Keskustelut Metsänhoito Vihreiden metsäpolitiikka

  • Tämä aihe sisältää 4,055 vastausta, 102 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten VisakalloVisakallo toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,951 - 1,960 (kaikkiaan 4,055)
  • Vihreiden metsäpolitiikka

    Merkitty: 

    VIHREIDEN POLIITTINEN TAVOITEOHJELMA 2019-2023. Tämä varmasti muuttuu vielä puoluekokouksessa 16.‒17.6.2018. Otteita ohjelmasta.

    – Lisätään METSO-ohjelman rahoitusta niin, että vähintään 10 % Etelä-Suomen metsistä on suojeltu.

    – Muutetaan valtion omistamat vanhat tai muuten arvokkaat metsät suojelualueiksi ja lopetetaan avohakkuut muuten kuin kestävän metsänhoidon kannalta välttämättömissä tapauksissa.

    – Metsätalouskäytössä olevien turvemaiden uudis- ja kunnostusojitukset muutetaan luvanvaraisiksi. Avohakkuista luovutaan turvemailla vesien- ja ilmastonsuojelun edistämiseksi.

    PS Metsälehden keskustelupalstan teemoista puuttuu metsäpolitiikka.

  • Reima Ranta

    Kuka itse asiassa syyllistää ja ketä. Kullakin näyttää olevan omat profeettansa, jonka nimiin vannotaan ja ollaan niin perin juurin loukkaantuneita muista näkökannoista.  Minä en näe mitään ongelmaa nykytilanteessa. Aivan hyvä, että on vaihtoehtoja. Puut eivät ole metsästä loppumassa, joten mistä se liikuttava huoli jostakin jk:sta tai millä nimellä sitä nyt halutaan kutsuakin.

    Gla Gla

    Minäkään en näe ongelmaa nykytilanteessa. Sen sijaan esitetty ajatus vaihtoehtojen rajaamisesta on ongelmallinen. Lisäksi ainakin vihreiden mielestä hakkuiden määrää ei ole varaa kasvattaa eli puut on loppumassa metsistä ja hiilinielu pienenee. Kun on nähty, että muutama isompi investointi voi muuttaa tilanteen kestävien hakkuumahdollisuuksien suhteen hyvinkin nopeasti, siihen pitää varautua lisäämällä puuston kasvua. Miksi tämä ei kuulu vihreiden agendaan, sitä en tajua. Mielummin ollaan hyödyntämättä nykyistä enemmän uusiutuvaa kotimaista raaka-ainetta. Vaihtoehtona on joko hyödyntää uusiutuvaa ulkomaista raaka-ainetta tai sitten uusiutumatonta raaka-ainetta, joko kotimaasta tai ulkomailta. Niissä vain tahtuu ympäristöongelmat olla metsätalouttakin suuremmat. Itse tarjoan metsätalouden ympäristöongelmiin ratkaisuksi hirvieläinkannan alentamista. Se mahdollistaisi lehtipuukierron ja sekametsien kasvatuksen.

    Rane2

    Yle on aloittanut kampanjan jokamiehenoikeuksien saamiseksi maailmanperintölistalle.Puita inhimillistetään ja nehän asuvat satumetsissä.

    https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/08/24/suojele-jokamiehenoikeuksia-osallistu-mina-ja-mun-puu-kampanjaan

    Jokamiehenoikeudethan sallivat muiden omistamien metsien hyödyntämisen tiettyyn rajaan asti.Sitä mitä mieltä metsien omistajat ovat hankkeesta ei tietenkään ole kysytty.

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mets%C3%A4/artikkeli-1.307172

     

    Puuki

    Ei jk:n ”laillistaminen” ole ongelma. Mutta se voi muodostua ongelmaksi, jos ja kun rummutetaan nyt aluksi avohakkuukiellon saamiseksi MH:n maille (mikä voi jossain tapauksissa olla perusteltuakin ) ja sen jälkeen pyritään kieltämään yksityisten mailla samalla tavalla. Se on käynyt ilmi joidenkin asiaa ajavien kommenteista .

    Lehtien palstoilla kommentoidaan kuinka jatkuvakasvatus on kaikin puoli parempi ja tuottavampi menetelmä kuin muut vaihtoehdot. Sehän ei pidä paikkaansa mutta sopii tietysti hyvin joidenkin agendaan ajaa omaa etuaan.   Ja tuolla aiemmin taisi nm. RR epäillä meikäläisen ajavan omaa etua vähän vastakkaisilla mielipiteillä. Se ei pidä paikkaansa koska en ole kytköksissä mihinkään metsäalan firmaan tai etujärjestöönkään. Osan tuloista saan metsätaloudesta omista metsän myynneistä. Neuvontapuolta teen nykyään vain joskus harrastuksena eikä siihen  kuulu mitään tuloja välityspalveluista tms.

