Keskustelut Metsänhoito Vaihtoehtoja avohakkuulle

Esillä 5 vastausta, 1,541 - 1,545 (kaikkiaan 1,545)
 • Timppa

  Katselin naapurissa metsäyhtiön vajaa 50-vuotiasta harvennuskuusikkoa.  Joku suuri kuusikin oli otettu pois, mutta vielä enemmän pyritty tasaiseen puusijaintiin. Missään nimessä ei tullut tunnetta, että tietoisesti olisi pyritty yläharvennukseen.

  Aika kuluu ja olen nähnyt tuonkin paikan aukkona hirvipassissa seistessäni.  Tienoot olivat laajalti aukkoina, mutta nyt metsät pursuavat puuta.

  Puuki

  Metsäyhtiöiden pääasiallinen tavoite on useimmiten kuitupuun hankinta.  Yksityisillä kantorahatulon maximointi ja hyvän kasvatuskelpoisen puuston jättäminen harvennuksen jälkeen taloudellisen tuoton  ollessa päätavoite . Siksi esim. yläharvennus niille sopivilla paikoilla on parempi menetelmä kuin jatkuvat alaharvennukset.

  Käytiin ostajan kanssa leimikkoa katsastamassa tarjousta varten.  Osa oli 2-harvennusmetsää jossa on sekapuustoa, mä ku ja ko , toisin paikoin kuusi alikasvoksena . Erirakenteistakin useassa kohtaa.  Koska kasvupaikka on hyvin kasvavaa tuoretta kangasta ja puut vielä hyväkuntoisia, niin siinä olisi hyvin mahdollista kasvattaa puut useammassa latvuskerroksessa.   Yläharvennus on sopiva menetelmä koska 2-puun tukkeja (muutama 3-tukin puukin joukossa) ei muuten korjattaisi vielä (alaharvennuksessa) ja harvennustarve on selvä tiheässä kasvavien kuusien takia.   Siis osa valtapuista pois ja samoin allejääneet  tai vioittuneet puut norm. harventaen laatuharvennuksella.  Harvennus kohteen mukaan eikä metsäyhtiön puun tarpeen mukaan.

  hemputtaja

  Ovat ladelleet hirmuisia uhkauksia monta päivää eli tulossa yksi vaihtoehto avohakkuulle eli ihan kauhea myrsky.

  Tulee kuulemma lännestä. Puheet ovat olleet niin painavia, että voipi päivän verran sataa ruotsalaisia, jos pelottelut toteutuvat.

  hemputtaja

  Jatkanpa vielä. Saa noiden myrskyjen kanssa olla varovainen. 70 -luvun alkupuolella yksi hakkuumies kertoi olleensa Ahvenanmaalla kaverin kanssa tekemässä aloitus tutustelua uudella palstalla.

  Alkoi tuulla ja puita kaatua. Kehui juosten poistuneensa kaverin kanssa. Oli kaveri vielä aikonut käydä sahat hakemassa, mutta uskoi kun sanoi, että nyt mennään. Aamulla palailivat. Palstalla ei ollut ainuttakaan puuta pystyssä. Sahat kyllä löytyivät ja ehjinä.

  Sikäli eri tilanne kun nykyisin, että eivät silloin osanneet syyttää ilmaston muutosta.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  ”Väitöstutkimuksessa käsiteltiin myös jatkuvapeitteisen metsän kuvaukseen soveltuvia kasvumalleja. Tulokset osoittavat näihin kasvumalleihin liittyvän ongelman, joka vähentää niistä johdettujen metsänhoidon kannattavuustulosten vertailukelpoisuutta.”

  http://www.luke.fi/uutinen/vaitostutkimus-metsien-kayttoa-ilmastonmuutoksen-hillitsijana-voidaan-huomattavasti-parantaa/

Esillä 5 vastausta, 1,541 - 1,545 (kaikkiaan 1,545)