Keskustelut Metsänhoito Vihreiden metsäpolitiikka

Esillä 10 vastausta, 2,141 - 2,150 (kaikkiaan 4,055)
  • Vihreiden metsäpolitiikka

    Merkitty: 

    VIHREIDEN POLIITTINEN TAVOITEOHJELMA 2019-2023. Tämä varmasti muuttuu vielä puoluekokouksessa 16.‒17.6.2018. Otteita ohjelmasta.

    – Lisätään METSO-ohjelman rahoitusta niin, että vähintään 10 % Etelä-Suomen metsistä on suojeltu.

    – Muutetaan valtion omistamat vanhat tai muuten arvokkaat metsät suojelualueiksi ja lopetetaan avohakkuut muuten kuin kestävän metsänhoidon kannalta välttämättömissä tapauksissa.

    – Metsätalouskäytössä olevien turvemaiden uudis- ja kunnostusojitukset muutetaan luvanvaraisiksi. Avohakkuista luovutaan turvemailla vesien- ja ilmastonsuojelun edistämiseksi.

    PS Metsälehden keskustelupalstan teemoista puuttuu metsäpolitiikka.

  • jees h-valta

    Niin, asia on vähän sama kuin vihertävän lyhyet kausikommentit antavat olettaakkin. Jos ja jos ja maailmaahan eletään vain nyt ja myöhemmistä viis. Kun korvaavilla toimilla voidaan helposti kompensoida lyhyen aikavälin hiilitaseen menetykset se ei ole ollenkaan mediaseksikästä vaan pitää iskeä heti ja takoa kun aihe on kuuma. Mutta onneksi alamäki vie eikä pysäkkiä enää näy.

    Puuki

    Vaan minkä verran hiilinielu pienenisi ? Metsän kokonaiskasvu on noussut jatkuvasti eikä edes kestävän hakuun määriä ole hakattu ainakaan koko Suomen alueella vuosikymmeniin . Jos harvennuksia tehtäisiin enemmän, lisääntyisi tukkipuun osuus ja samalla hiilen sitoutuminen pitkäaikaisiin varastoihin.   Myös nanosellusta tehdyt uudet materiaalit korvaa entisiä enemmän hiilijalanjälkeä aiheuttavia tekokuituja. Lannoitteita tehdään selluntuotannon sivujakeista, jotka aikaisemmin kelpasi enää energian tuottoon jne.

    Gla Gla

    AJ: ”Jos hakataan enemmän, metsien hiilinielu pienenee välittömästi. Se on fakta.”

    Silti tuokin on vain osatotuus, jota ei irrallisena asiana saisi sanoa. Muuten on vaarana, että faktapohjainen asia kääntyy päälaelleen.

    Ilmasto ei tiedä, mistä hiili tulee ja mihin se menee. Siksi olen samaa mieltä Tiilikaisen kanssa siitä, että puuperäisillä tuotteilla voidaan ja pitää yhä enemmän korvata uusiutumattomia materiaaleja, joiden jalostus tuottaa paljon päästöjä. Näin hiilen kierto saadaan kestävän mallin mukaiseksi eli sellaiseksi, kuin luonnon rd-osasto on sen miljardien vuosien aikana rakentanut ja jota fiksumpaa järjestelmää ei edes Hankkenista valmistunut ekonomi tai Otaniemen teekkari vielä ole luonut.

    Ihmiskunnan liiallisen koon takia meidän ainoa mahdollisuus on saada puuston kasvu huomattavasti nykyistä suuremmaksi, jotta hakkuiden määrää voidaan merkittävästi kasvattaa. Se on ainoa fakta, minkä minä tähän asiaan liittyen tunnen.

    Jos jollain on parempaa tietoa, mielelläni siihen tutustun.

    MaalaisSeppo

    Toimiminen lyhyellä tähtäimellä johtaa järjettömyyteen.

    Fakta 1: Puun hakkuu lisää hiilipäästöä heti – hakkuille jyrkkä ei, vaikka pitkällä tähtäimellä lisäisi puuston kasvua ja hiilen sidontaa.

    Fakta 2: Sähköauton osto lisää välittömästi hiilipäästöjä verrattuna polttomoottoriautoon, mutta vähentää pitkällä tähtäimellä.

    Mistä tunnistat liikenteessä tosivihreän – ei aja sähköautolla.

    mehtäukko

    S.Hassi kertoo kuinka Suomen muut toimet hiilitaseen parantamisessa valuu kokonaan mitättömiksi, jos metsää hakataan nykyistä ennemmän.

    Puuki ja Gla tuohon jo tarttuivatkin. Eikö Hassi todellakaan tajua, että kun kasvussa kasvanutta metsää laitetaan kumoon uudistaen se uudelle kasvulle sekä harvennetaan kasvatusmetsiä puuntuotannon kasvattamiseksi, että tämä parantaa vain palettia? Rääseikköjen ja vajaatuottoisten ”hoitoa” pitäisi todella tehostaa.