    PS. Asiaan liittyvä ex-metsäntutkija Smolanderin kolumni ”menneisyyden manipulointi” kannattaa lukea, jos on kiinnostusta selvittää itse mistä on kysymys.

    Timppa

    Satuin kuulemaan radiosta tuon jokamiehenoikeusjutun.  Ei sanallakaan mainintaa siitä, etteivät nämä ”jokamiehet” saa häiritä mitään laillista toimintaa metsissä.  Esimerkiksi eivät saa marjastaa hakkuutyömalla tai hirvipassin tuntumassa.

    Gla Gla

    Puuki: ”Lehtien palstoilla kommentoidaan kuinka jatkuvakasvatus on kaikin puoli parempi ja tuottavampi menetelmä kuin muut vaihtoehdot.”

    Omituista tässä onkin se, että alan toimijat eivät osaa valita kaikin puolin parempaa ja tuottavampaa menetelmää, vaan tuskailevat heikompien menetelmien kanssa. Onneksi luontoväki valistaa, miten metsiä pitäisi hoitaa.

    Timppa

    Joko otat Gla opiksesi?   Samaa minäkin olen ihmetellyt.  Kyllä olemme tyhmiä, kun meidän louhikoihin yritetåån väkisin saada metsä kasvavaan.   Itsestäänkin onnistuu kuten Lukijan kuvissa näkyy

    Rane2

    Pointti tuossa jokamiehenoikeuksien saamisessa maailmanperintölistalle on tietysti se että sen jälkeen pystytään entistä perustellummin vaikuttamaan siihen millaisessa (avohakkuuvapaassa) ympäristössä jokamiehet harjoittavat oikeuttaan.Myös erinäisten kiinteistöverojen periminen ilman vaatimuksia jokamiehenoikeuksien rajoittamista tulee mahdolliseksi.

    Puuki

    Samaa mieltä Rane2:n kanssa, noinhan se on.

    Joillain piireillä on ilmeisen kova into saada metsät ja maaseutu muutoinkin museoitua ja asutuskin Helsingin ympäristöön.  Nordean pääekönomi esitti viimeksi tänä aamuna asiaa kuinka asutus pitäisi siirtää etelään koska liian kalliit valtiontuet rasittaa taloutta.  Mutta ne rahat on otettu ja otetaan kuitenkin pääosin muista maakunnista kuin pääkaupunkiseudulta.  Puun kantohinnan laskeminen viimm. 30 vuoden aikana ja verotuksen uudistaminen on olleet metsäpuolella selvin esimerkki kuinka rahavirrat ja verotulot on pääosin siirretty  maaseudulta muualle; tehdaspaikkakunnille ja firmojen pääkonttoreiden myötä Helsingin seudulle.

    jees h-valta

    Rane2:n oikeassa ja jonain iltanahan jonkinsorttisessa metsäillassa radiossa joku toimittajista selväsanaisesti ilmoitti että jokamiehen oikeudet ovat jatkuvasti huonontuneet kun hakkuissa polkuja hävitetään! Eli uusi rajoitus oli hänellä jo selvä, pitää metsänhoitoyhdistysten ja metsäalan muiden toimijoiden merkata polut ja varjella niitä ja sen välitöntä ympäristöä hakkuussa. Mutta kun minun  mielestäni polut ovat muodostuneet kautta aikojen ihmisten ja eläinten kulkemisen tuloksena eikä varjelun tuloksena. Kyllä polut näillä ihmisten kulkemisilla joka tapauksessa häviää. Eihän metsässä yleensä ketään näy. Ja eläimien tekemiä polkuja kyllä muodostuu niin ettei niitä varjellen kyllä hakkuusta tulisi mitään. Jos ensin tehdään maailmanperintöä ja sitten vielä sanktioidaan kaikki uhkakuvat jokamiehen oikeudelle on aika mahdoton harrastaa talousmetsän hyödynnystä kauaa lainkaan. Kun varsinkaan en ainakaan tiedä että polut ja niiden käyttöoikeus kuuluisivat edes nk. jokamiehen oikeuksiin.

Esillä 10 vastausta, 1,951 - 1,960 (kaikkiaan 4,055)