa tietysti käsitellään suurtakin puuta, mutta käytännössä erikoistyvien markkinatkin tahtovat olla satunnaisten joppareitten varassa, joilla on pari kertaa vuodessa ilmoitus Maaseudun Tulevaisuudessa.

    4) Voisi kuvitella, että jossain vaiheessa olisi menestymismahdollisuuksia myös useammillekin yrityksille, jotka aktiivisesti ostaisivat ja jalostaisivat mm. haapaa, leppää, pihlajaa ja lehtikuusta eri käyttötarkoituksiin.

    5) Voisiko ajatella, että nämä lyhyet toimitettaisiin eri toimijalle?

    Puuki

    Jälkimarkkinointi taitaa olla pullonkaulana pienten erien muiden puulajien sahatavaralle.

    Bulkkitavaran toimitusta Suomesta tapahtuu paljon,  ja jatkojalostus tehdään enimmäkseen muualla. Viroonkin viedään sahatavaraa, jossa jalostavat sitten myyntiin arvokkaampina tuotteina. Eipä olisi uskonut joitain vuosikymmneniä sitten sitä !

    Eniten harmittaa suomalaisessa metsänkäytössä arvotavaran haaskaaminen ja se kun laadukkaalle puulle eikä kasvatusajan panostuksille  anneta arvoa, vaan miltei kaikki ostetaan samalla alehinnalla.    Oksattomia puolen kuution  3 m pitkiä tukkeja jää kuitupinoon ja niistä maksetaan pilkkahinta .

    Valion saama syyte sen harjoittamasta saalistushinnoittelusta mainittiin jossain yhteydessä – puuttuukohan kilpailuvirasto suomalaisen kuitupuun myyjien saalistushinnoitteluun, kun ulkomaalainen kuitupuu on paljon kalliimpaa ??

    Sahojen kannattavuudesta sen verran vielä, että en oikein usko sahausalan yleiseen huonoon taloudelliseen tilanteeseen. Tulosjulkistuksissa ei  näy tehdyt investoinnit tuloksissa. Kehityksessä mukana pysyvät sahat pärjää keskimäärin ihan hyvin.

    Metsuri motokuski

    Kyllä kai se on niin että ostajat tahtovat määrätä minkälaista tavaraa ne haluavat. Jos ostaja haluaa lyhyttä oksatonta lautaa niin uskon että teollisuus sitä myös tuottaa ja ostaa sopivaa raaka-ainetta käypäseen hintaan.

    Vaikeaa on varmaan kiinaan tai japaniin toimittaa sellaista tavaraa jota ne eivät halua. Ostajataho ei varmaan näe niin suurta arvoa lyhyelle oksattomalle puulle kuin me näemme. Sen vuoksi sitä ostetaan ja sahataan sellaisia mittoja mitä kaupaksi menee.

    Jean S

    Valion saalistushinnoittelukeississähän oli kyse kahden samalla portaalla olevan yrityksen (Arla-Ingman ja Valio) välisestä tilanteesta, jossa toinen mahdollisesti yritti saalistushinnoitella toisen ulos markkinoilta.

    Ylipäätään tuntuu, että tuotteiden myynnin häiriöitä tutkitaan kyllä, tuotteiden ostopuolen ei. Tähän on varmaankin jokin lainsäädännöstä johtuva looginen syy, en ole katsonut, mitä Kilpailu- ja kuluttajaviraston toimivaltaan kuuluu.

    Itsellä tähän ei ole lähivuosina aikaa, mutta peruslähtökohta varmaan on, että tarvittaisiin jokin volyymiltään riittävä puunostaja, jolla olisi varaa olla asioimatta ns. kolmen suuren kanssa. Tällä pitäisi olla EDITH:eesti rahaa ja kansainvälisiä kontakteja.

    Metsuri motokuski

    Niin varmaan ja ostajat pitäisi opettaa siihen että me myymme mitä haluamme ja meille sopivaan hintaan. Taitaa olla aika hankala yhtelö toteuttaa. Minä kun käyn kaupassa niin ostan mitä tarvitsen ja loppu mitä en tarvitse jätän ostamatta. Eikös nämä kauppojen bonuskortit ole juuri sitä varten että kaupat osaavat ostaa sitä mitä asiakkaat haluavat.

    Täällä lienee turha valittaa siitä miksi oksattomasta  laudasta ei makseta enempää kun sille ei markkinoita ole. Jos olisi niin maksettaisiin. En usko että nämä kolme suurinta ohjaa heidän ostajajien mielihaluja. Meillä on kuitenkin aika paljon pieniäkin sahoja jotka taipuvat aika helposti asiakkaan toiveisiin. Ainakin tuonne motolle tulee jatkuvasti apti muutoksia jossa muutetaan raaka-aineen mittoja asiakkaan mittoihin sopiviksi.

Viewing 10 replies - 91 through 100 (of 138 total)