Keskustelut Metsänomistus Yksityistielain uudistus

 • This topic has 46 vastausta, 16 kirjoittajaa, and was last updated , sitten by VisakalloVisakallo.
Esillä 6 vastausta, 41 - 46 (kaikkiaan 46)
 • Yksityistielain uudistus

  Merkitty: 

  Mhy:n metsäuutiskirjeestä poimittua:
  Yksityistielain uudistus kommenttikierroksella

  Yksityistielakia uudistetaan ja Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää lakiesitykseen kommentteja ja lausuntoja 21.3. mennessä. MTK kannustaa myös metsänhoitoyhdistyksiä antamaan omia lausuntojaan.

  Lain perusperiaatteet säilyvät ennallaan, eli tiekunnan jäsenyys perustuu yleensä kiinteistön omistukseen ja tien kustannukset jaetaan siitä saatavan hyödyn mukaisesti. Maanomistajien kannalta radikaalein muutos olisi sähkö- ja muiden verkkojen sijoittaminen tiealueelle tiekunnan luvalla ilman maanomistajan lupaa. Tämä on merkittävä puuttuminen maanomistajan oikeuksiin, mutta toisaalta se vähentäisi kaapeleista viljelysmailla ja metsissä aiheutuvia haittoja.

  Kokonaisuutena arvioiden maanomistaja asema voisi parantua, koska tieoikeuden alle luovutettua maapohjaa voidaan kuitenkin pitää menetettynä ja kaikkien haittojen kohdistaminen samalle alueelle on maanomistajienkin etu.

  Pienten tiekuntien kannalta ongelmaksi voisi muodostua ehdotettu jääviyden kiristäminen yhdistyslakia vastaavaksi. Tämä uhkaisi tehdä pienenkin maksullisen suoritteen, kuten aurauksen, tekijän jääviksi osallistumaan tiekunnan päätöksentekoon. Pienissä tiekunnissa tämä voi aiheuttaa ongelmia. Ei voi myöskään olla tarkoituksenmukaista, että kaikki tienhoidon työt olisi ostettava ulkopuolisilta urakoitsijoilta.

  Simo Takalammi

 • Lasse

  Y-tunnus ei itesään vaikuta tarviiko veroilmoitusta tehdä.

  ”Y-tunnuksen hankkiminen tiekunnalle alkaa olla jo melko lailla välttämätöntä. Varsinkin maksettaessa veronalaisia palkkioita, mutta jo muutoinkin. Eli käytännössä Y-tunnus kannattaa hankkia viimeistään silloin, kun sitä joku ensi kerran edellyttää. ”

  Lasse

  Omassa kunnassani varsinainen tieisännöinti on edennyt ainakin nihkiästi. Hyviä kokemuksia kunnassani on siitä kun yksityisteitä yhdistetään mahdollisuuksien mukaan ja tilitoimistojen palvelu on ollut kans hyvää ja joustavaa, lähes tieisännöintiin verrattavaa.

  MaalaisSeppo

  Y-tunnuksen haku juuri tehtiin. Joku kohta soitti ”yritykseemme”. Byrokratia voi hyvin.

  Puuki

  YT:n kun hankkii , niin on helpompi kohde huijauksille. Kuluttajasuoja on heikompi kuin yksityisellä .   Erilaisia ”yhteystietojen tarkistus”-soittoja yms. alkaa tulla.  Puhelin kiinni heti on paras neuvo niille ja muille häirikkösoitoille.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Eihän metsänomistajallekaan tule markkinointisoittoja, vaikka on Y-tunnus olemassa. Jokin tässä nyt mättää.

  Visakallo Visakallo

  Maatalouteen jollakin tavalla liittyviä markkinointisoittoja tulee kymmenkunta vuosittain, vaikka maataloutta ei tiloillani ole ollut enää kolmeenkymmeneen vuoteen.

Esillä 6 vastausta, 41 - 46 (kaikkiaan 46)