    Apli

    Vihreiden kannatus laskee. Hyvä niin ainut puolue Suomessa jota en tule äänestään koskaan varmasti.

    Kurki

    Jos jollain on parempaa tietoa, mielelläni siihen tutustun.

    Eipä juuri ole.

    Samaa painotan, että tulevaisuuden hiilinielun nousu metsien kasvun avulla on tärkeämpää kuin nykyhetken tilanne. Hakkuita voidaan lisätä ja erityisesti laittaa vajaatuottoiset metsämaat kasvukuntoon.

    Suomen CO2 päästöt ovat mitättömät koko maapallon päästöihin nähden. Riittää kun saadaan hiilitase kuntoon tulevaisuudessa ja se Suomessa onneksi on mahdollista.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tietenkin kasvunsa lopettaneita metsiä ja harvennettavia metsiä tulee hakata. Sen sijaan hyvässä kasvussa olevia metsiä kannattaisi kasvattaa hieman pitemmillä kiertoajoilla.

    Gla Gla

    Kuten jossain yhteydessä tuli todettua, tämän tason keskustelussa on vaarana mittakaavan katoaminen. En usko, että suomalaisen hiilinielun kannalta on suurtakaan merkitystä kiertoaikojen muutoksesta saatavalla vaikutuksella edes Suomen mittakaavassa päästöjen määrään. Nielu syntyy puuston kasvusta  ja kasvun lisäämiseen pitää keskittyä.

    Kiertoaikoja kannattaa silti kasvattaa, jos se on taloudellisesti järkevää ja ei perustu puuston kasvun hidastumiseen esim. uudistaminen luontaisesti istuttamisen sijaan. Ainoa muuttuja on siis kiertoajan pituus. Yläharvennusta voi silloin harkita, jos uskoo puuston sen sietävän tai kestävän ennusteiden mukaan lisääntyvät myrskyt. Enemmän potentiaalia on mielestäni siksi kaksijaksoisessa kasvatuksessa eli käytännössä koivikon alle luontainen kuusikko, miksei mt-kankaalla myös männikön alle. Puuston harvuus jättäisi ensiharvennuksen väliin ja tuottaisi koivikon päätehakkuun jälkeen enemmän järeää tavaraa. Se olisi samalla luontoarvojen kannalta erinomainen ratkaisu ja se albedokin saisi lisää paukkuja tuosta. Kukaan muu kuin hirvikannan vähentämistä vastustava tuskin voi olla tämän menetelmän suosimisen tarpeesta eri mieltä ja perinteisen tasarakenteisen, yhden puulajin talousmetsän kasvatus olisi edelleen mahdollista ja sallittua.

    Jotenkin vain näitä ajatuksia pyöritellessä ja ilmastoasiantuntijoita kuunnellessa tulee epäuskoinen tunne. Olenko liian yksinkertainen tai tyhmä ja keksinyt pyörän uudestaan (tällä kertaa siitä tuli neliskanttinen) vai miksi näitä asioita ei ilmastokeskusteluissa asiantuntijat esitä metsätaloudesta puhuessaan? Ongelmien ratkaisujen sijaan puhutaan jostain kuusettuvien metsien kiertoaikojen pidentämiselle maksettavasta tukirahasta juurikäävästä kärsivässä maaperässä, jonka vastustuskyky ei ole alkuunkaan sillä tasolla, mitä muuttuvassa ilmastossa siltä vaaditaan.

    Visakallo Visakallo

    Ilmastonmuutoksen rummutus saa yhä huvittavampia piirteitä. Tutkijoilta pääsi näköjään tahattomasti tai tahallaan unohtumaan, että olutta voi kyllä tehdä ihan mistä viljalajista tahansa, tai maissista, yms. Paljonko sinä maksaisit tämän tasoisesta nollatutkimuksesta:

    Nature Plantsissa maanantaina julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin ilmastomallien avulla, miten äärimmäiset sääilmiöt kuten kuivuus ja lämpöaallot vaikuttavat ohran satoon 80 vuoden aikana.
    Sen jälkeen taloustieteen malleilla tutkittiin, miten muutokset vaikuttavat oluen hintaan. Tutkimus osoittaa, että hintojen nousu tulee olemaan dramaattista. Tuopillisen hinta voi nousta Puolassa lähes viisinkertaiseksi, Tsekissä 2,5-kertaiseksi ja Kanadassa 2,3-kertaiseksi. Tärkeät oluenpanomaat kuten Belgia, Tsekki ja Irlanti tulevat kärsimään ilmastonmuutoksen aiheuttamista vahingoista. Hinnat tulevat nousemaan myös Virossa ja Tanskassa. Suomi ei jostain syystä ole tutkimukseen valittujen maiden joukossa.

Esillä 10 vastausta, 2,141 - 2,150 (kaikkiaan 4,055)