Keskustelut Metsänhoito Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

Esillä 10 vastausta, 951 - 960 (kaikkiaan 1,010)
  • Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

    Lueskelin viimeisestä Metsälehdestä, että ilmastopaneeli oli päässyt yhteisymmärrykseen siitä, että hakkuiden lisääminen pienentää metsien hiilinielua ja hiilivarastoa vuosikymmeniksi.

    Ilmastopaneelin raporttia tarkemmin tarkasteltuna osoittautui, että yksi päätelmä, josta oltiin yksimielisiä sisältikin kaksi yhteen niputettua väittämää eli metsien lisähakkuiden vaikutus hiilinieluun ja metsien hiilivarantoon. Lisäksi vertailutilanteeksi oli otettu tilanne, kun hakkuita ei lisätä. Näillä ehdoilla luonnollisesti päästiin ko. tulokseen.

    Ovelasti julkisuuteen on vuodatettu vain lopputulos eli näin on saatu aikaan mielikuva (vaihtoehtoinen totuus), että metsien lisähakkuut estävät metsien hiilivarannon kasvun, mikä ei pidä paikkaansa.  Tämä vaihtoehtoinen totuus on jo uutisoitu YLE:n ajankohtaislähetyksessä, mikä on luonnollista ottaen huomioon YLE:n uutisointipolitiikka. Valitettavaa on, että uutinen esitettiin lähes kritiikittä myös Metsälehdessä. Mikko Riikilältä oli kuitenkin ansiokas kommentti.

  • Gla Gla

    ”Kannattaa lukea Hesarista kolme mielipidettä: Hannes Hyvösen, ja Panu Kuntun sekä toiselta laidalta Lauri Hetemäen ja Heli Peltolan.”

    Pitikö nuo olla samassa lehdessä? Jälkimmäisten kirjoituksen luin ja se oli erinomainen.

    harrastelija harrastelija

    Nyt alkaa suuri ilmastokokous Puolan Katowicessa. Sinne odotetaan jopa 20-30 000 osallistujaa. Suomen pääneuvottelija on ekonomisti / lisensiaatti Outi Honkatukia. Koko KS:n (juttu lienee kaikissa valtakunnan päälehdissä) lehtiaukeaman jutussa Honkatukia vailkuttaa olevan asioista hyvin perillä. Kyseessä ei onneksi ole politiikko (en tiedä) vaan todella ammattitaitoinen ministeriössä työskennellyt henkilö.

    Pääasia on, että hänen taustatiedot ja tavoitteet Suomen kannalta kokousta varten ovat kunnossa. Katowicessakin suurin asia olisi maapallon väestön kasvun hillitseminen. Päästöjen lisääntyminen johtuu pitkälti myös siitä, että kehittymättömissä valtioissa kaikkien elintaso pyritään nostamaan – ja sitä mukaa väestön määrää lisäämään.

     

    Puuki

    Kehittyvissä (kehitysmaissa) maissa tilanne on sikäli erilainen, kun ei ole mitään sosiaaliturvajärjestelmää tms. niin se lisää väestönkasvua .   Perhettä kasvatetaan sen takia  , jotta olisi lapsia jotka pitää huolta vanhemmistaan.  Elintason kohoaminen voi vaikuttaa päinvastoin .

    Massamuuttoa kuivuvilta alueilta kannattaa varmaan yrittää hillitä etukäteen mm. metsittämällä  puuttomia alueita ja vähentämällä päästöjä.    Maailmanpankki laittaa 175 mrd lisää rahaa uudistuvan energian hankkeisiin, jotta fossiilisten osuus vähenisi .

     

    mehtäukko

    Aamun uutisissa näkyi kuvaa pääkaupungin ilmastomielenosoituksesta. Joku taitaa luulla itsestään aivopierun paino-arvolla, kun tekstissä seisoi ”Metsät on meidän”. Siitä puuttui nimi ja p-ala.

    Niille kuuluu jotka ne omistaa.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    En ole puuntuottajana kokenut että omaisuuden suoja olisi kovin heikko, oikeastaan päin vastoin. Joku uudistamisvelvoite on, mutta siihenkin käsittääkseni kelpaisi joku koivuvitelikkö jos niin hullusti mo päättää taimettumisen toteuttaa. Muuten saa melkein rellestää ihan miten huvittaa.

    Yhteiskunta säätää monia omistamiseen liittyviä asioita. Autossa pitää olla turvavyöt ja niitä pitäisi kuulemma käyttääkin. Halusipa omistaja tai ei. Ruutukaava-aluella säädetään talon julkisivun väriä ja kattokulmaa, omistajan tahdosta riippumatta.

    80% suomalaisista haluaisi valtiovallalta järeämpiä toimia ilmastonmuutoksen suhteen. Suurinpiirtein samat 80% on huolissaan luonnon monimuotoisuuden vähenemisestä. Maalaisliiton kannatus on se 14%. Loput 6% ei osanneet ottaa kantaa.

    Jotain nuo kyselyt kertoo maalaisliiton vastuullisuudesta ympäristöpuolueena.

    Gunnar (kok.)
    Reva-ryhmän dosentti ympäristökoordinnoinnin yrityshautomosta

    A.Jalkanen A.Jalkanen
    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Panu Kuntun kirjoitus oli 30.11. otsikolla ”Ilmastonmuutos ja lajikato voidaan ratkaista yhdessä”

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005916069.html

    Hyvösen kirjoitusta en nyt löytänyt, mutta hän muistaakseni kirjoitti jatkuvan kasvatuksen hyvistä puolista.

    Kuntun kirjoitus on aivan aiheellinen muistutus siitä, että toisaalta hakkuiden voimakas lisääminen ja toisaalta metsien monimuotoisuuden edistäminen ja hiilinielun lisääminen lyhyellä aikavälillä on vaikeaa toteuttaa yhtä aikaa. Mutta ei mahdotonta, jos pysytellään kohtuudessa tavoitteiden kanssa, eli koetetaan optimoida hyötyjä eikä maksimoida.

    Kuntun keskeisiä toimenpide-ehdotuksia:

    – ”Maamme metsistä tulisi suojella vähintään 17 prosenttia.” Ihan OK, jos korvausrahat löytyvät valtion kassasta.

    – ”Hakkuumäärä pitäisi vähentää ­tasolle, jossa metsien hiilinielu kasvaisi jälleen merkittävästi.” Harvennusrästit ovat jo nyt sitä tasoa, että ainakaan harvennushakkuita ei kannata vähentää, muuten metsät alkavat ränsistyä (mikä tietenkin osaltaan kohentaisi monimuotoisuutta). Kiertoaikojen pidentäminen mm. yläharvennuksin voisi estää hiilinielun notkahdusta hakkuita lisättäessä. Luken uusien laskelmien mukaan hiilinielu notkahtaa hieman muutamaksi vuodeksi lisähakkuiden vuoksi, mutta kohenee siitä nopeasti, vaikka hakkuita nostettaisiin vielä nykyisestä kohtuullisesti.

    – ”Jatkuvassa kasvatuksessa eli jatkuvapeitteisessä metsänhoidossa hiili­tase on parempi kuin avohakkuissa.” Saattaa pitää paikkansa joissakin tapauksissa turvemailla, koska turvetta voi jatkuvassa mallissa hajota vähemmän (muokkausta tehdään vähemmän ja pohjavesitaso voi olla korkeammalla haihduttavan puuston takia). Hiilivarasto vaihtelee avohakkuumetsätaloudessa  ajallisesti enemmän, mutta koska keskimääräinen puuston kasvu hehtaarilla on siinä parempi, on näin ollen myös hiilen sidonta ja hiilivaraston koko vähintään samaa tasoa.

    – ”Jatkuva kasvatus säilyttää myös ­monimuotoisuutta huomattavasti paremmin kuin avohakkuut, koska metsää ei hakata paljaaksi aukoksi.” Jotkut lajit hyötyvät siitä, että maisema on peitteinen, joten jonkin verran jatkuvan kasvatuksen metsiä on hyvä olla. Ne sopivat hyvin monitavoitteisen metsänomistajan työkalupakkiin eli vaikkapa maisemaa ja riistaa painottavaan metsälöön, mutta ei niistä ole ’viisasten kiveksi’, joka auttaa kaikkiin ongelmiin. Menetelmä tuo  mukanaan omat ongelmansa, kuten hakkuupinta-alojen rajun lisäyksen, keskimääräisen hehtaarikasvun alenemisen ja uudistumisen epävarmuudet.

    – ”Viisautta olisi keskittyä puun käytössä määrän ­sijaan laatuun.” Viime aikoina arvopuu on ollut kuitupuu eikä tukkipuu, joten tämä vanha väite ei enää ihan täysin päde – jos vain kuidusta maksettaisiin sen arvon mukaan.

     

    Gla Gla

    Gunnarin kirjoitukseen kommentti.

    En osaa erotella maalaisliittolaisia muista vastaajista, mutta n. 70% oli vuonna 2011 sitä mieltä, että metsiä hoidetaan hyvin. Tuo oli siis ennen nykyistä metsälakia, jolloin käytännössä jaksollinen kasvatus oli ainoa sallittu muoto. Tulosta vahvistaa sekin, että saman suuruinen joukko oli sitä mieltä, että metsiä pitää pääsääntöisesti kasvattaa tasarakenteisena.

    Kyselytutkimusten tuloksia siis riittää, jos niitä tarvitaan. Oikeastaan nuo WWF:n toimihenkilön Helsingin yliopistossa tekemän tutkimuksen tulokset kannattaisi aktiivisemminkin pitää esillä. Tai sitten ei, koska samassa tutkimuksessa n. 70% ilmoitti vastustavansa jaksollista kasvatusta ja se oli tutkimuksen tekijän mielestä ainoa kiinnostava asia.

    Pitäisi varmaan antaa tutkimusten teko maalaisliittolaisille. Saataisin johdonmukaisempia tuloksia. Ainakin tutkimuksen johtopäätösten käsittelyssä osattaisiin tarkastella vastauksiin sisältyviä epäjohdonmukaisuuksia. Tai sitten pitäisi antaa enemmän palstatilaa Lauri Hetemäen yms. kaltaisille ammattilaisille, jotka osaavat kertoa asioista perusteltuja näkemyksiä tuulen suuntaan ja kuun asentoon perustuvien mielipiteiden sijaan. Muuten on vaarana se, että kun joku tekee työt ja saa asiat hyvälle tolalle, alkaa muut pitää tilannetta itsestäänselvyytenä ja sen takia työnteko voidaan lopettaa. Vähän kuin rokotukset nykyään. 100 vuotta sitten ei osattu haaveillakaan nykyisestä lapsikuolleisuudesta yms. eikä vakavia tauteja vastaan annettavaa rokotusta olisi kyseenalaistettu. Kuolema oli läsnä ja se vaikutti ajatteluun aivan kuten se, että kuolema on turvallisen etäisyyden päässä. Metsässä sama tilanne oli puun riittävyyden suhteen. Kun puuta ei ole ja uudistuminen näytttää huonolta, pitää jotain tehdä. Nyt kun puuta joidenkin mielestä alkaa olla, unohtuu se, ettei puut metsiin ole taivaasta tipahtanut.

     

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Joo, jossain kohtaa vedin pienempiä mutkia suoraksi. Siinä oikoessa luvut ja viesti tuli kohderyhmän kannalta ymmärrettävämpään muotoon.

    Jos epätietteellisemmällä linjalla jatketaan niin onhan se iso kuva tällä palstalakin tullut selväksi. Oletuksena, että kirjoittajista suuri osa puun tuottamisen kanssa tekemisissä olevia. Mieleen on jäänyt muutama helmi:

    Tiekarhu on ainoa eläinlaji, jonka sukupuutosta olen huolissani.

    Lahopuuta ei jätetä siitä syystä, koska se ei edistä metsän (pystyyn jäävien puitten) kasvua.

    Noitahan riittäisi. Olisiko Ajalkasen ja sinun (Gla) lisäksi kolmen kirjoittajan kommenteissa ollut mitään ympäristönakökohtien huomioon ottamisen suuntaan edes ohuesti liippaavia lauseita.

    Sen sijaan suuri osa otsikon kantilta lähestyviä kirjoituksista on ollut sitä ”kiinalaisia on enemmän” -horinaa.

    ystävällisesti Gunnar
    ympäristövalveutunut puuntuottaja

    Puuki

    Panu Kuntun ja IS:n artikkelin suurin ero on siinä, että toisessa on näkyvillä tilastot ja toinen esittää mielipiteen totena (lukuineen) ilman lähdeaineistoa.

    Ei ole niin yksioikoista kuin WWF :n mies kertoo, että tasaikäisen metsän mallilla ja hakkuita rajoittamatta metsien päästöt olisi monta kertaa suurempia kuin autojen aiheuttamat päästöt.

    Lahopuun lisääminenkin onnistuu tod. näk. paremmin jättämällä osa metsistä suojelun piiriin ja ottamalla talousmetsissäkin monimuotoisuus huomioon (kuten tähänkin asti on varsinkin viime vuosina tehty) kuin pelkästään jatkuvankasvatuksen ”opeilla”.

Esillä 10 vastausta, 951 - 960 (kaikkiaan 1,010)